Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Publicistika

PELLEGRINI: Ak bude Hlas vo vláde, nebude sa báť možnosti referenda

Peter Pellegrini v TASR TV Foto: Teraz.sk

Hlas-SD sa z pandemických dôvodov do protestov na uliciach nezapája, plánovaná akcia Smeru-SD však podľa Pellegriniho pravdepodobne žiadne predpisy neporušila. (správa, PODCAST a VIDEO)

Bratislava 18. decembra (Teraz.sk) – Ak sa možnosť skrátenia volebného obdobia referendom nedostane do ústavy v tomto volebnom období a Hlas-SD sa v budúcnosti stane členom vládnej koalície, nebude sa báť zmeniť ústavu a túto možnosť voličom dať. V diskusii na TASR TV to povedal predseda Hlasu-SD Peter Pellegrini.

„Ak to dovtedy nebude a Hlas-SD sa dostane k vláde, budeme ústavu meniť tak, aby referendum o predčasných voľbách mohlo bývať a aby si aj poslanci mohli skrátiť svoje volebné obdobie,“ povedal s tým, že jediným cieľom politika by nemalo byť udržanie sa pri moci.

Na iniciovanie úspešného referenda musí petičný výbor vyzbierať viac ako 350 000 podpisov a zúčastniť sa ho musí nadpolovičná väčšina voličov. Podľa Pellegriniho sú tieto podmienky dostatočne náročné na to, aby inštitút referenda nemohol byť zneužívaný a k reálnemu skráteniu volebného obdobia týmto spôsobom by dochádzalo iba v prípadoch, že sú na to vážne dôvody. „Ak je s vami národ spokojný, predsa sa žiadneho referenda báť nemusíte. Práve politik má mať nad sebou ten Damoklov meč, že keď prestane robiť to, čo sľúbil, tak ho ľudia dokážu odvolať,“ povedal líder Hlasu-SD.



Ak je referendum vypísané bez dostatočne vážnych dôvodov, ľudia to podľa Pellegriniho dajú najavo tým, že sa ho nezúčastnia v dostatočnom počte. „Ale keď je situácia v spoločnosti vážna, referendum je jediný demokratický spôsob. Aj keby bolo neúspešné, spoločnosť mala možnosť sa vyjadriť. Preto sa čudujem aktuálnym vládnym politikom, že zatvárajú záchranárov a opozičného predsedu namiesto toho, aby dali ľuďom možnosť sa vyjadriť a so cťou prijali výsledok. A spoločnosť by sa ukľudnila,“ tvrdí Pellegrini.



Hlas-SD bude podľa neho tlačiť na to, aby parlament na februárovej schôdzi ústavu v tomto zmysle zmenil a ak sa tak nestane, podporí aj akúkoľvek novú petičnú referendovú akciu. „Len upozorňujem na časový problém. Ak sa (referenda) dočkáme niekedy v roku 2023, už to bude blízko aj riadnych volieb,“ pripomenul Pellegrini.


Zadržanie predsedu Smeru-SD


V debate Pellegrini zopakoval negatívne stanovisko Hlasu-SD k zadržaniu predsedu Smeru-SD Roberta Fica pred plánovaným protestom formou automobilovej jazdy po Bratislave. „Zadržanie predsedu opozičnej politickej strany len kvôli tomu, že chcel verejne vyjadriť svoj nesúhlas s politikou vládnej koalície, je absolútne neprijateľné. Vláda urobila obrovskú chybu a policajný zbor tiež. Neviem čomu mal tento zásah poslúžiť,“ povedal Pellegrini.

Hlas-SD sa podľa neho z pandemických dôvodov do protestov na uliciach nezapája, plánovaná akcia Smeru-SD však podľa Pellegriniho pravdepodobne žiadne predpisy neporušila. „Malo ísť o protest formou jazdy vozidiel po Tyršovom nábreží a okolo Úradu vlády SR, na takom proteste ja nič zlé nevidím. Na aute sa môže každý voziť, kam len chce a nechápem, prečo polícia zakročila,“ tvrdí Pellegrini.

„Zásah voči Robertovi Ficovi, aj zásah proti záchranárom pred Národnou radou SR ukazuje, že núdzový stav vláda nepotrebuje len kvôli tomu, aby mohla riešiť problémy v zdravotníctve, ale že ho chce - a už to aj reálne robí – využívať na obmedzovanie základných práv a slobôd ľudí,“ dodal predseda Hlasu-SD.


Štvrtá vlna


Tvrdí, že vysoké čísla nakazených na milión obyvateľov, aj úmrtí v druhej a tretej vlne pandémie sú vizitkou manažmentu opatrení vládami Igora Matoviča a Eduarda Hegera (obaja OĽaNO). „Bojím sa, že takto dopadne aj štvrtá vlna. V opatreniach je chaos, sú viac politické ako odborné a nikto sa v nich nevyzná,“ povedal.

Dodal, že najkrajším vianočným darčekom by bolo, ak by nový variant koronavírusu omikron nespôsoboval také závažné priebehy ochorenia, ako aktuálna delta. „Ak by sa ale potvrdilo, že extrémne nákazlivý a spôsobuje aj ťažké priebehy choroby, tak na štvrtú vlnu Slovensko nie je vôbec pripravené,“ tvrdí Pellegrini.

Jeho strana v parlamente podporila motiváciu seniorov nad 60 rokov k očkovaniu 200 a 300 eurovými bonusmi. „Minimálne jednu dávku má aspoň 900 000 seniorov, teda môžu dostať nejaké peniaze. Nechceli sme sa k tomu otočiť chrbtom a zahlasovať proti len preto, že to navrhol Matovič,“ povedal Pellegrini.

Myslí si však, že očakávaný výrazný rast cien energií a tovarov v budúcom roku by vláda mala kompenzovať seniorom bez ohľadu na to, či sú zaočkovaní alebo nie. „Budeme ďalej tlačiť na vládu, aby vo februári bol do parlamentu predložený návrh kompenzačného príspevku pre seniorov, ktorý nemá mať nič spoločné s očkovaním, ale má riešiť ich zložitú sociálnu situáciu vzhľadom na extrémny rast cien,“ povedal predseda Hlasu-SD.


Zdravotnícka reforma a komunálne voľby


Aj keď Hlas-SD podporuje dofinancovanie zdravotníctva s cieľom stabilizovať personálnu situáciu lekárov a sestier, rozbehnutie zdravotníckej reformy v parlamente nepodporil. Pritom jej schválenie bolo podmienkou preto, aby rezort mohol čerpať zdroje z Plánu obnovy. „Tá reforma tak, ako je nastavená a s existujúcim odporom regiónov, je absolútne nerealizovateľná. Táto vláda si sama vymyslela, že bude rušiť lôžka a vtedy dostane peniaze z Plánu obnovy. To si nevymyslel Brusel,“ tvrdí Pellegrini. „Tárajú, že z Plánu obnovy postavia tri nové nemocnice na Slovensku. Garantujem vám, že kým skončia, nestihne ani prvý bager začať výstavbu prvej nemocnice,“ vyhlásil.

Hlas-SD podľa neho v roku 2021 stabilizoval svoje regionálne štruktúry a v nasledujúcom roku by to chcel využiť v komunálnych a regionálnych voľbách. „Dúfam, že dosiahneme úspech, budeme mať vlastných zvolených starostov, primátorov a miestnych poslancov. Zároveň si želám, aby sme si aj na budúci rok zachovali hlas zdravého rozumu a nádeje, že sa politika dá robiť aj slušne a profesionálne,“ uzavrel Pellegrini.