Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Publicistika

MATHERNOVÁ: Prestaňme volať Európu zahraničím

Na snímke Katarína Mathernová. Foto: TABLET.TV

Hosťom Pavla Demeša je najvyššie postavená Slovenka v európskej diplomacii Katarína Mathernová, ktorá 15 rokov pôsobí v rámci Európskej komisie v Bruseli.

Bratislava 2. januára (TABLET.TV) - Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová načrtla podľa K. Mathernovej päť hlavných priorít svojej vlády: projekt "zelená dohoda", oblasť technológií, ekonomiky pracujúcej pre všetkých, štvrtou oblasťou je geopolitická Európa a poslednou témou je demokratizácia európskych spoločností.

Predsedníčka EK je podľa K. Mathernovej atlanticistka, a preto považuje USA za nášho kľúčového strategického partnera, "musíme však definovať naše priority a rokovať z rovnocennejšieho pohľadu" vo vzťahu ku Washingtonu, myslí si slovenská diplomatka.



"Obrovskou strategickou výzvou pre Európu v tomto roku bude vyrovnanie sa s otázkou Číny," tvrdí slovenská diplomatka.

Vo vzťahu k ďalšej svetovej veľmoci sa podľa nej veľmi jednoznačne ukazuje, že "Rusko má záujem podkopávať našu demokraciu, čo je veľmi cítiť nielen v Európe a USA, ale aj v krajinách východného partnerstva, kde je hybridná vojna tiež veľmi citeľná." Rusko preto v dohľadnej dobre tiež "bude našou veľkou výzvou," dodáva K. Mathernová.

Krajiny V4 sú podľa nej v Bruseli považované za "zoskupenie štátov, ktoré hlavne hovoria ´nie´. Slovensko však berú inak a náš hlas je vnímaný pozitívne," myslí si diplomatka.

Budúcej slovenskej vláde by K. Mathernová poradila "prestať volať Európu zahraničím, pretože Slovensko musí dospieť k tomu, že si aj inštitucionálne uvedomí, že Európa sme my." Inak sa podľa nej ochudobňujeme o možnosť zasahovať do vývoja európskych politík.

Katarína Mathernová je zástupkyňou generálneho riaditeľa Európskej komisie pre susedské vzťahy a rozširovanie.

V rozhovore s Pavlom Demešom hodnotí uplynulý rok v Európskej únii a to, čo ju v nadchádzajúcom roku čaká.

Pozrite si reláciu SVET s Pavlom Demešom.