Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Publicistika

ONDREJCSÁK: Od poslednej korunovácie prešla Británia i svet zmenou

Na snímke veľvyslanec SR v Spojenom kráľovstve Róbert Ondrejcsák. Foto: TASR TV

Hosťom Pavla Demeša v relácii CD Klub bol veľvyslanec SR v Spojenom kráľovstve Róbert Ondrejcsák.

Bratislava/Londýn 3. mája (TASR) - Korunovácia britského panovníka je veľkou udalosťou, ktorá sa naposledy udiala pred 70 rokmi. Británia i svet prešli odvtedy veľkou zmenou. V relácii CD Klub Pavla Demeša v TASR TV to povedal veľvyslanec SR v Spojenom kráľovstve Róbert Ondrejcsák.

Veľvyslanec pripomenul, že posledná korunovácia britského monarchu sa odohrala ešte v roku 1953, keď bola korunovaná Alžbeta II. Británia bola vtedy ešte stále globálna koloniálna mocnosť, hoci sa v roku 1947 stiahla z Indie a južnej Ázie, dodal.

"Celý život Alžbety II. sa v podstate niesol v znamení transformácie britského impéria na klasickú európsku veľmoc," uviedol Ondrejcsák.

Súčasný kráľ Karol III. podľa jeho slov nastúpil na trón vlani v situácii, keď je Británia v úplne inom stave a pozícii ako pred viac ako 70 rokmi, tesne po druhej svetovej vojne.

Veľvyslanec poznamenal, že z dlhodobej perspektívy je Karol III. najstarším monarchom nastupujúcim na britský trón, pripravoval sa na to v podstate celý život. Pripomenul, že Karol III. sa nestal hlavou štátu iba v Spojenom kráľovstve, ale i ďalších 14 krajinách vrátane Kanady, Austrálie či Nového Zélandu.

Ondrejcsák povedal, že v Británii je monarchia i naďalej veľmi populárna, väčšina Britov je za jej zachovanie. Dodal, že krajina v týchto dňoch žije korunováciou, ktorá sa uskutoční v sobotu 6. mája.

Ako ďalej uviedol, Karol III. sa rovnako ako jeho matka teší popularite i v Škótsku, Severnom Írsku a vo Walese. Na situáciu v Škótsku, ktoré sa usiluje o nezávislosť, mali podľa Ondrejcsáka dopad skôr brexit a vnútropolitická dynamika v Británii.

Samotná zmena na kráľovskom tróne tieto tendencie výrazne neovplyvnila, dodal. Zároveň pripomenul, že britský monarcha sa na verejnosti podľa tradície nemôže vyjadrovať k aktuálnym politickým otázkam.

Na korunovácii Karola III. sa má zúčastniť viac ako 100 hláv štátov, premiérov a monarchov z celého sveta, očakáva sa príchod obrovského počtu zahraničných návštev a delegácií, povedal Ondrejcsák. Podľa jeho slov by sa na tejto ceremónii mali zúčastniť aj všetci členovia kráľovskej rodiny.

Veľvyslanec pripomenul, že Karol III. v minulosti zavítal na Slovensko dvakrát. V roku 1991 navštívil na pozvanie československého prezidenta Václava Havla Bratislavu, v roku 2000 navštívil aj stredné Slovensko.




Rozhovor vo forme podcastu nájdete TU