Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Publicistika

Andrassy: Samospráva je mechanizmus, ktorý musí rozmýšľať strategicky

Na snímke Ľubomír Andrassy. Foto: TASR TV

Konštatoval to v relácii Samospráva tu a teraz v televízii TASR.TV podpredseda Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR a dlhoročný pracovník v oblasti samosprávy Ľubomír Andrassy.

Bratislava 3. decembra (TASR) – Samospráva zabezpečuje oblasti, ktoré sa bezprostredne dotýkajú života obyvateľov. Je to živý mechanizmus, ktorý strategicky rozmýšľa, plánuje a rieši veci. Konštatoval to v relácii Samospráva tu a teraz v televízii TASR.TV podpredseda Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR a dlhoročný pracovník v oblasti samosprávy Ľubomír Andrassy.

Legislatíva v súvislosti s reformou verejnej správy je v platnosti už dve desaťročia a podľa neho je potrebné tento proces systematicky hodnotiť.

„Dnes máme oveľa viac skúseností na to, aby sme veci nastavili lepšie a efektívnejšie. Teda otázka reformy verejnej správy by mala byť permanentne na stole a každých päť až osem rokov by sme sa mali systematicky vracať k tomu, čo sa ukázalo ako správne a čo treba zmeniť,“ povedal Andrassy.



Dodal, že legislatíva by mala bezpochyby odzrkadľovať potreby ľudí a spoločnosti v 21. storočí. Posun je oproti minulosti aj vo vzťahu NKÚ a činnosti samospráv. Podľa Andrassyho nastalo od roku 1999 toľko zmien, že už je najvyšší čas pristúpiť opäť k reforme verejnej správy. Zdôraznil, že treba brať do úvahy veci, ktoré doteraz riešil tím ľudí zaoberajúcich sa touto problematikou a nepochybne je nutné tento tím rozšíriť o nových odborníkov s novými myšlienkami.

„Zmenil sa aj pohľad na rolu NKÚ vo vzťahu ku kontrole v samosprávach. Už sa nepozeráme len na to, čo konkrétna obec robí a ako nakladá s verejnými financiami, ale aj na to, ako samosprávy realizujú verejné politiky,“ vysvetľuje podpredseda NKÚ.