Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Publicistika

P. MAREŠ: Reakcia na ruskú agresiu rozdeľuje V4 najviac zo všetkého

Na snímke výkonný riaditeľ Medzinárodného vyšehradského fondu Petr Mareš. Foto: TASR TV

Hosťom Pavla Demeša v relácii CD Klub bol výkonný riaditeľ Medzinárodného vyšehradského fondu Petr Mareš.

Bratislava 15. marca (TASR TV) - Kľúčovou výzvou pre zoskupenie V4 je vojna na Ukrajine. Ruská agresia vytvorila situáciu, ktorá je celkom bezprecedentná. Reakcia na ňu je tým, čo v tejto chvíli najviac rozdeľuje Vyšehrad.

„Všetci sa zhodujeme na tom, že ide o agresiu, ktorá je zásadným porušením medzinárodného práva a ktorú nie je možné ponechať bez reakcie. Ale aká má byť tá reakcia? V tom sa už naše štyri vlády a ich predstavitelia nezhodujú,“ tvrdí P. Mareš.

„Svet je v tejto chvíli plný konfliktov a pesimistických predpovedí. Čo sa týka perspektívy rozvoja medzinárodných systémov – ani tu nepanuje vo V4 úplná zhoda, rovnako ani pokiaľ ide o ďalší ekonomický vývoj,“ myslí si P. Mareš a dodáva, že aj vnútropolitická situácia sa vo všetkých štyroch štátoch V4 líši v pohľade na to, čo sú skutočné základné hodnoty.

Pozrite si reláciu CD Klub, dozviete sa viac aj o financovaní Medzinárodného vyšehradského fondu, aký vplyv naň má inflácia, ako aj o spolupráci s krajinami mimo Európskej únie, ktoré do fondu prispievajú finančnými prostriedkami.





Rozhovor vo forme podcastu nájdete TU.