Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Publicistika

MATOVIČ: Možno za polovicu volebného výsledku môžeme vďačiť R.Ficovi

Igor Matovič v Tablet.tv Foto: TABLET.TV

Rišo Sulík ma rád používa na to, aby som robil špinavú prácu aj za neho, alebo za SaS-ku, povedal Igor Matovič v TABLET.TV.

Bratislava 12. decembra (Teraz.sk) – Hoci niektoré predvolebné prieskumy merali podporu OĽaNO blízko hranice zvoliteľnosti, skutočný volebný výsledok na úrovni jedenásť percent bol oveľa vyšší. Podľa lídra OĽaNO Igora Matoviča to bolo spôsobené jednak sklamaním časti voličov z Radoslava Procházku, jednak tlakom, ktorý na OĽaNO začal vyvíjať premiér a predseda Smeru-SD Robert Fico. „Nikto z nás nepočítal, že nám začne robiť kampaň Robert Fico. Prišiel, zamával papierom, že Matovič vytuneloval z firmy 121 miliónov korún a nemal žiadne dôkazy. Ukázalo sa, že klame, že nás chce silou - mocou utopiť pod päť percent a ľudia sa vzbúrili,“ povedal Matovič v TABLET.TV.

„Myslím si, že možno za polovicu nášho volebného výsledku môžeme vďačiť Robertovi Ficovi,“ odhadol Matovič. Paradoxne, k poklesu podpory OĽaNO prišlo po lete, ktoré strávili demonštrovaním spolu s SaS. Naopak, SaS sa po lete preferenčne posilnila, pravdepodobne práve na úkor OĽaNO. „Rišo Sulík ma rád používa na to, aby som robil špinavú prácu aj za neho, alebo za SaS-ku. Vedia, že ľudia sú síce radi, že Matovič do toho búši, ale nakoniec, keď si majú vybrať, si nevyberú toho bojovníka, ale toho, čo stojí druhý v rade a hrá to „na seriózne“,“ poznamenal Matovič.

„Rišo si vybral túto pozíciu, všade chodí v oblečku, v kravate, predtým chodil bez kravaty. Nehovorím to v zlom, ale vybral si túto cestu. Ale ja chcem ostať samým sebou. Aj keď to neprináša body. To je asi rozdiel v našej opozičnej práci. Ja idem na ten chliev s lopatou vykydať hnoj a Rišo potom príde s hadičkou to trochu poumývať,“ dodal.



Matovič odmietol argument lídra Mosta – Híd Bélu Bugára, podľa ktorého SaS a OĽaNO pred voľbami útočili na KDH, Sieť a Most. Podľa Bugára tým síce SaS a OĽaNO dosiahli vyšší volebný výsledok, pravicu ako celok však oslabili a aj preto nebolo po voľbách možné zostaviť pravicovú vládu. „Bugár dokáže klamať bez toho, že by to ľudia zistili. Nech mi nájde jedno vyjadrenie spred volieb, kde som útočil proti Mostu. Jedinú vec som urobil, že som po domácnostiach južného Slovenska rozposlal list, v ktorom som ľudí vyzýval, aby volili tie strany, ktoré sa zaprisahajú, že so Smerom nepôjdu,“ povedal Matovič. Dodal, že očakáva vznik novej politickej strany, ktorá by v budúcnosti spolu s SaS a OĽaNO mohla byť základom vlády.

Siedme nebo a čierna práca


V debate Matovič reagoval aj na svoje vystúpenie v Siedmom nebi. „Keď ma Vilo Rozboril zavolal, aby som do takéhoto niečoho išiel, nechcel som do toho ísť. Ale treba niekedy ísť aj príkladom. A tak to zobrali aj ľudia, 95 percent to kvitovalo a päť percent zúrilo,“ povedal Matovič.

Pripomenul aj aktivitu OĽaNO, ktoré otvorilo tému čierneho zamestnávania robotníkov pri stavbe diaľnic. Nielen, že upozornili na konkrétny prípad, kde podľa nich načierno zamestnaní pracovníci dokonca nedostali mzdu, ale avizujú aj návrh legislatívnej zmeny. Ak by prešla, zodpovednosť za zamestnávanie načierno by už niesol iba zamestnávateľ a nie pracovník. „Je choré pri čiernom zamestnávaní, že tí chudáci, ktorí si nájdu prácu načierno, sú ešte zastrašovaní, že dostanú pokutu. Preto chcem navrhnúť, že nebudú platiť, aby sa nebáli svedčiť,“ povedal Matovič.

Rokovací poriadok a reforma hnutia


V diskusii zopakoval svoje stanovisko, podľa ktorého sa po vstupe novely rokovacieho poriadku NR SR do platnosti bude riadiť ústavou. „Ak od vás niekto chce, aby ste rešpektovali zákon, je to správne. Ale keď je ten zákon v rozpore s ústavou, musíte rešpektovať vyššiu právnu normu,“ naznačil líder OĽaNO. Dodal, že podľa jeho názoru prišiel predseda Národnej rady Andrej Danko (SNS) s novelou najmä kvôli nemu a je to teda „lex matovič“.

Do budúcnosti sa chce OĽaNO orientovať na pomoc chudobným a uvažujú aj o reforme samotného hnutia. „Vzhľadom na to, že aj naši sympatizanti sa chcú aktívnejšie zapájať, rozmýšľame nad tým, ako vytvoriť štruktúry moderného hnutia, ktoré si zároveň zachová slobodu. Je to dilema, ale postupne sa blížime k výsledku,“ uzavrel Matovič.