Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Publicistika

KOMENTÁR M. KOPCSAYA: Prečo Sputnik trafil na citlivé miesto

Márius Kopcsay, komentár Foto: Teraz.sk

M. Kopcsay komentuje úvahy o nákupe ruskej vakcíny.

„Neodmietam Sputnik preto, lebo je to ruská vakcína. Mám však výhrady voči tomu, že sa má dostať do členských štátov bez schválenia Európskej liekovej agentúry.“

Postoj ministra zahraničných vecí Ivana Korčoka by sám o sebe stačil a nebolo by k nemu potrebné pridávať ďalší komentár.

Lenže ako to už býva, jeden rozumný hlas prekričí a prehluší sto nerozumných a tak je to aj v prípade ruskej vakcíny, ktorá priletela na Slovensko ako Sputnik, aby jeho obyvateľov okamžite rozdelila na dve kategórie – na tých, ktorí k nej zbožne vzpínajú ruky či už preto, lebo je ruská, alebo preto, že situácia s COVID-om je zúfalá, no a potom na tých druhých, čo nad ňou ohrnuli nos. A dôvody nie sú dôležité.

Niektorí v tom majú okamžite jasno. Bývalý premiér a predseda Smeru Robert Fico: „Odmietnutie nákupu vakcíny Sputnik V je prejavom protiruského postoja, ktorý bude ohrozovať záujmy ľudí na Slovensku.“

Alebo: „Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) SR vyzýva vládu, aby nakúpila ruskú vakcínu Sputnik V. Podpredsedníčku vlády Veroniku Remišovú (Za ľudí) žiada, aby stiahla svoje politické veto.“

Chýbajú už len petície za Sputnik, prípadne nejaká demonštrácia – pravdaže bez rúšok. Lebo verejnosť zjavne je a ešte dlho bude kŕmená týmto scestným a amorálnym záverom: Ak budú ľudia umierať, ak budú bez práce a budú trieť biedu, môžu za to protiruské nálady, ktoré Sputniku nedovolili na Slovensku pristáť.

Do tejto kategórie možno pridať aj závery, s ktorými v piatok poobede vyrukoval premiér Igor Matovič potom, ako nákup Sputnikov zamietla vláda: Strane Za ľudí (ktorá bola proti) ide viac o percentá než o záchranu životov. A Veronika Remišová je podľa neho Pyšná princezná.

Dôvod, prečo sa na ruskú vakcínu upína aj premiér a jeho kolegovia z vlády, sa dá vysvetliť logicky: Čísla sú zlé, situácia zúfalá, ľudia netrpezliví a tak Matovič pritlačený k múru veľmi neutešenej reality hľadá akokoľvek riešenia. A ak ich nenájde, hľadá vinníkov, pre ktoré doterajšie riešenia nefungujú.

Aké-také rácio má možno výsledok prieskumu, ktorý premiér prezentoval a podľa ktorého ak sa rozšíri výber vakcín na Slovensku o Sputnik V, ochotu očkovať sa prejaví o 300.000 viac ľudí, čo je takmer 8 % nárast v porovnaní s možnosťou, keby Sputnik V na výber nebol.

Problém je v tom, že debata o ruskej vakcíne sa racionálnych argumentov drží len letmo. A že podľa mnohých indícií sa téma stala skôr muníciou v hybridnej vojne. Napríklad už odkedy sa tu akým-takým tempom rozbehlo očkovanie, zasiahla slovenské internety explózia antiočkovacích postojov a výziev. Rôzne tvrdenia buď strašili ľudí vedľajšími účinkami, prípadne spochybňovali účinnosť očkovania voči novým mutáciám vírusu. A to jazykom veľmi sugestívnym, až zastrašujúcim: Doteraz používané vakcíny nie sú účinné a dotlačia vírus do mutácií, ktoré môžu pozabíjať vaše deti! Počujete, Slováci?! Vakcína pozabíja vaše deti!

Ach a ešte nezabudnime na blogy, tie môže predsa písať ktokoľvek o čomkoľvek, stačí ich srdcervúco nazvať: „Sofistikovaný podvod: Dlhodobé dôsledky vakcín proti COVID nám nedovolia zistiť.“ Takýmito ostrými nábojmi, ako inak, sa páli vo virtuálnom priestore a mnohým ani nepríde čudné, že by sa na jednej strane nedali ani za nič na svete zaočkovať certifikovanými vakcínami, ale pokojne by do seba pichli Sputnik, lebo veď je ruský.

Odbornú úroveň vedcov z Gamalejovho inštitútu, ktorí Sputnik pripravili, nie je dôvod spochybňovať. Prestížny britský časopis Lancet výsledky ich práce ohodnotil priaznivo so záverom, že vakcína je efektívna. Ibaže na schválenie a hromadné aplikovanie liečiva nestačí článok z časopisu. Navyše v prípade liečiva je dôležité nielen ho „vymyslieť“, ale aj spoľahlivo vyrábať, v dostatočnej kvalite i kvantite a tu už je opatrnosť namieste. Voči každému. Nielen voči Rusku.

A tak sa stále dookola ponúka otázka, ktorú si položil aj minister Korčok: „Európskou certifikáciou prešli doteraz všetci výrobcovia vakcín, a preto nerozumiem, prečo Sputnik doteraz nepožiadal o schválenie v EÚ. Práve toto je hlavný dôvod, že okolo Sputniku je veľa politiky a neistoty.“

Korčok požiadal Európsku komisiu, aby okamžite vyzvala výrobcov Sputnika na dodanie potrebných podkladov na certifikáciu ich vakcíny – čo by bol najrozumnejší krok.

Buď bude vakcína certifikovaná a Slovensko môže pristúpiť k jej nákupu. Alebo ju Slovensko nakúpi s tým, že kto chce, nech sa ňou zaočkuje. Alebo celkom postačí onen v úvode spomenutý vzniknutý dojem: Rusko nás zasa raz chcelo spasiť, ale protiruské elementy to odmietli.

Lebo práve takáto konfrontácia Ruska so Západom sa vinie jeho politikou ako červená niť. Popísať podrobnejšie ako prokremeľské médiá spochybňujú západné vakcíny či celkovo boj proti COVID-u by bolo na samostatný článok a napokon stránka EUvsDisinfo to aj robí.

Treba len dodať, že v prípade takej citlivej otázky ako je pandémia – pri ktorej ide o zdravie a o životy ľudí – je využívanie nástrojov psychologickej či hybridnej vojny nesmierne nebezpečné a cynické.
Vrátane takého tradičného nástroja, akým je oslabovanie viery vo vedu, v poznanie, ale tiež viery a dôvery v systém (v tom najširšom zmysle slova, nech už je premiérom Matovič, Pellegrini, Fico, alebo hociktorý hypotetický pán Dokonalý – reč je o systéme ako ľudskom spoločenstve fungujúcom podľa istých princípov a hodnôt).

Pretože keď ide o pandémiu, môže mať aj hybridná vojna celkom konkrétne obete na životoch. A zázračná vakcína je v tomto prípade v nedohľadne. Aj preto Sputnik trafil do čierneho, či presnejšie na citlivé miesto.