Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Publicistika

P. Burian: Slovensko sa na Summit za demokraciu intenzívne pripravilo

Na snímke veľvyslanec Slovenskej republiky Peter Burian. Foto: TERAZ.sk/TASR TV

Pozrite si reláciu SVET s Pavlom Demešom, dozviete sa viac o dvojdňovom summite.

Bratislava 9. decembra (TASR TV) - Usporiadať Summit za demokraciu (S4D), na ktorom svetoví lídri, ale aj zástupcovia občianskej spoločnosti a súkromného sektora diskutujú o tom, ako posilniť demokraciu a chrániť ju proti autoritárstvu, bol dobrý nápad. V relácii TASR TV to povedal dlhoročný slovenský diplomat a veľvyslanec Peter Burian.

"S myšlienkou usporiadať summit prišiel prezident USA Joe Biden hneď v úvode svojho funkčného obdobia. Na základe skúseností z predchádzajúcich štyroch rokov (vlády predchádzajúceho prezidenta Donalda Trumpa) videl, že aj silná a stabilná demokracia čelí vážnym výzvam. Preto hneď v úvode svojho funkčného obdobia povedal, že chce zvolať svetových lídrov, aby sme sa spoločne zamysleli, ako čeliť súčasným výzvam, a aby sme sa pozreli na to, prečo aj naši občania nie vždy veria politikom, prípadne prečo niektoré koncepty autoritárskych systémov majú v súčasnosti mierne navrch," uviedol Burian.

Občanom podľa slovenského diplomata treba predstaviť "lepší koncept", ako ponúkajú autoritárske režimy. "V Číne a v Rusku vidíme, že takzvaná stabilita je zabezpečená represívnymi metódami," dodal.

Virtuálny Summit za demokraciu, na ktorý bolo pozvaných 107 predstaviteľov krajín z celého sveta, má byť len začiatkom širšieho procesu. "Na toto stretnutie boli pozvaní svetoví lídri, predstavitelia vlád, občianskej spoločnosti aj súkromného sektora, aby diskutovali o tom, ako posilniť demokraciu a chrániť ju proti autoritárstvu. Tam sa to ale nekončí, ale iba začína," vysvetlil dlhoročný slovenský diplomat.

Ozrejmil, že Slovensko absolvovalo pomerne intenzívnu prípravu na S4D. "Slovensko sa na toto podujatie intenzívne pripravovalo v rámci medzirezortnej pracovnej skupiny. Tento proces sme začali prakticky od momentu, kedy bola táto iniciatíva ohlásená (prezidentom Bidenom). Od samého začiatku sme povedali, že koncepcia na podporu ľudských práv a demokracie bola dobrým nápadom," doplnil Burian.

Medzirezortná skupina podľa neho definovala slovenské priority pre summit. "Sú nimi podpora slobody médií so zameraním na investigatívnu žurnalistiku, ďalej legislatívne opatrenia v boji proti korupcii, ktoré by mohli inšpirovať aj ďalších partnerov. Treťou oblasťou je posilnenie úlohy občianskej spoločnosti v týchto procesoch a vytvorenie širokého partnerstva s občianskou spoločnosťou a súkromným sektorom pri rozvoji týchto aktivít," vysvetlil Burian.

Summit za demokraciu sa týka troch základných tém: obrany pred autoritárstvom, boja proti korupcii a podpory dodržiavania ľudských práv. Prezidentka Zuzana Čaputová vystúpi vo štvrtok večer v rámci panelu o prevencii boji proti korupcii.

Pozrite si reláciu SVET s Pavlom Demešom, dozviete sa viac o dvojdňovom summite.




Podcast si môžete vypočuť TU.