Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Publicistika

MAJERSKÝ: Najbližšie dni ukážu, či to vláda ešte bude schopná ťahať

Milan Majerský v TASR TV Foto: TASR TV

Krajské voľby určite nebudú kopírovať voľby spred piatich rokov, kedy bola jedna celonárodná koalícia, povedal v TASR TV predseda KDH Milan Majerský. (správa, PODCAST, VIDEO)

Bratislava 6. mája (Teraz.sk) – Najbližšie dni ukážu, či to bude aktuálna vláda schopná ťahať ďalej a eventuálne dovládnuť do konca riadneho volebného obdobia. V TASR TV to povedal predseda KDH a zároveň prešovský župan Milan Majerský.

„Osobne som presvedčený, že keď zasadne Koaličná rada, tak v tom bude jasnejšie,“ povedal v reakcii na hlasovanie Národnej rady (NR) SR zo stredy 4. mája, kedy parlament odmietol udeliť súhlas s väzobným stíhaním lídra Smeru-SD Roberta Fica.

Najsilnejšie vládne hnutie OĽANO v reakcii na hlasovanie vylúčilo zo svojho poslaneckého klubu poslankyne Romanu Tabák a Katarínu Hatrákovú, čím došlo k zmene parlamentných pomerov.

„Teraz stojíme pred otázkou, čo bude ďalej. Či bude mať OĽANO ešte záujem o protikorupčné témy, či bude protikorupčným hnutím. A ak, tak s kým. Bez väčšiny v NR SR sa to nebude dať dosiahnuť,“ upozornil Majerský.



Dodal, že s Robertom Ficom by sa malo zaobchádzať ako s bežným človekom, ktorého parlament nemôže ochrániť pred väzobným stíhaním. Preto s rozhodnutím poslankýň Tabák a Hatrákovej nepodporiť súhlas s jeho vydaním nesúhlasí. „Jedna vec je nezávislosť osobností, ktoré tvoria OĽANO a druhá poslanecká a klubová disciplína. Tá v parlamente musí platiť. Som pozitívne prekvapený zo strany SaS, kde celý klub hlasoval spoločne,“ vyhlásil Majerský.




Prvé dva roky volebného obdobia tejto vládnej koalície považuje Majerský za mimoriadne ťažké. „Už prvé fotografie tejto vlády boli v rúškach. A nebola to len pandémia, túto vládu sprevádzajú ťažké veci celé dva roky,“ priznal.

S novým koronavírusom sme však podľa neho ani zďaleka nebojovali optimálne, vláda nebola schopná vystúpiť s jednotným a jasným postojom a hoci mala k dispozícii odborníkov, nie vždy rešpektovala ich odporúčania. „Deti boli mimo školského vyučovania najviac z okolitých krajín, najdlhšie zo všetkých európskych krajín boli pozatvárané kostoly. Napríklad gastro sektor bol zatvorený tak dlho, že mnohé prevádzky ostali zatvorené dodnes,“ pripomenul Majerský.

V čase pandémie boli podľa neho oporou Slovenska samosprávy, ktoré medzi prvými zabrali aj po nástupe migračnej vlny z Ukrajiny v dôsledku vojenského útoku Ruskej federácie.

Štát podľa neho s aktuálnymi opatreniami na pomoc občanom postihnutým vysokou infláciou prichádza neskoro, sú málo účinné a naviac chce na ne získať peniaze okrem iného vyšším zdanením samosprávy. „Rozhodne sa to nemá riešiť tým, že sa zoberie samospráve, lebo aj nám sa vstupy zdražujú. Navýšili sa ceny niektorých kapitálových výdavkov, dokonca aj takých, ktoré už boli vysúťažené. Miestna a regionálna samospráva je najväčším čerpateľom eurofondov a má na starosti spolufinancovanie. Tým, že ich kvôli nárastu cien materiálov a energií nebude schopná spolufinancovať, môže byť ohrozené čerpanie,“ upozorňuje prešovský župan.

Štát podľa neho môže opatrenia financovať z vyššieho výberu daní, ktorý je jedným z dôsledkov rastu inflácie.
Na jesenné komunálne a regionálne voľby sa podľa neho KDH pripravuje už od začiatku roka, regionálne organizácie majú pri rokovaniach o koalíciách voľnú ruku. „Máme, samozrejme, písané aj nepísané pravidlá. Nepôjdeme s extrémistami a nepôjdeme so Smerom. Nie je to ešte uzavreté. Ale tieto krajské voľby určite nebudú kopírovať voľby spred piatich rokov, kedy bola jedna celonárodná koalícia,“ konštatoval Majerský. Hnutie má zatiaľ schválených štyroch kandidátov na županov, v Nitrianskom kraji by mala kandidovať Martina Holečková, v Žiline Igor Janckulík, v Trenčíne Peter Máťoš a v Prešovskom samosprávnom kraji samotný Milan Majerský.