Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Publicistika

KOMENTÁR: Vírus je (podľa vlády) netopier. Cez deň spí a v noci loví

Komentár Juraja Hrabka Foto: Teraz.sk

A ak vie niekto povedať - vzhľadom na nové pravidlá - na čo je v takejto situácii stále potrebné mať v krajine núdzový stav, nech sa prihlási u súdruha Žinčicu, píše J. HRABKO.

Od 17. decembra 2021 začínajú platiť nové opatrenia, ktoré schválila vláda v snahe obmedziť šírenie vírusu Covid-19. Vzhľadom na to, že vláda schválila opatrenia už pred týždňom, zrejme sa niečo buď pokazilo alebo zadarilo, keď bola nútená prijať opatrenia nové.

Vláda však urobila dobre, keď prekopala doterajší systém obmedzovania v opatreniach, keďže tie boli čoraz viac nielen obsiahlejšie, ale aj chaotickejšie. Prehodením zákazu vychádzania, ktorý prehodila z rána a dňa na večer a noc, sú pravidlá oveľa jednoduchšie. Isto, možnosť ich obchádzania je takmer rovnaká, ale na veci to nič nemení: vláda len týmto jednoduchým úkonom ušetrila až štyri strany papiera. Naraz.

Možno to povedať aj tak, že cez deň opatrenia - s výnimkou základného politického práva pokojne sa zhromažďovať - nie sú žiadne a od 20.00 hodiny do 05.00 hodiny nasledujúceho dňa takmer žiadne, vrátane zhromažďovania sa nepolitického charakteru napríklad v obchodných centrách. Inými slovami, čo vo vládnom uznesení nie je obmedzené a zakázané, majú ľudia dovolené. Odkaz vlády pritom znie, že vírus je netopier - cez deň spí, a preto je všetko dovolené a v noci loví, a preto je niečo obmedzené.

Zaujímavejšie ako to, čo po novom od tohto piatka platí je, čo po týždni od predchádzajúcich vládnych zákazov a príkazov platiť nebude. Čo sa po týždni z uznesenia vlády stratilo a zmizlo. Tak napríklad už neplatí, že minister zdravotníctva má povinnosť predložiť vláde návrh na sprísnenie opatrení, ak počet hospitalizovaných pacientov s ochorením Covid-19 v krajine prekročí 3 800. Vláda taktiež neuložila povinnosť hlavnému hygienikovi vydať vyhlášku, ktorou by zabezpečil realizáciu vládnych opatrení, ako tomu bolo vždy doteraz. A v neposlednom rade to, čo vláda uložila vykonať ministrovi dopravy a výstavby spolu s hlavným hygienikom - zabezpečiť vydanie nariadenia, podľa ktorého je povolené cestovať v IC vlakoch, rýchlikoch a diaľkových linkách autobusov iba osobám v režime OTP - vykonala po týždni sama. Na strane druhej však treba oceniť, že uznesenie vlády bolo publikované v Zbierke zákonov krátko potom, ako ho schválila. Lebo to taktiež nie je zvykom.

Problémom je - povedané v skratke - že nové opatrenia sú iba preto, aby boli. Smutné na nich je to, že hoci všetky obchody, prevádzky a služby sú otvorené - vrátane wellness, manikúry či lyžiarskych vlekov - školy zostali zatvorené. Lebo vírus. A ak vie niekto povedať - vzhľadom na nové pravidlá - na čo je v takejto situácii okrem politických dôvodov stále potrebné mať v krajine núdzový stav, nech sa prihlási u súdruha Žinčicu.