Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Publicistika

KOMENTÁR M. KOPCSAYA: Sputnikom sa Rusko snaží vrátiť do hry

Márius Kopcsay, komentár Foto: Teraz.sk

Ampulky vakcíny rozmiestnené na geopolitickej šachovnici sú predovšetkým nástrojom mocenskej hry, ktorú Rusko v Európe rozohralo, píše M. Kopcsay.

Návod na používanie vakcíny Sputnik V. by mohol vyzerať aj nejako takto: Vezmime si nejakú malú neveľmi sebavedomú krajinu nivočenú COVID-om. Druhý bod – treba v nej nájsť oddaného advokáta či priam agenta vakcíny. Či už z pohnútok proruských alebo spasiteľských. Po tretie, treba rozdúchať vnútropolitické tlaky a pohyby, prípadne vymeniť protisputnikovských politikov za prosputnikovských. Po štvrté, vakcína je mimoriadne účinná v hmle, preto súčasťou jej používania musia byť utajované skutočnosti, neúplná dokumentácia, nedostatok informácií a tiež tajuplné rokovania, ktoré vybočujú z rámci diplomatických zvyklostí.

A vítaným podporným prostriedkom je potom placebo, teda nadšenie fanúšikov Kremľa a menovite Putina ochotných nechať si vpichnúť len a len Sputnik na večné časy a nikdy inak.

Je až tragikomicky zarážajúce sa ako sa tento scenár opakuje v pozmenenom garde napríklad v Českej a Slovenskej republike.

Na Slovensku odštartovala začiatkom marca koaličnú krízu tlačovka vtedy ešte premiéra Matoviča zvestujúceho hladké pristátie Sputniku na košickom letisku. Po úmorných rokovaniach, ktoré signalizovali skôr rozpad vlády než jej reinkarnáciu, sa napokon Matovič stiahol na post ministra financií a chvíľu bol pokoj.

Pokým zasa len Sputnik nevyplával na povrch. A spolu s ním obvinenia, že renomé Sputniku poškodili slovenské inštitúcie, a tak ho urazená ruská strana pýta späť. Advokát Sputniku už ako minister financií cestoval do Moskvy a do Budapešti v snahe zachrániť obchod storočia. Premiér Heger uisťuje verejnosť, že bol o tejto ceste informovaný (sláva!). Prezidentka Čaputová a ďalší kompetentní momentálne skúmajú zmluvu, na základe ktorej sa Sputnik doviezol. A len na okraj, Generálna prokuratúra SR oznamuje, že bude prešetrovať výhražné maily adresované riaditeľke ŠÚKL a jej rodine.

A teraz pre porovnanie situácia v ČR. Tam – opäť začiatkom marca – vyslovil prezident Zeman želanie odvolať resp. vymeniť ministra zdravotníctva Blatného. Ten totiž Sputniku nebol príliš naklonený a nechcel povoliť jeho podávanie predtým, než vakcínu schváli európska lieková agentúra EMA. Jeho nástupca Arenberger je ústretovejší a Sputnikom sa zapodieval hneď prvý deň v úrade. A už aj hľadá cesty ako ho pichať ľuďom v rámci štúdie.

Po vnútrostraníckom zápase o lídra sociálnych demokratov sa odporúčal z vlády minister zahraničných vecí Petříček. Muž na svojom mieste a jeden z najpresvedčivejších šéfov českej diplomacie, ktorý – práve pre svoju nespochybniteľnú západnú orientáciu tiež ležal Zemanovi v žalúdku. Ešte sa za ním ani nezavreli dvere a už sa vicepremiér Hamáček, ktorý dočasne prevzal Petříčkov rezort, rozhodol cestovať do Moskvy – no hádajte kvôli čomu?! Dokonca ani premiér Babiš sa nezdržal komentára a povedal: "Vakcíny nie sú agenda pána Hamáčka a tá cesta nie úplne ideálna.“

Mimochodom, Hamáček si do lietadla plánoval pribaliť aj slovenského rusofila „nambr uan“ Andreja Danka. Aby sme pochopili problém Sputnik v celej jeho hĺbke, zacitujme teraz Dankove slová: „Predseda Slovenskej národnej strany sa vo večerných hodinách poďakoval ministrovi Manturovovi, ktorý je na služobnej ceste na Sibíri, a vyjadril obrovské poďakovanie v mene Slovákov, ktorí si chcú vakcínu Sputnik vybrať. Je to príkladný čin Ruskej federácie. Opätovne verejne ďakujeme, že Ruská federácia Slovensku pomohla.“

Vyhlásenie publikoval Sputnik. Nie vakcína, ale rovnomenný web rovnomennej agentúry. A tým je vlastne vypovedaná dôležitá pointa celej kauzy.

Zdanlivo odbočme a pripomeňme, že počas posledného roka ruské záujmy neoslavovali žiadne veľké triumfy. Svet zaujímal predovšetkým COVID, ktorým aj samotné Rusko značne utrpelo (je momentálne piatou najpostihnutejšou krajinou v počte prípadov, zaznamenalo vyše 100-tisíc obetí).

Na poste amerického prezidenta vystriedal sebastredného, nekompetentného a manipulovateľného Trumpa svojprávny Biden, akcentujúci – pozor, to je dôležité! – euroatlantické spojenectvo. Navyše Bidena očividne rozhnevali zistenia, ktoré mali potvrdiť ruské ambície ovplyvňovať americké voľby, a tak sa Biely dom rozhodol odpovedať. Predbežne vyhostením desiatich ruských diplomatov a sankciami.

Ukrajinský prezident Zelenskij pritvrdil v politike voči Rusku. V Bielorusku občania prejavili nebývalé odhodlanie bojovať proti Lukašenkovi. Hoci neuspeli, dokázali v tesnom susedstve Ruska kultivovať veľmi nákazlivý vírus slobody, resp. slobodomyseľnosti pre mocenskú elitu Kremľa nebezpečnejší než koronavírus. A ešte pre úplnosť – aj vojna v Náhornom Karabachu resp. jej výsledok oslabili pozície Ruska v regióne.

Dnes sa však Rusko opäť vracia na prvé stránky novín (webov). A to predovšetkým vďaka vojskám, ktoré nápadne sústreďuje pri hranici s Ukrajinou, čím vyvoláva otázky, čo sa bude diať – či sa snaží vyprovokovať na ukrajinskom území nové ozbrojené incidenty, ktoré môže využiť ako zámienku pre vojenskú akciu, alebo „iba“ demonštruje silu či testuje prezidenta USA Bidena.

No a druhou veľkou témou je práve Sputnik. Spôsob, akým ho ruské inštitúcie ponúkajú na území Európskej únie vyvoláva dojem, že ak by im záležalo predovšetkým a jedine na zdraví občanov v krajinách, ktorým posiela Sputnik na pomoc, tak by postupovalo celkom inak, jednoduchšie, bez sprievodných politických šumov a s oveľa väčšou pravdepodobnosťou kladného výsledku.

Zrejme je však v skutočnosti oveľa dôležitejšie, aby ruská verejnosť i rusofili všetkých krajín sveta v zmysle vyššie uvedeného Dankovho perlivého citátu verili, Rusko je ich spasiteľom. Časť politickej scény i verejnosti v Česku, na Slovensku i Maďarsku je Sputnikom zaočkovaná bez jediného vpichu. (V Maďarsku je to dokonca časť najdôležitejšia, a to priamo Viktor Orbán.)

Z tohto pohľadu je potom druhotné, čo povie EMA alebo ŠÚKL, alebo nakoľko sa slovenský Sputnik zhoduje s „originálom“ hodnoteným v časopise Lancet. Z tohto pohľadu je dokonca jedno, aj keby v ampulkách s vakcínou bola rovno destilovaná voda alebo hoci aj vodka. Vedľajšie účinky sú oveľa podstatnejšie než samotné liečivo. A ampulky vakcíny rozmiestnené na geopolitickej šachovnici sú predovšetkým nástrojom mocenskej hry, ktorú Rusko v Európe rozohralo a dokázalo (si) tak mieru svojho vplyvu.