Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Publicistika

M. KOLLÁR: Demokrati nie sú OĽANO2, s hnutím Matoviča sa spájať nebudú

Miroslav Kollár v TASR TV Foto: TASR TV

Do minulého týždňa som bol opozičný poslanec, teraz som sa stal členom akoby vládnej strany, pripustil v TASR TV poslanec Miroslav Kollár (Demokrati). Správa, PODCAST, VIDEO

Bratislava 9. marca (Teraz.sk) – Politická strana Demokrati pod vedením Eduarda Hegera nie je OĽANO 2 a neplánuje spájanie s hnutím Igora Matoviča do koalície, ani žiadneho iného spoločného subjektu pred predčasnými parlamentnými voľbami, ani po nich. V TASR TV to povedal podpredseda Demokratov, nezávislý poslanec Miroslav Kollár.

Štýl politiky Igora Matoviča podľa neho viedol k tomu, že vládna koalícia najprv stratila pôvodnú ústavnú väčšinu a napokon parlament dokonca vyslovil vláde nedôveru. „Eduard Heger sa jednoznačne odstrihol od OĽANO, lebo vyhodnotil, že robiť ďalšie štyri roky politiku takým spôsobom, akým ju robí Igor Matovič, sa jednoducho nedá,“ tvrdí Kollár.



Pripomenul, že z jedenástich členov predsedníctva novej strany sú iba traja bývalými členmi OĽANO. „Za seba aj kolegov môžem garantovať, že to nie je projekt OĽANO 2. Vyrušil ma postoj pána predsedu KDH, ktorý ešte pred pár týždňami ponúkal Eduardovi Hegerovi číslo dva na svojej kandidátke a vtedy to nebolo OĽANO 2,“ konštatoval Kollár. Stanovisko Milana Majerského (KDH), ktorý termín "OĽANO 2" v súvislosti s novou stranou použil, preto považuje za politicky účelové.

Podľa Kollára je kľúčovým cieľom Demokratov poskytnúť voličom jasne proeurópsku a proatlantickú alternatívu tak, aby zárukou prozápadného smerovania Slovenska nemusel byť Hlas-SD Petra Pellegriniho.

Spoluprácu s poslancami OĽANO napríklad pri podpore legislatívy v parlamente Kollár nevylučuje. O prípadnej vládnej spolupráci po voľbách budú podľa Kollára Demokrati rokovať s každým, kto spĺňa kritériá prozápadnej orientácie. „Musí byť úplne jasné, čo sú naše hodnoty a kde sú červené čiary. Sme pripravení spolupracovať s každým, kto nebude spochybňovať našu proeurópsku a transatlantickú budúcnosť,“ tvrdí.



Túto politickú líniu chcú podľa neho Demokrati presadzovať aj v kampani, ktorá podľa Kollára musí byť kontaktná a vedená priamo v regiónoch. „Videli ste zábery z verejnej diskusie v Michalovciach, na ktorej ministri Naď a Káčer čelili pomerne intenzívnym útokom dobre organizovanej skupiny,“ pripomenul Kollár.

Napriek tomu považuje tento model diskusie za užitočný. „Bol som primátor malého mesta, viem, čoho sa ľudia boja a čo ich trápi. Ale keď sa s nimi bavíte, viete im mnohé veci vysvetliť,“ tvrdí.

Sám vstúpil do parlamentu vo farbách hnutia Za ľudí, teda ako vládny poslanec. Prešiel však do mimoparlamentnej strany Spolu, ktorá napokon zmenila názov na Demokrati a za predsedu si zvolila Eduarda Hegera. „Do minulého týždňa som bol opozičný poslanec, teraz som sa stal členom akoby vládnej strany. Tam, kde som volebné obdobie začal, tam ho aj končím,“ poznamenal Kollár.

V dočasnej vláde pod gesciou prezidentky Zuzany Čaputovej majú členovia Demokratov v gescii post predsedu a šiestich rezortov, čím sa stali najsilnejšou vládnou frakciou. „Nie je to zlatý štandard slovenskej politiky, že sa zmena udiala takýmto spôsobom. Napriek tejto zmene, partneri nemajú teraz ambíciu žiadať odchod premiéra Hegera, lebo by to spôsobilo ešte väčší chaos,“ konštatoval Kollár s tým, že vláda by sa v mesiacoch do volieb mala sústrediť najmä na témy súvisiace s čerpaním Plánu obnovy.