Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Publicistika

Lajčák o ukrajinskej kríze: Hovoríme jedni o druhých, ale nie spoločne

Na snímke zľava Pavol Demeš počas relácie TASR.TV Svet s Pavlom Demešom. Jeho hosťom bol Miroslav Lajčák. Foto: TASR.TV

Pozrite si reláciu SVET s Pavlom Demešom.

Bratislava 16. februára (TASR) - Najnovšie napätie medzi Ruskom a Ukrajinou nemá za uplynulých 30 rokov v Európe obdobu, s výnimkou konfliktu v bývalej Juhoslávii v 90. rokoch minulého storočia. V relácii TASR.TV Svet s Pavlom Demešom to uviedol osobitný zástupca EÚ pre dialóg medzi Belehradom a Prištinou a pre iné regionálne otázky týkajúce sa západného Balkánu Miroslav Lajčák, ktorý je podľa vlastných slov dianím na Ukrajine mimoriadne znepokojený.

Zároveň však verí, že "diplomacia a zdravý rozum zvíťazí a vojna na Ukrajine nebude".

Lajčák si myslí, že ku kríze okolo Ukrajiny došlo pre nedostatok komunikácie. "Hovoríme jedni o druhých namiesto toho, aby sme hovorili spoločne," zdôraznil.



Bývalý minister zahraničných vecí SR je presvedčený, že nikdy nie je neskoro sadnúť si za rokovací stôl, avšak varoval pred ústupkami z hodnôt. "Vieme, ako to dopadlo, keď si Neville Chamberlain myslel, že obetovaním Československa zachránil mier – pričom dosiahol pravý opak," povedal Lajčák.

Bývalý predseda Valného zhromaždenia OSN si podľa vlastných slov uvedomuje, že EÚ je ťažkopádna pri hľadaní spoločných pozícií v oblasti zahraničnej politiky, a to najmä v riešení akútnych hrozieb.



"Pokiaľ EÚ nehovorí jedným hlasom, tak ako zahraničnopolitický aktér neexistuje... Veci v našom susedstve (potom) rieši niekto iný a väčšinou sme prizvaní, až keď je potrebné platiť účty," upozornil exminister.

Ako ďalej zdôraznil, každá členská krajina musí byť predovšetkým lojálna voči EÚ a až potom ku krajinám mimo Únie. "Ak bude toto pretrvávať – a dnes je to, žiaľ, realita –, tak len ťažko budeme môcť očakávať jednotnú, akcieschopnú EÚ," dodal.