Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Publicistika

MYJAVA: V srdci kopaníc bol 19. apríla iba jeden nakazený

Myjava Foto: N. Repková

V seriáli Články študentov Fakulty masmediálnej komunikácie Univerzity Cyrila a Metoda o koronavíruse ponúkame pohľad do regiónov sprostredkovaný nastupujúcou generáciou žurnalistov.

Myjava 19. apríla (Teraz.sk) – Myjava je často označovaná aj ako srdce kopaníc. Väčšiu časť obyvateľstva tvoria starší obyvatelia a preto má mesto strach.

„Najväčšie obavy boli pred sviatkami, kedy sme na Myjave očakávali veľký nárast chalupárov. Keďže kopanice sú známe tým, že je tu množstvo chalupárov z celého Slovenska. Preto mesto stále vyzývalo občanov, aby sa nezdržiavali na verejných priestranstvách, na nákup išli naozaj iba v nevyhnutných prípadoch. Starším občanom je poskytnutá pomoc, aby nemuseli vôbec vychádzať z domu,“ povedal primátor mesta Pavel Halabrín.

Myjava situáciu zvláda dobre. Zatiaľ tu bol potvrdený len jeden prípad nákazy COVID-19. Ľudia si vzájomne pomáhajú, napríklad šitím rúšok. Dobrý skutok spravila aj mladá Myjavčanka, ktorá na most povešala rúška, aby si mohol zobrať každý, kto potrebuje.

Myjava – Prvý prípad nákazy COVID-19 v meste Myjava bol na základe informácií z Úradu verejného zdravotníctva SR potvrdený v sobotu 28.03.2020. Ide o 35-ročnú ženu. Rodinní príslušníci, ktorí prišli do kontaktu so ženou dodržujú povinnú karanténu a čakajú na testovanie. V súvislosti s koronavírusom mesto zriadilo krízovú telefonickú linku, ktorá bude občanom prístupná sedem dní v týždni v čase od 8:00 do 20:00. Mesto Myjava prijalo a prijíma od 10. marca viaceré opatrenia, rozhodnutia a príkazy proti šíreniu COVID-19. Opatrenia a rozhodnutia sa týkajú všetkých sociálnych zariadení, nocľahárni, útulkov, ubytovaní pre bezdomovcov i pre komunitné centrum. Okrem týchto zariadení samospráva zabezpečuje pre obyvateľov nad sedemdesiat rokov distribúciu ochranných rúšok pracovníkmi mestského úradu. Pred Veľkonočnými sviatkami mesto pristúpilo k dezinfekcií vonkajších priestranstiev, išlo o kontajnerové stojiská, hracie prvky, lavičky a ďalšie zariadenia umiestnené v oddychových zónach.


Aj napriek tomu bude mať koronavírusová kríza obrovský dopad na ekonomiku mesta Myjava. „Niečo sa dá vypočítať presne, niečo vieme odhadnúť, niektoré údaje sú len hypotézy a mesto bude musieť na situáciu reagovať podľa aktuálneho vývoja. Isté však je, že ten dopad bude veľmi nepríjemný a dnes netušíme či bude vláda nejako riešiť aj samosprávu,“ povedal hovorca mesta Myjava.

„Dúfame, že ku koncu apríla vám budeme schopní pripraviť a predložiť súbor opatrení na zmiernenie ekonomických dopadov,“ reagoval primátor Pavel Halabrín.