Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Publicistika

MAJERSKÝ: Eurofondy už nezachránia ani voľby, plán obnovy možno áno

Milan Majerský v TASR TV Foto: TASR TV

Z parlamentu sa stal tzv. „arabský trh“, ľudia si robia čo chcú, dohody sú krížom-krážom, je z toho jedno veľké populistické divadlo, povedal predseda KDH Milan Majerský (správa, PODCAST, VIDEO)

Bratislava 31. marca (Teraz.sk) – Nová vláda, ktorá nastúpi po jesenných parlamentných voľbách, už nebude mať šancu zachrániť miliardy eur, ktoré Slovensko nedočerpá z eurofondov, stále sa však ešte bude dať niečo robiť s čerpaním plánu obnovy. V TASR TV to povedal predseda KDH a zároveň prešovský župan Milan Majerský.

Podľa KDH totiž hrozí, že z končiacich eurofondov a plánu obnovy spolu prepadne viac ako šesť miliárd eur. Vzhľadom na jesenný termín predčasných parlamentných volieb však už nová vláda nebude mať čas urobiť zásadné zmeny v čerpaní eurofondov. „Dobiehajúce programové obdobie, kde končí čerpanie týmto rokom, to sa už nedá vrátiť. Je tu ešte plán obnovy, ktorý sa ešte dá zachrániť a dajú sa tam ešte urobiť určité opatrenia,“ konštatuje Majerský.



Volebný termín koncom septembra považuje za neskorý. „KDH na začiatku preferovalo, aby čas, ktorý majú na splnenie svojho volebného programu, bol štyri roky. Keď sa chaos mesiacmi nabaľoval, povedali sme, že toto určite nevydrží,“ priznal. „Už po roku bolo jasné, že to padne. Po troch rokoch vidíme, že tu máme predčasné voľby a ak si dali takmer desať mesiacov na dobeh tohto vládnutia, tak to je nezodpovedné,“ vyhlásil Majerský s tým, že KDH za týchto podmienok preferovalo čo najskorší termín predčasných parlamentných volieb.



Podľa predsedu KDH mohla prezidentka vymenovať úradnícku vládu krátko po vyslovení nedôvery predchádzajúcemu kabinetu Eduarda Hegera, dnes už by to podľa neho veľký zmysel nemalo. Ale príliš dlhý interval medzi vyslovením nedôvery vláde a voľbami má podľa neho negatívny vplyv na činnosť Národnej rady (NR) SR. „Z parlamentu sa stal tzv. „arabský trh“, ľudia si robia čo chcú, dohody sú krížom-krážom, je z toho jedno veľké populistické divadlo a to je na škodu tejto krajine,“ tvrdí Majerský. „Ľudia zápasia o holé prežitie a oni sa dohadujú ako na trhu. Tento chaos už musí skončiť a verím, že aj skončí,“ podčiarkol predseda KDH.

Strana sa podľa neho pripravuje na samostatný postup do predčasných parlamentných volieb, popri tradičnom kresťanskom a sociálnom pilieri chce stavať na podpore miestnej a regionálnej samosprávy. Ani neúspech rokovaní s Kresťanskou úniou Anny Záborskej či Eduardom Hegerom (Demokrati) podľa Majerského neznamená, že sa KDH uzatvára. „Máme otvorené dvere pre ľudí, ktorí sú odborníci a sú z nášho hodnotového sveta. Máme svoje odborné tímy, do KDH prišiel pán Stachura, pán Žiarovský, budeme predstavovať ďalších odborníkov,“ tvrdí Majerský.

Aktuálnou prioritou hnutia sú parlamentné voľby, rozbiehajú sa však už aj diskusie o podpore prezidentského kandidáta alebo kandidátky. „Máme vo vnútri KDH spustené diskusie. Myslím si, že túto informáciu dáme von až po parlamentných voľbách,“ konštatoval Majerský.