Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Publicistika

Komentár Juraja Hrabka: Horúčavy

Komentár Juraja Hrabka Foto: Teraz.sk

Prečítajte si komentár Juraja Hrabka.



Letné prázdniny 2022 sú charakteristické horúčavami nielen meteorologickými, ale tiež politickými. Nedovolenkujúci straníci poskytujú rozhovory kade-tade, ale rovnako sú zrejme ovplyvnené vysokými teplotami.
Prirodzene, ide najmä o vládnych činiteľov – či už sú to priamo členovia vlády alebo vládni poslanci. K tým treba stále počítať aj poslancov SaS, ktorá síce vypovedala Koaličnú zmluvu, ale súčasťou vlády zostala, hoci sa ňou stala práve a iba na základe Koaličnej zmluvy, ktorú vypovedala. Na prvý pohľad sa to zdá byť neštandardné a politicky aj nezmyslené, ale na druhý vidno, že to neštandardné a politicky aj nezmyselné naozaj je.

Jasné, sú horúčavy a straníci sa priam predháňajú v rôznych vyhláseniach. Spoločné majú to, keď sa dušujú, že spolupráca s „fašistami“ je pre nich nepredstaviteľná, hoci ešte pred prázdninami s nimi hlasovali napríklad za schválenie zákona o financovaní voľného času dieťaťa. A podaktorí z nich hlasovali aj za prelomenie veta hlavy štátu. Z tohto uhla pohľadu preto ide o nedôveryhodné osoby a veriť im, že v budúcnosti to s nimi bude už len inak a lepšie – teda, že v kľúčovej chvíli opäť neotočia kabát – môže jednoducho pre veriacich priniesť iba ďalšie sklamanie. Napokon, straníkom ani politikom sa nemá veriť ani dôverovať, ale majú sa kontrolovať a s ich skutkami konfrontovať.

Povedané inými slovami, straníkom nemožno vytknúť dostatok fantázie ani kreativity, ale politickej činnosti. Jasné, do konca augusta je času habadej, pričom ani tento termín nemusí byť konečný – ak premiér E. Heger požiada SaS o zopár dní navyše, tak ho zrejme aj dostane, v opačnom prípade totiž Čierny Peter (Pellegrini) zostane definitívne v rukách SaS.

Jasné, sú horúčavy, ale aj tak platí, že straníci nehľadajú politické, ale stranícke riešenia. Niektoré sa pritom môžu zdať naoko aj zaujímavé – napríklad uzatvorenie koalično-opozičnej zmluvy. Teda zmluvy medzi tromi stranami vládnej koalície a SaS. Akurát platí, že keď sa nerešpektovala a nedodržiavala Koaličná zmluva, je isté, že rovnakí účastníci novej zmluvy nebudú rešpektovať a dodržiavať ani tú a ani žiadnu inú. Na to sa dá vsadiť aj preto, lebo to súčasnú situáciu nerieši ani nevyrieši, ale ako sústredený atak niektorých médií na I. Matoviča to – prirodzene – poslúži.

Jasné, sú horúčavy, ale aj tak ide o niečo podobné, ako keď SaS oznámila zloženie rokovacieho tímu na vyjednávanie novej Koaličnej zmluvy. Je to opäť výlučne stranícky postup – politický by bol taký, že SaS, teda iniciátor pohybu vo vládnej koalícii a zmien v Koaličnej zmluve, pripraví najskôr nový návrh zmluvy a až potom alebo súčasne vytvorí aj vyjednávací tím. Aktuálne je to tak, že SaS je ochotná rokovať a má aj vyjednávací tím, ale nemá o čom rokovať – keďže žiadny návrh nepredložila – a ani s kým, keďže žiadna iná strana vyjednávací tím nepredstavila.

Jasné, sú horúčavy a ich súčasťou je pre straníkov hovoriť aj o tom, čo neexistuje, vyrábať špekulácie a dávať im aj dôveryhodnosť. Konkrétne ide o návrat M. Dzurindu do slovenskej politiky pomocou novej politickej strany. Nemožné. M. Dzurinda sa totiž nemá kam vrátiť – na Slovensku sa politika – s výnimkou straníckej – už dávnejšie nerobí, iba sa politikárči. Inými slovami, politik M. Dzurinda, ktorým nepochybne bol, by teraz nemal politiku s kým robiť, nemal by s kým uzatvárať politické dohody a robiť ju sám by nedokázal. Môže politiku robiť v mene Slovenska, ale nie na Slovensku.

Jasné, sú horúčavy, kedy nič nie je nemožné a M. Dzurinda bol vo vypúšťaní politických sond či balónikov skutočný majster. Pokiaľ nepovie áno, platí aj nie, a pokiaľ nepovie nie, platí aj áno, pričom aj áno aj nie má pri M. Dzurindovi ešte viac ako iba 50 odtieňov šedej. A čo je taktiež dôležité, vie presne politicky prečítať vyjadrenia R. Fica o tom, že by ho rád videl opäť v politike, pričom za 30 rokov, teda odkedy je R. Fico v politike, mu M. Dzurinda na lep nesadol.

Keď prázdninové horúčavy pominú, uvidíme, či sa schladia hlavy straníkov a začnú riešiť okrem straníckych problémov aj problémy krajiny.