Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Publicistika

M. Lichner:Je otázne, či je moskovský patriarcha vôbec slobodný človek

Miloš Lichner v TASR TV. Foto: TASR

Ďalšou stránkou veci je aj to, do akej miery môže vlastne patriarcha slobodne vyjadriť svoje názory, do akej miery je slobodný, keďže ´je v područí svojho pána´, povedal v TASR TV prof. Lichner.

Bratislava 10. apríla (Teraz.sk) - Profesor Miloš Lichner je prorektorom Univerzity sv. Cyrila a Metoda a zároveň prezidentom Európskej spoločnosti pre katolícku teológiu.

Pápež František sa podľa prof. Lichnera aktívne zapája do riešenia rusko-ukrajinského konfliktu. "V súčasnosti funguje ale aj množstvo neoficiálnych kanálov medzi ľuďmi okolo moskovského patriarchu Kirilla a pápeža Františka," dodáva.



Pápež František však silne odsudzuje inštrumentalizáciu náboženstva, teda zneužívanie náboženských symbolov na vojenské, politické alebo ekonomické ciele," trvdí prof. Lichner v súvislosti s tým, ako sa k rusko-ukrajinskému konfliktu stavia moskovský patriarcha Kirill. "Bohužiaľ, viackrát sa to v histórii stalo a je na nás, aby sme povedali jasné ´nie´ takémuto javu, pretože to nie je kresťanské," myslí si Lichner.



"Ďalšou stránkou veci je aj to, do akej miery môže vlastne patriarcha slobodne vyjadriť svoje názory, do akej miery je slobodný, keďže ´je v područí svojho pána´," upozorňuje prof. Lichner.