Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Publicistika

MAJERSKÝ: Nič lepšie ako očkovanie zatiaľ nemáme

Milan Majerský v TASR TV Foto: TASR TV

Ľudia, ktorí sa nemôžu očkovať zo zdravotných dôvodov, by mali na pápeža dostať výnimku, povedal v TASR TV predseda KDH (PODCAST a VIDEO).

Bratislava 24. júla (Teraz.sk) – Ak sa v budúcnosti nájdu účinnejšie prostriedky v boji proti pandémii koronavírusu ako je očkovanie, KDH po nich určite siahne. V tejto chvíli však nič lepšie nemáme, povedal v diskusii na TASR TV líder KDH a zároveň predseda Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Milan Majerský.

„Očkovanie zatiaľ prináša jedinú možnosť na to, aby sa človek mohol vrátiť do bežného života, aby bol ochránený on sám, ale aby chránil aj tých druhých,“ dodal.

Zdôraznil, že podľa jeho názoru by očkovanie malo prebiehať na striktne dobrovoľnej báze, malo by však byť široko dostupné. „Ako predseda samosprávneho kraja garantujem a zabezpečujem pomoc 825 000 ľuďom, za ktorých som zodpovedný,“ pripomenul Majerský. „Preto za nimi prichádzame nie iba do obchodných centier, kde sa to stretlo s veľkým pochopením a záujmom ľudí, ale máme mobilné očkovacie jednotky, prichádzame aj do odľahlých častí kraja, kde sú niektorí ľudia, starí, chorí, ležiaci, ktorí už do okresného mesta ani nechodia,“ konštatoval predseda PSK.



Rozhodnutie ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (nom. OĽaNO), ktorý v prítomnosti predsedu Konferencie biskupov Slovenska Stanislava Zvolenského deklaroval, že prístup na stretnutia s pápežom Františkom počas jeho septembrovej návštevy Slovenska budú mať iba plne zaočkovaní ľudia, považuje Majerský za spôsob, ako v aktuálnej pandemickej situácii umožniť prístup na tieto zhromaždenia väčšiemu počtu ľudí.



„Stále platí covid automat, ktorý stanovil, že pri hromadných akciách exteriérového charakteru môže byť prítomných tisíc ľudí. Samozrejme, na návšteve sv. otca Františka bude chcieť byť rádovo viac ľudí. Desiatky, ak nie stovky tisíc ľudí,“ odhadol Majerský.

Osobne by sa však prihováral za to, aby na stretnutia mali prístup aj veriaci, ktorí sa nemôžu zaočkovať zo zdravotných dôvodov. „Verím, že to pán minister ešte prehodnotí, mohol by dať napríklad možnosť PCR testov nie starších ako 72 hodín,“ povedal predseda KDH.


Voľby a referendum


Aktuálne sa podľa neho krajské organizácie strany už začínajú zaoberať prípravou na budúcoročné komunálne a regionálne voľby, ktoré po prvý krát prebehnú v spoločnom termíne. „Toto bude superzvláštny rok, regionálne a komunálne voľby sme ešte nikdy nemali spojené,“ pripomenul. Dodal, že príprava regionálnych a lokálnych koalícii je v kompetencii predstaviteľov hnutia v regiónoch, nebudú sa však spájať so silami, ktoré popierajú princípy demokracie.

Otázka pre Milana Majerského:
-Ako hodnotíte kultúrny odkaz, ktorý Slovensku zanechal nedávno zosnulý umelec Milan Lasica?-
Milan Lasica bol fenomén tejto doby. Je to smutná udalosť, ale jeho dielo ostane medzi nami. Je to obrovské dielo a zaslúži si uznanie. V umeleckom nebi sa pripojil k priateľom, Júliusovi Satinskému a Jarovi Filipovi. A verím, že večný pokoj nájde nielen v umeleckom, ale aj skutočnom nebi. Je to kultúrne dedičstvo a som rád, že už dnes sa o ňom učia naše deti na stredných školách.



„Na komunálnej a regionálnej úrovni sa neriešia veľké témy z parlamentu a vlády, tu sa spojenci hľadajú tak, že sa roky poznajú a komunikujú na lokálnej úrovni. Koalície sú tam rôzne. My ešte stále nevieme, aké strany do tých volieb vzniknú. Lebo zvláštny jav dneska je, že strany rastú ako huby po daždi,“ poznamenal Majerský.

Rozhodnutie Ústavného súdu SR, ktorý zakázal referendum o skrátení volebného obdobia, KDH podľa Majerského rešpektuje a otázka prípadnej zmeny ústavy v tomto smere je podľa neho v kompetencii parlamentných strán, medzi ktoré kresťanskí demokrati v tomto volebnom období nepatria. „KDH by malo byť prvé, ktoré by chcelo predčasné voľby, aby sa skôr dostalo do parlamentu. Ale my si ctíme pravidlá a zákony. Ak ústavný súd povedal takéto rozhodnutie, my to rešpektujeme,“ vyhlásil Majerský.


Otázka pre Milana Majerského:
-V KDH navrhujete zriadiť inštitút bytového ombudsmana a upraviť zákon o vlastníctve bytov tak, aby umožnil sankcie voči správcom, zjednodušil systém kontroly a nariadil audit každé tri roky. Nie ste však v NRSR a takáto zmena by si vyžiadala novelu zákona. Ako chcete postupovať, oslovíte aktuálnych poslancov NRSR alebo si tento plán odložíte do budúcnosti?-
Niektoré návrhy KDH sú realizované v týchto vládach, niekto zoberie časť návrhu a uplatní ho pri tvorbe legislatívy, niekto zoberie celý náš návrh. Komunikovali sme s viacerými ľuďmi z regiónov, ktorí s týmto majú problém. Ak by bola lepšia vymožiteľnosť práva, netreba nám žiadneho ombudsmana. Ale práve preto, že prichádza k veľkým problémom, dokonca v určitých prípadoch k šikane, preto je potrebný. Už sa nám ozvalo niekoľko desiatok ľudí a ponúkajú nám vylepšenie tohto riešenia.

-Ako hodnotíte bytovú iniciatívu hnutia Sme rodina, ktorá aktuálne mieri do parlamentu?-
Bytov je málo, je veľký dopyt po bytoch. Ale mám veľkú obavu, Sme rodina to malo ako svoju veľkú tému v predvolebnej kampani. Tvrdili, že každý rok vybudujú 25 000 bytov. Dnes sú vo vláde a nie je vybudovaný ani jeden. My sme mali v KDH podobnú tému, kde sme tvrdili, že za predpokladu zmeny legislatívy by sme vedeli za prvý rok vybudovať 5000 bytov a potom každý ďalší rok po 10 000, teda spolu za celé volebné obdobie 35 000. Aj to by sa musela legislatíva zmeniť do takej miery, že pozemky pod bytové domy by musela miestna, resp. regionálna samospráva dať za jedno euro. A musela by sa zmeniť legislatíve v otázke toho, či sú to sociálne byty.