Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Publicistika

Cestujete do zahraničia? Pozrite si web nášho rezortu diplomacie

Sídlo Ministerstva zahraničných vecí SR. Foto: TASR Vladimír Benko

Pred cestou za hranice je dobré vedieť o situácii v cieľovej krajine a ako slovenská ambasáda môže pomôcť v prípade nepríjemností. A nezabudnite sa dobrovoľne zaregistrovať.

Bratislava 26.novembra (Teraz.sk) - Ministerstvo zahraničných vecí na svojej oficiálnej stránke, v sekcii Cestovanie a konzulárne info, uverejňuje pre verejnosť cestovné odporúčania alebo informácie o dianí v krajinách svete. Sú to užitočné oznamy pre všetkých, ktorí cestujú služobne alebo súkromne do zahraničia. Najnovšie zo 4. novembra novembra odporúča prehodnotiť cestu do stredného Talianska (stupeň odporúčania 1) , do regiónov Lazia, Umbria, Marche a Abruzzo, ktoré postihlo zemetrasenie.

Aktuálne oznamy pred cestou, cestovné odporúčania (so stanoveným stupňom ohrozenia) alebo informácie pre cestujúcich vznikajú na základe výsledkov nepretržitých monitorovacích postupov slovenských zastupiteľských úradov v zahraničí a ústredia ministerstva zahraničia,“ vysvetlil riaditeľ tlačového odboru rezortu diplomacie Igor Skoček. Naše ambasády podobne ako úrady iných štátov sledujú bezpečnostnú situáciu tam, kde pôsobia. Ministerstvo zverejňuje upozornenia potom ako ich zváži a v koordinácii s krajinami Európskej únie.

Strata dokladov, peňazí, okradnutie na letisku, prepad v noci na ulici, aj takéto nepríjemnosti sa môžu stať v cudzine. „Prioritou ministerstva a siete zastupiteľských úradov je rýchla a adekvátna reakcia, ktorú si vyžaduje neodkladnosť riešenia situácie,“ pokračuje I. Skoček. Pomoc závisí od konkrétneho prípadu, po jeho zhodnotení a zvážení možných rizík. „Môže ísť o poskytnutie informácie, odporúčania spôsobu návratu občana na Slovensko, respektíve do najbližšej bezpečnej krajiny. Prípadne skontaktovanie s príbuznými na Slovensku. V prípade zhoršenia zdravotného stavu poškodeného občana mu je sprostredkovaná odborná lekárska pomoc,“ doplnil .

Pohľad na Kostol svätého Antona zo 14. storočia, ktorý poškodilo zemetrasenie v malom talianskom mestečku Visso, 27. októbra 2016.
Foto: TASR/AP

Odporúčania treba brať vážne


Ministerstvo uverejnilo v októbri upozornenia na bezpečnostnú situáciu v africkej Etiópii (stupeň odporúčania 2) , kde je od 8. októbra výnimočný stav, a v Kirgizsku. Tam hrozí možnosť teroristických útokov a únosov. Sú to závažné informácie a je preto dobré zaujímať sa krajinu, kam sa chystáme, najmä ak zo správ z médií, obchodných partnerov či známych vieme o možných komplikáciách. Môže sa aj stať, že počas vojny štáty ukončia alebo prerušia činnosť zastupiteľských úradov v krajine.

Dôležité je, aby občania reagovali na zmenu cestovného odporúčania okamžite. Pokiaľ občan reaguje v rozpore s aktuálnym cestovným odporúčaním „necestovať“ alebo „opustiť krajinu“, v krízovej oblasti sa nachádza na vlastnú zodpovednosť,“ zdôraznil riaditeľ tlačového odboru I. Skoček. V takomto prípade však treba počítať s tým, že z objektívnych dôvodov nebude môcť byť poskytnutá plná konzulárna asistencia, keď sa život občana ocitne v ohrození. O aké situácie ide? Najmä o pomoc pri evakuácii z krajiny postihnutej pandémiou alebo vojenským konfliktom, keď väčšina štátov preruší činnosť svojich zastupiteľských úradov, rizikové štáty zatvoria hranice, letiská a medzinárodná doprava je obmedzená alebo dokonca celkom prerušená. „V takomto prípade treba najvhodnejšiu formu pomoci konzultovať s ústredím Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR, "doplnil I. Skoček.

Zaregistrujte sa pred cestou


V čase internetu, mobilov, facebookov je možné pred cestou komunikovať elektronicky s ministerstvom - využiť dobrovoľnú registráciu na jeho webe. Vo viacerých prípadoch sa to už osvedčilo, pri teroristických útokoch v francúzskom Nice, pri zemetrasení v Taliansku. „Kontaktovali sme zaregistrovnaých občanov a zisťovali, či sú v poriadku a nežiadajú pomoc. V každom prípade, by sme uvítali, aby občania viac využívali túto službu, vďaka ktorej môžeme lokalizovať počet občanov, ktorí sa v postihnutej oblasti nachádzajú a aj na základ toho vieme efektívne poskytnúť adresnú pomoc," apeluje riaditeľ tlačového odboru I. Skoček.

Webová stránka MZV EZ SR.
Foto: www.mzv.sk