Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. júl 2024Meniny má Božena
< sekcia Publicistika

ONDRUŠ: Pellegrini vyzýval na upokojenie spoločnosti už pred atentátom

B. Ondruš v TASR TV Foto: TASR TV

Roberta Fica poznám osobne, veľmi dobre si uvedomuje zodpovednosť vrcholového politika, povedal kandidát Hlasu-SD v eurovoľbách B. Ondruš (správa, PODCAST, VIDEO).

Bratislava 28. mája (Teraz.sk) – Slovenská politická scéna je do istej miery pripravená na zmierňovanie napätia a pre Hlas-SD je táto úloha jedným zo základných poslaní. Líder Hlasu-SD Peter Pellegrini vyzýval na upokojenie spoločnosti dávno pred atentátom na Roberta Fica (Smer-SD), bolo to jedno z kľúčových hesiel jeho prezidentskej kampane. V TASR TV to povedal kandidát Hlasu-SD vo voľbách do Európskeho parlamentu (EP) Branislav Ondruš.

Pellegrini podľa neho už v čase pred prezidentskými voľbami správne odhadol, že jedným z dominantných problémov slovenskej spoločnosti je príliš vysoká polarizácia a priveľa politického napätia. „Mám pocit, aspoň zatiaľ to tak vyzerá, že na slovenskej politickej scéne existuje zhoda na tom, že tento atentát je dôsledkom neúmernej a ďalej neakceptovateľnej radikalizácie v slovníku, ktorý politici používajú a v spôsoboch, akými vystupujú,“ konštatoval Ondruš.



Na otázku, či očakáva podobný postoj aj od Roberta Fica, ktorý bol terčom vražedného útoku, Ondruš odpovedal, že si netrúfa špekulovať o tom, ako takáto trauma človeka zmení. „Ale poznám ho osobne. Napriek tomu, aký obraz sa o ňom vytvára v médiách, hlavne zo strany politických protivníkov, poznám ho ako človeka, ktorý si veľmi dobre uvedomuje zodpovednosť vrcholového politika,“ tvrdí Ondruš. Osobne si myslí, že Robert Fico zvládne aj túto skúšku, napriek atentátu sa nebude pred ľuďmi uzatvárať a pokúsi sa prispieť k upokojeniu atmosféry v spoločnosti.



Podľa Ondruša by sa malo skončiť obdobie mediálnej „démonizácie“ vybraných politikov a ľudia by mali pochopiť, že voľbami sa menia politické strany vo vláde, ale demokracia a jej inštitúcie ostávajú nezmenené. „Základné demokratické hodnoty a piliere sú nedotknuté bez ohľadu na to, aká vláda je pri moci,“ tvrdí.

K významnej zmene príde aj v Hlase-SD, keďže líder strany Peter Pellegrini bol zvolený za nového slovenského prezidenta. Predsedníctvo strany na jeho miesto odporučilo ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka. „Sme mladou, veľmi aktívnou stranou, ktorá sa nebojí s ľuďmi komunikovať a dáva dôraz na plnenie sľubov, ktoré ľuďom dávame. Matúš Šutaj Eštok podľa mňa veľmi dobre predstavuje to, akou stranou sme,“ vyhlásil Ondruš.

Na margo dialógu vlády s európskymi inštitúciami Ondruš konštatoval, že kritické listy prišli od dvoch eurokomisárov, ktorí zhodou patria do tej istej európskej politickej rodiny, ako Progresívne Slovensko, a aj v EP bola v súvislosti s diskusiami o témach domácej politiky aktívna najmä táto strana. „Pán Šimečka bol dlho podpredsedom EP za tú istú stranu, za ktorú je pán Didier Reynders komisárom v EK,“ poznamenal Ondruš. Znenie Reyndersovho listu poznal podľa neho Michal Šimečka (PS) skôr, ako sa k nemu mohol oficiálne dostať.

Jedným z cieľov Hlasu-SD v europarlamente preto podľa neho bude aj pravdivé a objektívne informovanie o situácii na Slovensku. Ale má pripravené aj konkrétne agendy, líder eurokandidátky, nitriansky župan Branislav Becík, je odborník v oblasti pôdohospodárstva, samotný Ondruš na starosti sociálne veci a Ján Ferenčák, primátor Kežmarku, má na európskej úrovni riešiť problémy samosprávy. „Poľnohospodárstvo a potravinárstvo je veľkou obeťou nezmyselných politík, ktoré sa presadili na úrovni európskych inštitúcií,“ tvrdí Ondruš. Spoločnou témou všetkých kandidátov je mier v Európe. Podľa Ondruša je úloha mierotvorcu pre EÚ prirodzená, zatiaľ sa v nej však presadzujú skôr militaristické tendencie, ktoré konflikt na Ukrajine predlžujú.