Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Publicistika

MILANOVÁ: Tretia vlna už nesmie zavrieť kultúru tak, ako to bolo vlani

Natália Milanová v TASR TV Foto: TASR TV

Ministerstvo kultúry doposiaľ vynaložilo na podporu pandémiou poškodenej kultúry takmer 85 miliónov eur nad rámec štandardných dotácií, povedala ministerka kultúry Natália Milanová (PODCAST a VIDEO).

Bratislava 6. augusta (Teraz.sk) – Tretia vlna pandémie nového koronavírusu už nesmie zavrieť slovenskú kultúru tak bezprecedentne, ako to bolo vlani. Hoci jej nástupu už zrejme zabrániť nedokážeme, môžeme sa na ňu pripraviť, povedala v diskusii na TASR TV ministerka kultúry Natália Milanová (OĽaNO).

V koalícii sa podľa nej aktuálne diskutuje o novom znení COVID-automatu, ktoré by mohlo dať kultúre šancu aj v ťažších pandemických časoch. Prvým krokom k tomuto cieľu bola podľa Milanovej novela zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia z dielne ministerstva zdravotníctva, ktorá umožňuje pri protipandmických opatreniach prihliadať na digitálny COVID preukaz.

„COVID automat bude trošku iný ako bol doterajší. Diskutujeme aj o tom, aby sa kultúrne inštitúcie nemuseli zatvárať ani v tej najhoršej, čiernej fáze. Vstupy pre očkovaných by za prísnych epidemiologických opatrení mali byť bez limitu,“ naznačila ministerka. Alternatívou pre ľudí, ktorí nemajú protilátky z očkovania, ani prekonania choroby, by podľa nej mohlo byť testovanie.



Čo sa týka pandemickej pomoci, ministerstvo si podľa Milanovej ponecháva všetky schémy, ktoré s týmto cieľom vybudovalo v priebehu posledného roka a pol. „Výzvy, ktoré sme mali spustené, sme pripravení používať ako nástroj aj v nasledujúcom období, ak by došlo k akejkoľvek mimoriadnej situácii. Ale treba povedať, že okrem toho štandardne fungujú naše verejnoprávne fondy, Fond na podporu umenia, Audiovizuálny fond a Fond Minor,“ povedala s tým, že k dispozícii sú aj naďalej všetky štandardné dotačné výzvy.

Približne 85 miliónov eur, ktoré boli doteraz využité na podporu kultúrnych inštitúcií a pracovníkov v kultúrnom priemysle postihnutých pandémiou, boli podľa Milanovej extra peniaze a nešli na úkor štandardných dotácií.



Bolo však podľa nej mimoriadne náročné systém pomoci vyvinúť, keďže ministerstvo kultúry nebolo historicky stavané na boj proti následkom pandémie vírusového ochorenia. Okrem toho sú formy inštitúcií, ako aj práce jednotlivcov v sektore kultúry mimoriadne diverzifikované a rezort nemal k dispozícii relevantné štatistické dáta.

„Podpora bola veľmi diverzifikovaná a v prvom momente nebola riadená priamo ministerstvom kultúry. Keď pandémia vypukla, hlavným distribútorom bolo Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny,“ konštatovala Milanová s tým, že ďalšia časť pomoci išla prostredníctvom ministerstva hospodárstva.

„Ministerstvo kultúry bolo od začiatku nápomocné v tom, aby ľudia pracujúci v kultúre z tých schém nevypadli. Ale už začiatky nám ukázali, že máme veľké nedostatky v dátach a štatistikách. Ľudia v kultúre fungujú v rôznych nehomogénnych pracovných pomeroch a to bol problém. Ešte minulý rok sme spustili formulár, aby sme zistili, aké rôzne formy existencie majú ľudia pracujúci v kultúre a ktoré sú najohrozenejšie,“ pripomenula.

Ako príklad uviedla ľudí, ktorí pracovali v kultúre na živnosť a popri tom mali uzavreté rôzne malé úväzky, tí spočiatku vypadli zo všetkých schém pomoci.

„Snažili sme sa nájsť cesty ako im pomôcť. Vtedy sme prerozdelili peniaze do našich verejnoprávnych fondov, Fondu na podporu umenia, Audiovizuálneho fondu a Kult Minor práve preto, že tieto fondy sú už etablované, kultúrna obec s nimi vie narábať a využívať ich. Bol to prostriedok, ktorým sme vedeli relatívne pružne distribuovať prostriedky aj tej skupine, ktorá inak nebola zabezpečená,“ dodala Milanová.


Vlastný dotačný systém


Ministerstvo si podľa nej v priebehu roka 2020 vytvorilo vlastný dotačný systém pre mimoriadne situácie, na základe ktorého už rozdelilo milióny eur. „Na základe tohto nášho dotačného programu sme v decembri 2020 spustili špeciálnu výzvu pre technické profesie v kultúre. Po novom roku sme spustili výzvu pre neziskové organizácie,“ povedala s tým, že nedávno uzatvorili program na podporu fyzických osôb.

Pre lepšiu orientáciu v systéme dotácií ministerstvo vytvorilo internetovú stránku pomahamekulture.sk. „Kde si každý môže pozrieť, aké sú momentálne spustené formy dotácií, aj to, aké boli v minulosti a aké sa plánujú,“ povedala Milanová. Pre fyzické osoby podľa nej funguje na Fonde na podporu umenia aj registračný systém.

Ministerstvo kultúry realizuje aj novú výzvu, na základe ktorej môžu o dotáciu požiadať kultúrne inštitúcie, ktorých zriaďovateľmi sú Vyššie územné celky, respektíve mestá a obce. V tomto prípade ide o eurofondovú výzvu, peniaze však môžu žiadatelia využiť aj na úpravy s cieľom dosiahnuť v čase pandémie vyššiu hygienu a bezpečnosť návštevníkov.

Na druhej strane, zdroje z tejto výzvy je možné využiť aj na financovanie materiálno-technického vybavenia inštitúcií. „Ide o kultúrne domy, divadlá, galérie, knižnice, ktoré boli dlhodobo podfinancované a dopyt po zafinancovaní základných vecí, ako je napríklad výmena sedadiel v hľadisku, alebo technické zabezpečenie, je veľký,“ uzavrela Milanová.