Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Publicistika

MAJERSKÝ: KDH sa pred voľbami nemalo spájať s liberálmi

Milan Majerský v Tablet.tv Foto: TABLET.TV

KDH bolo vždy známkou spoľahlivosti v parlamente. Keď sa na poslaneckom klube raz niečo dohodlo, to platilo, povedal v Tablet.tv nový predseda KDH Milan Majerský.

Bratislava 22. septembra (Teraz.sk) – Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) bolo po európskych voľbách v roku 2019 na najlepšej ceste vrátiť sa späť aj do Národnej rady (NR) SR, podľa jeho novozvoleného predsedu Milana Majerského však spravilo chybu, keď uzavrelo predvolebnú dohodu s liberálnymi stranami. „Som presvedčený, že sme vtedy mali ísť svojou cestou. Ak sa mala uzatvárať dohoda, tak so všetkými stranami, ktoré k nej chceli pristúpiť a naraz. Ale omnoho lepšia a istejšia cesta pre KDH v tom čase bolo, aby sme išli samostatne,“ povedal v diskusii na Tablet.tv Majerský.

„Tým, že sme sa dali dokopy s liberálmi, sme dostali až do volieb nálepku, že sme sa „liberalizovali“. A to najviac uškodilo. Namiesto toho, aby sme odkomunikovali, prečo bola táto dohoda prijatá, sme pálili na každú stranu do politických konkurentov,“ povedal na margo predvolebnej dohody KDH s koalíciou Progresívne Slovensko/SPOLU a stranou Za ľudí. Dodal, že najlepšou a najistejšou cestou do volieb je podľa neho presadzovanie vlastného programu.

Majerského zvolil do čela KDH augustový snem, na poste vystriedal Alojza Hlinu. Ten ostáva pôsobiť v strane, ale už iba ako radový člen. „Bol by som rád, keby pracoval v poradnom orgáne z bývalých predsedov KDH,“ povedal Majerský, podľa ktorého by nebolo vhodné, ak by bývalý predseda zastával v hnutí nižšiu funkciu, napríklad post podpredsedu.



Na pozície podpredsedov snem zvolil Mariána Čaučíka, Igora Janckulíka a Tomáša Merašického. „Najbližší cieľ KDH je dovoliť ďalších dvoch členov predsedníctva a potom staviť na to, že tím expertov a odborníkov bude tvoriť jednotlivé politiky strany a tie potom budeme predstavovať v rámci celého Slovenska,“ naznačil Majerský.


Aktuálny parlament


Aktuálny parlament je podľa neho výrazne konzervatívny a za názorovo blízku označil napríklad Kresťanskú úniu (KÚ) Anny Záborskej, ktorá pôsobí ako súčasť poslaneckého klubu OĽaNO-NOVA-KÚ-Zmena zdola. Za konzervatívcov s koreňmi v KDH považuje Majerský aj viacerých predstaviteľov strany Sme rodina. „Ak kresťanská hodnotová politika v ľuďoch je, budú ju v politike presadzovať kdekoľvek sú,“ povedal.

Zároveň sú ale podľa neho kresťanskí politici rozdelení v rôznych poslaneckých kluboch. „Predtým KDH garantovalo, že všetci poslanci zahlasujú za niektorý zákon, jedno, či ide ochranu a dôstojnosť života a človeka, alebo ľudskoprávne veci. V týchto politických stranách nikto z týchto kresťanských politikov nevie garantovať, že celý ich poslanecký klub za to zahlasuje. KDH bolo v dôležitých hodnotových témach vždy jednotné a zahlasovalo za to,“ pripomenul Majerský.

Hnutie podľa neho podporuje aj aktuálne podaný návrh novely zákona o zdravotnej starostlivosti, ktorá sprísni pravidlá pre vykonávanie interrupcií. „Dôležité je, aby prešla. Ak ju predkladá poslanec vládnej koalície (a nie vláda, pozn. Teraz.sk), je dôležité, aby ju v definitívnom hlasovaní podporilo dostatočné množstvo ďalších poslancov,“ upozornil.

Podľa Majerského je však dôležité chrániť dôstojný ľudský život nielen pred narodením, ale aj po ňom. „Keď sa dieťa narodí, má sa narodiť v dobrej nemocnici alebo zanedbanej a zlej? Má kde ísť do škôlky, do školy? A potom na vysokú školu? Dôležitým bodom programu KDH je sociálna istota človeka, ktorý chce prežiť dôstojný život,“ uviedol Majerský.

Ako predseda Prešovského samosprávneho kraja chce dávať dôraz aj na regionálnu a komunálnu politiku, v ktorej je KDH tradične silné. Za veľký problém, ktorý zaťažuje život regiónov, označil boj koronakrízou. „Ku každej kríze by sa mali vyjadrovať odborníci a nie politici. Ak my na VÚC musíme mať vybudovaný Pandemický plán, to isté aj musí mať Ministerstvo zdravotníctva a najmä potom krízový štáb,“ povedal.

„Nemalo by to byť tak, že sa k niečomu vyjadria odborníci a politici to potom zmenia, aby sa zapáčili národu. Tu predsa nejde o to, aby sme sa páčili národu, ale aby sme zachránili čo najviac životov. Samozrejme, malo by to byť premyslené od začiatku a hlavne by to nemalo byť zmätočné,“ uzavrel Majerský.