Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Publicistika

Prof. KRČMÉRY: Na Vianoce dostávame dar vedy, vakcínu. Nebojme sa jej

Prof. Vladimír Krčméry Foto: TASR TV

Očkovanie by podľa prof. Vladimíra Krčméryho malo pomáhať aj proti novej mutácii koronavírusu, ktorá sa podľa neho šíri rýchlejšie, mohla by však spôsobovať menej smrteľných prípadov.

Bratislava 22. decembra (Teraz.sk) - Keď na jar koronavírus prenikol na Slovensko, mali sme podľa profesora Vladimíra Krčméryho v porovnaní s dneškom omnoho menšie možnosti, ako mu čeliť. „S pánom profesorom Jarčuškom sme v marci hovorili, že budeme mať vianočný darček, že do konca roka bude vakcína. Pomýlili sme sa iba o dva týždne. V Európe už sa očkuje a od budúceho týždňa sa očkuje aj u nás. V marci sme nemali nič, teraz máme päť liekov, tri vakcíny a tri testy. Veriaci v tom vidia božie požehnanie a tí ostatní šťastie, aj jedni aj druhí majú pravdu,“ povedal Krčméry v diskusii na TASR TV.

„Chcem ľuďom zaželať, aby mali k tomu poslednému darčeku väčšiu odvahu. Zaželať nášmu aj okolitým národom, aby neodmietali tieto dary vedy a božieho požehnania. A tým, ktorí sú skeptickí a opatrní a nechcú sa zaočkovať, aby mali anjelov strážnych v trojsmennej prevádzke, budeme im želať šťastie, aby ich vírus obchádzal. Aby sa spoločnosť vrátila do normálneho behu,“ dodal Krčméry.

On osobne sa nechá zaočkovať hneď, ako to bude možné. Ako lekár, ktorý sa okrem iného podieľa na testovaní, je rizikovou skupinou. „A to nehovorím o ľuďoch, ktorí pracujú v nemocnici v prvej línii, to sú naozaj tichí hrdinovia. Teraz príde prvých 10 000 vakcín,“ konštatoval.

Podľa Krčméryho sa v tomto roku nebudú testovať tehotné ženy, deti a osoby s alergickými anamnézami. V nasledujúcich rokoch sa potom vyhodnotí, či sa bude očkovanie odporúčať aj pre tieto skupiny obyvateľov. Dodáva, že v medicíne sa ťažko dá niečo definitívne vylúčiť, ale on osobne sa za takmer štyridsať rokov praxe nestretol s dlhodobými negatívnymi účinkami očkovania.

Zato vie s určitosťou potvrdiť, že v štátoch, ktoré očkujú proti tetanu, záškrtu či čiernemu kašľu, sa tieto choroby takmer nevyskytujú. „Ak sa očkovania nezúčastní dostatok ľudí, tak to síce ich ochráni, ale neprinesie potrebný efekt, ekonomika nám bude naďalej chátrať, lebo budú vypadávať ľudia, ktorí sa očkovať nenechali. A je dôležité, aby sa nechali zaočkovať aj okolité štáty. Európska únia objednala dostatok očkovacích látok,“ tvrdí lekár.



Očkovať sa nebudú ani osoby, ktoré už COVID-19 prekonali. Ak aj niekto prekonal chorobu bez príznakov, dá sa do zistiť. „Na skríning, vyhľadávanie chorých v zdravej populácii je určený antigénový test, PCR testy sa robia ľuďom, ktorí už majú príznaky alebo mali kontakt s niekým chorým. A protilátkový test je na to, aby sme zistili, či ste chorobu už prekonali,“ povedal.

Ak by sa podarilo dodržiavať opatrenia na zníženie mobility, proti šíreniu vírusu a zároveň testovať a očkovať, Krčméry dúfa, že by sa život na Slovensku mohol postupne dostať „takmer do normálu“.

„Na Vianoce chcem zaželať neviditeľným hrdinom, zdravotníkom v prvej línii, verejným zdravotníkom a laborantom, ktorí urobili za posledných šesť mesiacov 1,3 milióna vzoriek, tým čo v DSS nocujú so svojimi klientmi, šoférom a predavačkám, ktorí riskujú, božie požehnanie alebo šťastie, nech si každý vyberie. A verím, že na Veľkú noc sa stretneme v krajine, ktorá už bude blízko normálnej situácii,“ uzavrel prof. Krčméry.


Predikcia a prevencia


Na jar sa Krčmérymu podarilo takmer presne predikovať vývoj prvej vlny nákazy. „Vôbec to nebolo ťažké, ja nie som ani vedec, ani nejaký špeciálny odborník. Ale u lekárov sú dôležité skúsenosti a ja som ako člen Tropic Teamu Univerzity sv. Alžbety videl scenáre jedenástich epidémií. Keď som zasa deviateho mája oznamoval zlú správu, že bude aj druhá vlna, tak ma zasa niektorí posielali do penzie,“ pripomenul Krčméry.

Vtedy hovoril, že druhá vlna sa vo väčšine prípadov spúšťa importom nákazy zo zahraničia a nabádal k preventívnym opatreniam. „Zo začiatku sa to darilo tým, že bola povinná karanténa. Ktorá bola, samozrejme, veľmi nepríjemná a všetkým sa za ňu treba ospravedlniť, na druhej strane však bola veľmi účinná. Okopírovali sme scenár z Číny a proste sme držali zatvorené hranice. A kým boli zatvorené, počty boli dobré. Samozrejme, to sa nedá donekonečna,“ spomína.

„Ľudia po troch mesiacoch už chceli ísť trochu aj von. Hranice sa podľa mňa otvorili o dva týždne skôr ako sa mali. Ale to sa nedalo ustáť, nedávam to nikomu za vinu. Plán Európskej únie spoločne otvoriť počítal s dátumom 27. júna. Na druhej strane tu bol aj tlak okolitých krajín, ktoré chceli otvoriť hranice so Slovenskom, mali sme druhé najlepšie počty na svete a najnižšiu mortalitu,“ dodáva Krčméry.

Nová mutácia koronavírusu
Očkovanie proti ochoreniu COVID-19, ktoré sa v najbližšom čase rozbehne aj na Slovensku, by malo chrániť aj pred novou mutáciou koronavírusu. V diskusii na TASR TV to potvrdil prof. Vladimír Krčméry.

"Tento mutant má jednu dobrú a jednu zlú vlastnosť. Tá zlá je, že má kratšiu inkubačnú dobu a rýchlejšie sa šíri," uviedol infektológ. "Dobrá správa je, že sa zdá, že má nižšiu mortalitu, menej zabíja. A že je menej ťažkých prípadov," dodal.

"Bude zaujímavé, ako sa Európska únia vyrovná s novou mutáciou vírusu. Očkovanie by malo chrániť aj pred ňou," povedal. Dodal, že dodržiavanie stanovených pravidiel a odporúčaní je dobrou prevenciou aj proti šíreniu tejto mutácie vírusu.

Nová mutácia koronavírusu, ktorá sa potvrdila vo Veľkej Británii, je už pravdepodobne aj na Slovensku, uviedol na sociálnej sieti minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO). Odborníci ministerstva a Úradu verejného zdravotníctva SR momentálne podľa Krajčího hľadajú najrýchlejšie riešenie na skríning pozitívne testovaných na Slovensku aj na nový variant vírusu. Zároveň sa realizuje zvýšený monitoring všetkých cestujúcich z Veľkej Británie, zameraný na dodržiavanie karantény a následného testovania na území SR.



Počas leta sa podľa neho ešte darilo držať epidémiu v „tlejúcej“ forme, kedy sa postupne eliminovali lokálne ložiská. „Z času na čas bol problém v nejakej komunite a skoro všetky boli importované, najmä z Českej republiky,“ povedal.

Medzi 8. augustom a 8. septembrom však podľa neho prišlo súčasne k viacerým udalostiam, od masívneho návratu ľudí z dovoleniek, cez otvorenie futbalovej ligy, začiatku školského roka a otvoreniu internátov až k rozbehnutiu svadieb a rodinných jubileí, ktoré si ľudia odložili z jari.

To epidémiu akcelerovalo do novej formy tzv. „druhého vrcholu“. Ten sa podarilo napokon pribrzdiť kombináciou októbrového lockdownu a celoslovenského testovania. „Keď sa robilo plošné testovanie, nemalo zázračný efekt, ale určitý efekt malo. Všimli si to okolité krajiny a s určitými modifikáciami si zobrali dobrý príklad,“ tvrdí Krčméry.

Efekt „plató“, teda sploštenia krivky rastu počtov nakazených, podľa neho trval niekoľko týždňov, ale napokon bol vystriedaný ďalším rastom.

Aktuálny lockdown, podporený lokálnymi opatreniami, akým bolo napríklad dobrovoľné testovanie v Trenčíne, však podľa neho má tiež potenciál krivku rastu pribrzdiť. „Je veľmi dobré, ak veci do svojich rúk zobrali samosprávy, primátori ako v Trenčíne alebo regionálni hygienici. Napríklad v Bratislave bola spočiatku veľmi dobrá situácia aj vďaka tomu, že sa tam svojich kompetencií chopil mestský hygienik. Je to dôležité, lebo opatrenia musíte mať tak na národnej, ako aj lokálnej úrovni,“ tvrdí Krčméry.

„Mám pocit, že by sa situácia mohla stabilizovať. Prišlo k určitému sprísneniu opatrení. Mnohí komentujú lockdown, že je príliš mäkký. To si nemyslím, aj keď to nie je lockdown typu Londýna alebo Wu-chanu. Ale my nemáme dosť policajtov ani na to, aby sme ustrážili hranicu a je zbytočné ukladať ľuďom povinnosti, ktoré neviete reálne odkontrolovať. Urobil sa podľa mňa celkom rozumný kompromis,“ dodáva.

Je však dôležité, aby ľudia vo vlastnom záujme opatrenia naozaj dodržiavali a pokiaľ možno nie iba tie povinné, ale aj odporúčania. „Vedci na Slovensku formulovali desatoro, ktoré nie je smerované k prezidentke ani k vláde, ale smerom k nám, k ľuďom. A to je ten fenomén "bublín". Ak si ho ľudia osvoja, „plató“ sa predĺži až do očkovania,“ dúfa Krčméry. Stretávať by sa teda aktuálne mali v priebehu jedného týždňa maximálne dve rodiny a vytvoriť si tým relatívne bezpečnú spoločnú "bublinu".

„Ak je človek disciplinovaný a desatoro dodrží, obava z nakazenia je polovičná a tú druhú polovicu predstavuje ten druhý človek, s ktorým sa stretnem. Musím veriť, že aj on bude tieto opatrenia dodržiavať,“ dodáva.

Pravidlá podľa neho nie sú zložité. „Nemám sa stretávať s ľuďmi, ktorých nepoznám. Ak sa s niekým stretnem, mám mať nasadené rúško. Nemám chodiť na miesta, kde je veľká koncentrácia ľudí. Odporúčame vyhýbať sa všetkým masovým podujatiam, aj tým, ktoré nie sú zakázané. Dodržiavať R-O-R, rúško, odstup, ruky. A vôbec nie je hanba nechať sa predtým, ako pôjdete navštíviť rodičov, otestovať,“ uzavrel krčméry.