Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Publicistika

KOMENTÁR P. DEMEŠA: Ivan Korčok nastupuje v ťažkom období

Foto: Teraz.sk

Martin Klus privíta na ministerstve zahraničia svojho nového šéfa Ivana Korčoka

Korona kríza zasiahla obsadzovanie top pozícií vo vláde Igora Matoviča najviac na rezorte diplomacie. Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí až dodnes fungovalo v prechodnom móde, kedy ho od 21. marca dočasne viedol podpredseda vlády Richard Sulík, ako minister zahraničných vecí ad interim. Dezignovanému ministrovi zahraničia Ivanovi Korčokovi dnes končí po návrate z diplomatickej misie v Spojených štátoch karanténa a bude sa môcť po vymenovaní prezidentkou Zuzanou Čaputovou ujať funkcie. V karanténe skončila aj dezignovaná štátna tajomníčka Ingrid Brocková, ktorá by mala nastúpiť do úradu do Veľkonočných sviatkov.

V mimoriadne náročnom a vypätom čase bolo vedenie MZVaEZ doteraz na pleciach štátneho tajomníka Martina Klusa, ktorý vhupol do diplomatickej praxe z parlamentných lavíc. Okrem každodennej operatívy, pri ktorej musel byť v styku s dezignovaným a dočasným ministrom, viedol ministerský krízový štáb a bol aj zástupcom rezortu v Ústrednom krízovom štábe. Prácu ministerstva musel obhajovať v Zahraničnom výbore NR SR a mal tri telekonferenčné koordinačné porady (Rady) na úrovni EÚ, ktorá nám v týchto náročných časoch veľmi významne pomáha. Okrem toho s premiérom Igorom Matovičom absolvoval onlinovo summit lídrov EÚ.

Uplynulé týždne riešilo ministerstvo tri hlavné priority – 1. repatriácie, 2. pomoc s dovozom zdravotníckeho materiálu a 3. získavanie skúseností s pandémiou. Rozsah tohto úsilia môžu ilustrovať nasledovné čísla: Do včera prijalo ministerstvo vyše 10 000 žiadostí o repatriácie našich občanov zo 113 krajín. Z tohto počtu sa už vratilo na Slovensko vyše 3 500 občanov, ostatní na repatriáciu ešte čakajú. Najviac ich pritom bolo z Veľkej Británie, Spojených Štátov a Holandska. Krízový štáb zabezpečil doposiaľ vyslanie lietadiel - 5 krát (Írsko, Fínsko, Španielsko, Nórsko a Škótsko), autobusov - 71 krát a osem krát kyvadlový autobus na trase Praha – česko-slovenská hranica. Pri repatriáciách sa Slovensko mohlo opierať aj o európsku solidaritu a pomoc iných krajín, najmä Českej republiky a Rakúska. MZV pritom aktívne pomáhalo v spolupráci s ambasádami v Bratislave aj s repatriáciam mnohých zahraničných občanov zo Slovenska.

Ministerstvo asistovalo so šiestimi leteckými dodávkami zdravotníckeho materiálu z Číny a jedného z Turecka (ochranné prostriedky – rúška, rukavice, plášte, respirátory a testy). Pracovníci MZVaEZ vypracovali komplexnú štúdiu porovnávajúcu úspešné aj menej úspešné kroky rôznych krajín v boji proti COVID-19. Aktuálne ju má na posúdenie a využitie Úrad vlády.

Ivan Korčok dnes nastupuje za šéfa slovenskej diplomacie v najzložitejšom období aké sme doteraz mali. S jeho osobou sa pochopiteľne spája veľa očakávaní.