Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Publicistika

KOMENTÁR M. KOPCSAYA: Rok zmeny

Márius Kopcsay, komentár Foto: Teraz.sk

Rok zmeny, rok klimatickej zmeny, rok pozitívnej zmeny... Márius Kopcsay hodnotí uplynulý rok.

Rok 2019 priniesol viac, než mnohí čakali. Zoltánovi Andruskóovi napríklad 15-ročný trest, teda päť rokov navyše oproti očakávaniam. Priniesol množstvo verejnej hanby nejednému verejnému činiteľovi vďaka aplikácii Threema. A pre Mariána K. ako aj Alenu Zs. znamenal zmarené vyhliadky na beztrestnosť.
Rok 2019 priniesol krajine novú prezidentku Zuzanu Čaputovú a na politickú scénu vytiahol niekoľko nových strán a mien.

Rok 2019 by sa teda dal nazvať rokom zmeny. A tiež rokom klimatickej zmeny.
Rok 2019 totiž neskoro ale predsa zviditeľnil problém globálneho otepľovania.
Niektorí by si radšej dali vŕtať do kolena, než by priznali, že má na tom podiel svojrázna, pre dakoho azda čudácka dievčina zo Švédska. Ale popierači Grety sú zároveň aj popieračmi klimatickej zmeny samotnej.
Faktom je, že za posledné desaťročia priemerná teplota atmosféry bezprecedentne poskočila smerom nahor – rovnako ako dosahuje rekordné hodnoty aj koncentrácia oxidu uhličitého. To sa nedá vysvetliť žiadnymi prirodzenými výkyvmi, aké trvali státisíce rokov. To nie je názor. Je to vedecky akceptovaný fakt podobne ako guľatosť Zeme.

Trend je jednoznačný: Bez ohľadu na legitímnu diskusiu o tom, či sa máme vzdať vyhliadky na hospodársky rast alebo si ho môžeme udržať, bez ohľadu na technické či byrokratické detaily, stáva sa jednoznačným konsenzom snaha znižovať emisie a celkovo chrániť prírodu a klímu. Nový Zéland prijal rozhodnutie schvaľovať len také zákony, ktoré neškodia prírode. Je niekto proti? Ide o novú ekologickú totalitu? Strašiť týmto pojmom je ako strašiť prírodou.

Je pravda, že aj to niektorí robia. Verejnosť postrašil v závere roka dokonca aj český prezident Miloš Zeman.
Je tiež pravda, že na Slovensku k prírode naozaj mnohí pristupujú ako k nepriateľovi. Rúbu stromy, strieľajú vlky, sľubujú strieľať medvede, stavajú v chránených oblastiach ohyzdné budovy, brázdia lesy na štvorkolkách a motorkách.

Ak Slovensko v posledných rokoch ozelenelo, je to, žiaľ, skôr v celkom inom kontexte – a ak si v roku 2020 možno niečo zaželať, tak aby to bolo presne opačne. Teda menej agresívnej zelene straníckych tričiek a viac zelene reálnej, prírodnej.

Ale bez zbytočného a falošného optimizmu si možno priznať, že nejaký posun týmto smerom už nastal. A že sa v spoločnosti stávajú zreteľne rozpoznateľnými aj pozitívne trendy.

Napríklad, že do neba volajúca nespravodlivosť predsa len v ľuďoch a aj v inštitúciách zobudila svedomie i profesionálnu hrdosť. Že radikálne iba extrémistické politické prúdy prinášajú reakciu adekvátnu zdravému a triezvemu rozumu.

Toto bude (alebo by malo) pokračovať, aj keď sa reprezentanti zmeny budú medzi sebou hádať. Inak, čarovné slovo „zmena“ si zvolila za kľúčové v predvolenej kampani aj strana, ktorá by mala tvrdiť pravý opak: Všetko sme doteraz robili geniálne a ostane to tak aj naďalej, nijakú zmenu netreba!

Zmena bude pokračovať, aj keby voľby dopadli bizarne – volebný výsledok bude do značnej miery dielom náhod. Koľko voličov pôjde využiť svoje právo, ktoré hlasy ktorým stranám prepadnú... Ale zmena je proces prebiehajúci ponad to všetko. Pokiaľ prebieha v našich mysliach. Teda ak bol rok 2019 rokom zmeny, nech je rok 2020 rokom pozitívnej zmeny.