Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Publicistika

Martinská nemocnica zriadila novú webstránku o koronavíruse

Foto: Petra Uličná

V seriáli Články študentov Fakulty masmediálnej komunikácie Univerzity Cyrila a Metoda o koronavíruse ponúkame pohľad do regiónov sprostredkovaný nastupujúcou generáciou žurnalistov.

Martin 15. apríla (Teraz.sk) – Univerzitná nemocnica v Martine spustila nový špecializovaný web na koronavírus a poskytla lôžka pre nakazených pacientov, o zdravotníkov sa starajú dobrovoľníci.

Martinská fakultná nemocnica začiatkom apríla spustila novú webovú stránku, ktorá sa špecializuje na koronavírus. Poskytuje na nej informácie pre laickú verejnosť aj pre zdravotníkov. Na stránke sú dostupné praktické skúsenosti pre lekárov a odborné materiály, ktoré z cudzích jazykov pomáhajú prekladať medici z Jesseniovej lekárskej fakulty. „Chceme sa s kolegami podeliť o naše názory a skúsenosti, s ktorými sme sa stretli a s problémami, ktoré sme riešili. Ponúknuť tak návod druhým, aby si vedeli poradiť a nemuseli sa trápiť s rovnakým problémom, ako sme riešili my," hovorí Ivan Kocan, zástupca prednostu Kliniky pneumológie a ftizeológie UNM.

Solidaritu prejavujú aj mnohí dobrovoľníci. Pri vstupe do nemocnice v záchytnom stane triedia a navigujú pacientov, iní denne donášajú ochranné bavlnené rúška. Petr a Lucia Machovci z mestskej časti Bystrička vyrábajú pre zdravotníkov ochranné štíty z plexiskla. Inšpirovali sa modelom, ktorý použil a zverejnil Josef Průša z Čiech. Denne vyrobia na troch 3D tlačiarňach okolo 100 až 160 ochranných štítov. Pomoc ponúkli aj dva obchodné reťazce, ktoré dodávajú zdravotníkom čerstvé ovocie, a taktiež aj výrobcovia sýtených nápojov, ktorí zabezpečujú pitný režim na najviac vyťažených pracoviskách v nemocnici. Rovnako aj primátor mesta, Ján Danko, venoval svoj plat na kúpu ochranných rúšok, vitamínov, ovocia a zeleniny pre seniorov odkázaných na sociálnu pomoc mesta.

V Turci momentálne evidujeme 27 ľudí nakazených vírusom COVID-19. Univerzitná nemocnica vyčlenila 109 lôžok pre pacientov s koronavírusom. „Dospelí pacienti sú aktuálne liečení na infekčnej a pľúcnej klinike, čo sú pracoviská v jednom samostatnom pavilóne. Pre detských pacientov s podozrením na koronavírus, prípadne s potvrdeným koronavírusom, máme pripravený starý chirurgický pavilón,“ informuje Katarína Kapustová, hovorkyňa martinskej nemocnice. Okrem toho má nemocnica zriadené dve odberné miesta, kde doposiaľ odobrali viac ako 300 vzoriek.


Zdroje:
https://myturiec.sme.sk/c/22381133/martinska-nemocnica-vyclenila-109-lozok-pre-pacientov-s-koronavirusom.html
https://myturiec.sme.sk/c/22382599/manzelia-z-bystricky-vyrabaju-ochranne-stity-pre-zdravotnikov.html
https://myturiec.sme.sk/c/22374584/nemocnica-v-martine-spusta-specializovany-web-o-covide-19.html
https://korona.unm.sk/
https://www.facebook.com/100594704824169/posts/144039837146322/