Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Publicistika

M.KOLLÁR: Je potrebné posilniť východnú hranicu NATO

Miroslav Kollár v TASR TV. Foto: TASR TV

Vojnový konflikt prichádza v tej najhoršej ekonomickej situácii, nie iba u nás, ale na celom svete, povedal M. Kollár.

Bratislava 24. februára (Teraz.sk) – Dramatický vývoj situácie na Ukrajine podčiarkol potrebu posilnenia východnej hranice NATO, vrátane jej slovenskej časti. V diskusii na TASR TV to povedal predseda strany Spolu – občianska demokracia, poslanec Národnej rady (NR) SR Miroslav Kollár.

„Východná hranica Slovenska je východnou hranicou NATO a jej obrana je vecou spolupráce v rámci NATO,“ reagoval na otázku, či by pri ochrane hraníc mohli podporiť naše ozbrojené sily aj vojaci iných členských štátov.

Popri spolupráci NATO má Slovensko čerstvo podpísanú aj obrannú zmluvu s USA. „Táto obranná zmluva nerieši situáciu, že tu budeme o týždeň na hranici vojny, rieši naozaj dlhodobý vzťah a vytvorenie priestoru pre využitie kapacít tej vojenskej techniky, ktorú nakúpila ešte predchádzajúca vláda,“ konštatoval Kollár. „Ale som veľmi rád, že máme obrannú zmluvu podpísanú a som rád, že som za ňu hlasoval,“ dodal s tým, že je zvedavý, čo budú niektoré opozičné strany teraz robiť s billboardmi, na ktorých podporu tejto zmluvy označovali za zradu Slovenska.



Svet by mal na útok Ruska podľa Kollára reagovať jednak materiálnou podporou brániacej sa Ukrajiny, jednak tvrdými ekonomickými sankciami voči Rusku. Keďže sa Európa, vrátane Slovenska, v uplynulých desaťročiach nedokázala zbaviť energetickej závislosti od Ruska, budú sankcie „bolieť“ aj nás. „Vojnový konflikt prichádza v tej najhoršej ekonomickej situácii, nie iba u nás, ale na celom svete. Po pandémii vystrelila vysoko inflácia, ktorú ťahajú najmä ceny surovín a energií. Tie teraz ešte narastú bez ohľadu na to, či budeme alebo nebudeme kupovať ruský plyn,“ povedal Kollár.




Ak bude konflikt ďalej eskalovať, dá sa podľa neho očakávať aj migračná vlna z Ukrajiny smerom na západ. „Neviem si predstaviť, že by sme akýmkoľvek spôsobom bránili ľuďom utekajúcim pred vojnou v tom, aby pred ňou mohli utiecť. Je absurdné na to čo i len pomyslieť. Na druhej strane, tento typ krízy múdre krajiny vedia poňať aj ako príležitosť. Ak sa situácia zhorší tak, že Ukrajinci budú utekať pred vojnou, mali by sme im vytvoriť také podmienky, aby tadiaľto iba neprešli, ale ostali tu žiť a pracovať,“ povedal poslanec. „Dnes máme na trhu práce problém s niektorými špecifickými profesiami a Ukrajinci sú nám blízki hodnotovo, civilizačne a svojim spôsobom aj jazykovo,“ upozornil Kollár.

Problémy Ukrajiny by členské štáty Európskej únie a NATO podľa Kollára nemali odradiť od toho, aby do budúcnosti počítali aj so začlenením Ukrajiny. „Nemyslím si, že Ukrajina bude do NATO prijatá v horizonte mesiacov alebo roka, práve kvôli situácii, ktorá tam je. Ale je dôležité minimálne z európskych štruktúr vydať signál, že Ukrajina je integrálnou súčasťou západného demokratického sveta a je len otázka času a splnenia technických podmienok, kedy sa to stane aj formálne,“ uzavrel Kollár.

Otázka pre Miroslava Kollára
Ako sa strana Spolu-občianska demokracia pripravuje na jesenné komunálne a regionálne voľby?
-V nitrianskom kraji sme ohlásili spoluprácu štyroch menších strán, Spolu, Občianski demokrati Slovenska, Demokratická strana a Šanca. Oznámili sme nášho kandidáta na nitrianskeho župana, pána Balka. Finalizujeme memorandum, alebo koaličnú zmluvu, na základe ktorej by sme spoločne postupovali v rámci regionálnych a komunálnych volieb na celom Slovensku. Zároveň rokujeme o možnosti vstupu do širších koalícií najmä na úrovni župných volieb a väčších miest.-