Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Publicistika

Kto sa stane budúcim iránskym prezidentom?

Screenshot z relácie Foto: tablet.tv

Napriek širokej podpore zo strany mladých Iráncov nemusí byť víťazstvo súčasného prezidenta Rúháního isté.

Teherán 10. mája (TABLET.TV) - S blížiacimi sa prezidentskými voľbami v Iráne musí súčasný prezident Rúhání a zároveň jeden z kandidátov na túto pozíciu čeliť vážnej konkurencii zo strany svojich protivníkov. Jeho popularitu poznačilo podpísanie dohody o iránskom jadrovom programe ešte v roku 2015, ktoré zrušilo sankcie voči krajine, od čoho si ľudia sľubovali zlepšenie ekonomickej situácie. To ale zatiaľ neprichádza.




Ebráhím Raísí, 56-ročný bývalý zástupca najvyššieho sudcu a profesor islamského práva, oslovuje voličov bojom proti chudobe a korupcii. Jeho cieľ je jasný - osloviť obyvateľov najchudobnejších regiónov, ktorí reagujú na jeho sľuby ohľadne zvýšenia podpory vo forme mesačných dávok pre tých, ktorí to potrebujú.

O post iránskeho prezidenta sa uchádza ale aj súčasný primátor Teheránu Mohammad Kálíbáf. Pre kandidatúru sa rozhodol aj napriek tomu, že v rokoch 2005 a 2013 v prezidentských voľbách neuspel. Posledná, viac ako 6-miliónová podpora zo strany voličov, ho však postavila na druhé miesto a jeho šance na tohtoročné víťazstvo sú tak nemalé. Patrí k vážnym kritikom súčasného prezidenta Rúháního, ktorý podľa jeho slov chráni štvorpercentnú privilegovanú vrstvu obyvateľstva.

Prezidentské voľby sa v Iráne konajú od vzniku islamskej republiky už dvanásty krát a kandidovať môže každý, kto má minimálne 21 rokov, narodil sa v Iráne a je moslimom. Tento rok svoju kandidatúru oficiálne zaregistrovalo viac ako 1600 ľudí, pričom najstarší kandidát mal 92 rokov. Prezident je v Iráne najvyššou volenou funkciou. V zložitom vládnom systéme však najdôležitejšiu funkciu v štáte reprezentuje najvyšší vodca, ktorým je v súčasnosti ajatolláh Chameneí. Prezidentské voľby sa budú v Iráne konať 19.mája.