Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Publicistika

KVETINOVÁ DIPLOMACIA: Tulipány v karanténe a privítanie sakúr

Na archívnej snímke druhý sprava prezident SR Andrej Kiska a veľvyslanec Holandského kráľovstva Henk Cor van der Kwast (tretí sprava) počas slávnostnej ceremónie krstu novovyšľachtenej odrody tulipánov pod certifikovaným názvom Slovensko v Prezidentskej záhrade v Bratislave 26. apríla 2018. Tulipány vysadené v Prezidentskej záhrade sú darom Holandského kráľovstva Slovenskej republike k 25. výročiu nezávislosti a 25. výročia slovensko-holandských vzťahov, 26. apríla 2018 v Bratislave. Foto: TASR/Pavol Zachar

Osemdesiatštyri sakúr a špeciálne vyšľachtená odroda tulipánu s názvom Slovensko sa k nám dostali ako nástroje diplomacie pri konkrétnych výročiach, krehkú krásu však budú prinášať každý rok.

Veľvyslanec Holandského kráľovstva Henk-Cor van der Kwast daroval pred pár rokmi Slovensku originálny dar – 2 400 cibuliek špeciálne vyšľachteného tulipánu s názvom Slovensko. Stalo sa tak pri príležitosti 25. výročia nadviazania diplomatických vzťahov medzi našimi krajinami. Tulipány spoločne pokropili veľvyslanec van der Kwast s prezidentom Andrejom Kiskom v záhrade Prezidentského paláca na jar 2018.

Minulý rok mohli domáci i zahraniční návštevníci obdivovať tieto ušlachtilé rastliny po druhýkrát. Tento rok sú tulipány takpovediac v karanténe. Všetky parky v meste sú totiž z dôvodu koronavírusovej pandémie pre verejnosť uzavreté. Tulipány, rozsadené z jedného do štyroch celkov však opäť nádherne vykvitli (viď foto).

Takto kvitnú tulipány odrody Slovensko v roku 2020.
Foto: Pavol Demeš


Tulipány, odroda Slovensko, máj 2020.
Foto: Pavol Demeš


Ak sú národným kvetinovým symbolom Holandska tulipány, kvitnúcim symbolom Japonska sú sakury – Japonské čerešne. Veľvyslanec krajiny vychádzajúceho slnka na Slovensku Jun Shimmi dostal vlani, pri príležitosti 100. výročia nadviazavia diplomatických vzťahov s Československom (a teda i dnešným Slovenskom), podobnú ideu ako jeho holandský kolega. Rozhodol sa v spolupráci s mestom a sponzormi darovať 84 stromčekov sakúr pre hlavné mesto Bratislavu. Nemohol vôbec tušiť, že symbolická sila tohto daru bude umocnená pandémiou. Stromčeky boli vysadené na viacerých miestach v Bratislave tento apríl za prítomnosti chargé d’ affairs Yokota Kenjiho (veľvyslanec Shimmi sa medzičasom vrátil do Tokia).

Archívna snímka. Vľavo veľvyslanec Japonska v SR Jun Shimmi a riaditeľ BKIS Vladimír Grežo.
Foto: TASR/Martin Baumann


Sakury, dar japonského veľvyslanca Jun Shimmiho
Foto: Pavol Demeš


Keď sa tieto nádherne kvitnúce stromy rozrastú, ľudia budú pod nimi chodit podobne ako v Japonsku, či iných mestách sveta, a kochať sa ich krásou. Verme, že na budúcu jar si ich ľudia užijú podobne ako holandské tulipány v otvorenej Prezidentskej záhrade.

Čerešňové kvety kvitnú nad riekou Meguro-Gawa v Tokiu v Japonsku 23. marca 2020.
Foto: TASR/AP