Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Publicistika

KUKAN: Lukašenko 26 rokov s ľuďmi manipuluje, likviduje opozíciu

Eduard Kukan Foto: Tablet.TV

Hosťom Pavla Demeša v relácii CD Club je dlhoročný slovenský diplomat, bývalý minister zahraničných vecí, europoslanec a pedagóg Eduard Kukan.

Bratislava 23. septembra (Teraz.sk) - Bieloruský prezident Alexander Lukašenko je obratný v zahraničnej politike, vie, že v Kremli má podporu, myslí si slovenský diplomat Eduard Kukan a dodáva, že protestujúcim „Bielorusom chýba vedenie a bolo by to účinnejšie, keby to malo nejaký cieľ a stratégiu, a ono to tam nie je.“ Lukašenko podľa neho 26 rokov s ľuďmi manipuluje, podpláca ich, likviduje opozíciu. Bielorusom sa podľa jeho názoru nepodarilo ani v minulosti vytvoriť jednotnú opozíciu a Lukašenkovi sa darí preventívne ju rozdeliť.

„Mali by sme spolupracovať so skutočnými odporcami Lukašenkovho režimu... Pokiaľ sa v Bielorusku nevytvorí politická sila, tak tam nemôže dôjsť k zásadnej zmene, ktorá by bola trvalá. V tomto im pomáhajme, lebo oni sú tí, ktorí to musia urobiť,“ tvrdí E. Kukan.

E. Kukan, ktorý už 60 rokov pôsobí ako diplomat, sa po pôsobení v Európskom parlamente rozhodol pre dráhu vysokoškolského pedagóga. Momentálne vyučuje na Právnickej fakulte Univerzity Komenského a prednáša predmet Medzinárodné vzťahy.

„Diplomat je človek, ktorý spolupracuje pri hľadaní rôznych projektov prospešných pre jeho vlasť, politik prijíma rozhodnutia, činnosť pedagóga je výchovná,“ myslí si E. Kukan a dodáva: „Všetky predchádzajúce skúsenosti a informácie môžem plne využiť v pedagogickej činnosti, preto to robím rád a doslova sa na to teším.“

„Máme dobrých diplomatov, ktorí sa už presadili a získali aj významné funkcie v medzinárodnom živote a dorástli aj mladí diplomati. V každej normálne fungujúcej spoločnosti musí mať ministerstvo zahraničných vecí významnú úlohu a váhu, lebo je hlavným orgánom pre spoluprácu so zahraničím... Nie vždy to tak bolo a bohužiaľ v minulom volebnom období sa stratila jednota v zahraničnej politike a potom je to problém,“ myslí si slovenský diplomat.

Teraz je situácia iná a myslím si, že to bude fungovať, pretože každý zodpovedný politik na svojom mieste by si mal uvedomiť, že fungovať to bude, keď tu bude spolupráca a jednotný postup,“ vysvetľuje E. Kukan.

Kukan bol ministrom zahraničných vecí vo vláde Mikuláša Dzurindu. „Boli to zlaté roky slovenskej diplomacie, vtedy sme sa stávali súčasťou diplomatického sveta, rokovali sme o členstve v NATO aj EÚ... Vtedy bola veľmi dôležitá súhra a jednota postupu premiéra so šéfom diplomacie,“ myslí si Kukan a dodáva, že mnohí ho vtedy kritizovali, že len opakuje, čo vraví Dzurinda. „Nebola to pravda, mali sme aj iné názory, ale ak súhlasíte s niekým v strategickej línii, tak je to súhra a my sme veľmi dobre spolupracovali a dosiahli sme ciele, ktoré sme si kládli,“ tvrdí slovenský diplomat.

„Musíme vedieť, kam Slovensko strategicky patrí, aká je naša jednotná štátna doktrína,“ komentuje budúcnosť slovenskej diplomacie E. Kukan.

Pozrite si reláciu CD Club s Pavlom Demešom – profilový rozhovor s Eduardom Kukanom, dozviete sa viac o jeho názore na súčasnú pandémiu, ale aj na vývoj v Bielorusku.