Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Publicistika

Martin aj napriek pandémii ponúka turistom veľa možností

Slovenské národné múzeum v Martine. Foto: Petra Uličná

V seriáli Články študentov Fakulty masmediálnej komunikácie Univerzity Cyrila a Metoda o koronavíruse ponúkame pohľad do regiónov sprostredkovaný nastupujúcou generáciou žurnalistov.

Martin 28. mája (Teraz.sk) - S koronavírusom sa čoskoro bude musieť vysporiadať aj letná sezóna preberajúca sa k životu. Ľudia začínajú vyhľadávať vhodné miesta na strávenie letnej dovolenky na Slovensku. Hoci v našej domovine nemáme more, máme veľa iných prírodných krás, ktoré práve vďaka koronavírusu môžu byť tou pravou dovolenkovou destináciou.

„Turiec ponúka širokú škálu možností pre turistov. Momentálne sú otvorené všetky múzeá spadajúce pod Slovenské národné múzeum, okrem jedného, kde prebieha rekonštrukcia. Vstup do múzeí je vzhľadom na situáciu povolený s prísnymi reštrikciami. Podujatia organizované mestom Martin – Kultúrna scéna sú zatiaľ presunuté na jeseň. Priamo v meste je možné navštíviť Národný cintorín, Slovenskú národnú knižnicu – Literárne múzeum, Turčianske kultúrne stredisko a čoskoro aj Turčiansku galériu,“ hovorí referentka Turisticko-informačnej kancelárie v Martine Marianna Boďová.

Turčianska kotlina, alebo aj Turčianska záhradka, je z každej strany obkolesená horami. Po 59 vyznačených turistických trasách s dĺžkou vyše 490 km sa dá vyjsť na Tlstú, Ostrú, Lysec, Martinské hole, Kľačiansku Maguru, Chleb, Suchý, či prejsť hrebeňovku Veľkej a Malej Fatry.

Menej zdatní turisti môžu vyraziť na jednoduché prechádzky Gaderskou a Blatnickou dolinou či navštíviť Znievsky, Sklabinský, Blatnický či Sučiansky hrad. Obľúbeným miestom v Turci je Šútovský vodopád, ktorý počas teplých letných dní poskytne príjemné osvieženie. Meria 38 metrov a je štvrtým najvyšším vodopádom na Slovensku. Prístup sem je pomerne nenáročný a zvládnu ho aj deti. Neďaleko vodopádu sa dá vykúpať v prírodnom kúpalisku s čistou tyrkysovou vodou.

„Nadšenci adrenalínových zážitkov môžu vyskúšať zjazd na terénnych kolobežkách z Martinských holí. Dúfame, že bude čoskoro otvorená aj Ferrata HZS na Martinských holiach,“ dodáva Boďová.