Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Publicistika

MILAN UHRÍK: Republika je demokratická strana pripravená na vládnutie

Milan Uhrík v TASR TV Foto: TASR TV/Teraz.sk

Chceme mať, prirodzene, dobré vzťahy so Západom, ale myslieť aj na dobré vzťahy s východom, povedal v TASR TV Milan Uhrík (Republika). PODCAST a VIDEO

Bratislava 4. novembra (Teraz.sk) – Hnutie Republika jeho zakladatelia budujú ako demokraticky orientovanú stranu s koaličným potenciálom, ktorá bude v prípade úspechu v najbližších parlamentných voľbách pripravená na možnosť vstúpiť do vlády. V diskusii na TASR TV to povedal europoslanec a predseda hnutia Milan Uhrík.

„Odkaz na demokratické hodnoty má vo svojich stanovách 99 percent strán, z našej strany to však nie je iba póza, ale naše vnútorné presvedčenie,“ zdôraznil Uhrík.

Hnutie, ktoré založili bývalí členovia Ľudovej strany Naše Slovensko, sa podľa neho považuje za konzervatívne a národne orientované, odmieta však provokácie extrémistického typu. „Keď to porovnávam so súčasnou vládou a jej maniermi, tak náš vzťah k demokracii je ďaleko lepší. Napríklad v tom, že v rámci hnutia Republika nemáme problém s inými názormi. Nikdy nebudeme urážať človeka za to, že sa nedal zaočkovať, alebo sa, naopak, zaočkovať dal,“ tvrdí Uhrík.



„Bazírujeme na dobrovoľnosti, každý má svoj vlastný rozum a snaží sa urobiť pre seba čo najlepšie rozhodnutia. Na rozdiel od vlády, ktorá ľudí s iným názorom označuje za dezolátov, opice, alebo psov štekajúcich spoza hraníc,“ vyhlasuje.

Nesúhlasí s kritikou, podľa ktorej opoziční politici, vrátane poslancov hlásiacich sa k Republike, zámerne komplikujú očkovaciu komapaň. „Odmietam, aby vláda obviňovala opozíciu z neúspechu očkovacej kampane. Vláda má ľuďom objektívne vysvetľovať výhody aj nevýhody očkovania. A každý nech si dobrovoľne zváži, či je pre neho väčšie riziko podstúpiť očkovanie, alebo riskovať nákazu a možno aj ťažký priebeh Covidu,“ tvrdí. „My tú chorobu nespochybňujeme, máme v strane množstvo lekárov, ktorí s chorými prichádzali do kontaktu v nemocniciach. Ale spochybňujeme nezmyselnosť mnohých opatrení,“ povedal Uhrík.




Najväčšie výhrady má v zavedeniu Covid pasov. „Podľa mňa je cieľom zmeniť kedysi slobodnú spoločnosť na spoločnosť viac kontrolovanú,“ tvrdí Uhrík.


Reformy, hodnoty a zahraničná orientácia


Vládne plány na reformy zdravotníctva, súdnictva a národných parkov nepovažuje za dobré. „Každý to vidí na svojej oblasti, zdravotník na zdravotníctve, sudca na súdoch. Ale každý to vidí a keď sa to akumuluje, je vláda nedôveryhodná a amatérsky vnímaná v rámci verejnosti, ako žiadna iná v histórii,“ povedal Uhrík.

Ako konzervatívna strana založená na kresťanských hodnotách, aj Republika by privítala postupné sprísnenie interrupčnej legislatívy, za hlavnú cestu k zníženiu počtu interrupcií však považuje prorodinnú politiku štátu. „Najmä zlepšením podmienok pre to, aby sa potraty nemuseli vykonávať, aby štát dal mamičkám najavo, že je tu pre nich a ich dieťatko. A ak oni nemajú záujem, je tu množstvo párov, ktoré nemôžu mať deti a radi by si adoptovali. Absolútny zákaz potratov momentálne nevidím reálne, vzhľadom na nastavenie verejnej mienky,“ zhrnul Uhrík.

Republika podľa neho podporuje takú energetickú politiku, ktorá by časom umožnila získať súkromné podiely v strategických podnikoch späť do rúk štátu. „Považujeme za správne, aby plynárne, vodárne a elektrárne boli v rukách štátu. Prostredníctvom týchto spoločností dokáže štát garantovať cenovú stabilitu pre obyvateľstvo. A ďalším dôvodom je strategická bezpečnosť,“ povedal Uhrík.

V bezpečnostnej oblasti hnutie presadzuje postupný prechod k neutralite a vystúpenie z NATO. „Ona (neutralita), samozrejme, nepríde za rok ani za dva, lebo najskôr treba obnoviť bojaschopnosť slovenskej armády. Sú v Európe štáty ako Rakúsko, Švajčiarsko či Švédsko, ktoré nie sú členmi NATO a fungujú,“ tvrdí Uhrík.

Prozápadný vektor slovenskej zahraničnej politiky by nerušil, chcel by však lepšie vzťahy s Ruskom. „Chceme mať, prirodzene, dobré vzťahy so Západom, ale myslieť aj na dobré vzťahy s východom,“ povedal Uhrík. Ako realitu akceptuje nastavenie slovenskej spoločnosti, ktorá má záujem o zotrvanie v Európskej únii, v Európskom parlamente však podporuje tlaky na reformu únie smerom od spoločného politického projektu k hospodárskej únii. „Na úniu suverénnych národov, štátov, v ktorých bude prekvitať hospodárska spolupráca,“ dodáva Uhrík.