Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Publicistika

KOMENTÁR JURAJA HRABKA: Po summite

Komentár Juraja Hrabka Foto: Teraz.sk

Juraj Hrabko komentuje neformálny summit Rady Európskej únie v Bratislave.

Neformálny summit lídrov 27. krajín Európskej únie prežila Bratislava v oveľa väčšej pohode ako jeho účastníci. Tiché ulice, prázdne kaviarne, na každom rohu policajné hliadky, ktoré vytvárali bezpečné prostredie pre každého.

Treba priznať, že vyľudnené mesto vôbec nenaplnilo deklarovaný zámer lídrov o približovaní sa občanom. Splnilo však to najdôležitejšie, teda zaistenie bezpečnosti až sterilizácie politikov, ale aj prijatie dokumentov, v nadpise ktorých sa skvie názov hlavného mesta Slovenska.

To, čo prekvapilo a znepokojilo, boli vyjadrenia viacerých reprezentantov, konkrétne talianskeho a maďarského premiéra, ktorí otvorene vyjadrili nespokojnosť so závermi stretnutia. Vo väčšine prípadov si totiž politici kritické slová nechávajú až na domácu pôdu, tentoraz však odzneli hneď v Bratislave. Nespokojnosť oboch lídrov síce možno považovať vzhľadom na ich domáce politické problémy za pochopiteľnú, ale – a to najmä v prípade maďarského premiéra Viktora Orbána – aj za neprofesionálnu a neslušnú. Kým totiž taliansky premiér Matteo Renzi bol s výsledkom rokovania nespokojný, maďarský premiér označil summit rovno za neúspešný. Čo výrazne prehnal.

Samozrejme, proti gustu žiadny dišputát, očakávať hoci len „neformálnu“ jednotu je nenáležité. Rozdiel medzi oboma vyjadreniami je však evidentný – kým taliansky premiér potrebuje podporu pre svoju krajinu, maďarský premiér potrebuje podporu pre seba.

Summit vniesol na politickú scénu aj novú terminológiu – „flexibilná solidarita“. Autormi sú krajiny V4, teda Poľsko, Maďarsko, Česko a a Slovensko, ktoré s ňou prišli v spoločnom vyhlásení. Terminológia silno pripomína podobné vyjadrenia ako napríklad sex na rozlúčku, úprimný politik alebo presný odhad, ktorých účelom je zahmliť podstatu veci. V prípade citovaného politického novotvaru má zakryť, že pôjde o solidaritu ad hoc. Keď to bude výhodné, pôjde o solidaritu. Keď to bude výhodné nebude, pôjde o solidaritu flexibilnú, teda inú ako je potrebná alebo žiadnu. Jednoducho flexibilnú.

Zhrnuté a podčiarknuté – možno konštatovať, že ako celok bol summit nepochybne úspešný a Slovensko si jeho organizovaním neurobilo žiadnu hanbu. Či bol užitočný nielen politicky, ale aj prakticky, sa však ešte len uvidí.