Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Publicistika

PELLEGRINI: Ako premiér som štát riadil, Hegerovi sa riadenie rozpadá

Peter Pellegrini v TASR TV Foto: TASR TV

Sulík krátko po hlasovaní o odvolaní Matoviča povedal, že sa stávajú riadnou opozíciou. Teraz od nich očakávame, aby sa tak aj začali správať, povedal v TASR TV P. Pellegrini. (správa, PODCAST, VIDEO)

Bratislava 12. októbra (Teraz.sk) – Aktuálny vládny kabinet nevie dosiahnuť väčšinovú podporu v parlamente a riadenie krajiny prestáva fungovať. Logickým a v demokracii štandardným východiskom z takejto krízy sú predčasné voľby. V TASR TV to vyhlásil predseda Hlasu-SD Peter Pellegrini.

Sám pritom v minulom volebnom období preberal ako premiér spoločnosť v zložitej situácii a podobne ako dnešný predseda vlády Eduard Heger (OĽANO) nebol zároveň predsedom najsilnejšej koaličnej strany.
Napriek tomu Pellegrini doviedol kabinet až do konca volebného obdobia a predčasné voľby nevyhnutné neboli. „Vtedajší premiér v záujme zmiernenia tlaku rezignoval, nastúpil som ja, ale ďalej sme ako vládna väčšina krajinu riadili a všetko normálne fungovalo,“ pripomenul Pellegrini.



Dnešná vládna koalícia však podľa neho najprv stratila ústavnú a potom aj obyčajnú väčšinu v Národnej rade (NR) SR a už dvakrát sa jej nepodarilo otvoriť rokovanie parlamentu.

Podľa Pellegriniho predčasné voľby nie sú prekážkou pri prekonávaní energetickej a inflačnej krízy, naopak, môžu pomôcť vytvoriť spoločnú dohodu koalície a opozície pri hlasovaniach v parlamente. „Dnes v parlamente vládne chaos. Opozícia si iba robí svoju robotu a koalícia nás vydiera, že blokujeme parlament a vraj bránime pomoci,“ vyhlásil Pellegrini.



Tvrdí, že systematické protikrízové opatrenia by podporili, ale žiadne nevidia. "Tejto neschopnej vlády sa musíme zbaviť práve pre dobro ľudí, aby im mal kto pomôcť,“ povedal Pellegrini.

Na dosiahnutie predčasných volieb je podľa neho potrebné, aby tlak na vládu vytvárala celá opozícia, vrátane SaS a nezávislých poslancov okolo Tomáša Tarabu. „A po druhé, musel by sa k nám pridať aj Boris Kollár. Ak sa Boris Kollár rozhodne, že bude zubami – nechtami držať pri moci Igora Matoviča, žiadne predčasné voľby nebudú. Nebudú sa technicky dať dosiahnuť,“ konštatoval Pellegrini.

Po tvrdých vyhláseniach, ktoré medzi SaS a OĽANO odzneli v parlamente a v médiách, si Pellegrini nevie predstaviť, že by sa sulíkovci vrátili do vládnej koalície. „Richard Sulík krátko po hlasovaní o odvolaní Matoviča povedal, že sa stávajú riadnou opozíciou. Teraz od nich očakávame, aby sa ako riadna opozícia aj začali správať,“ povedal.


Navýšenie rozpočtu


Požiadavku vlády na navýšenie tohoročného rozpočtu o 1,5 mld. eur považuje Pellegrini za bianko šek pre ministra financií Igora Matoviča. „Sociálna poisťovňa tých 200 miliónov na 14. dôchodky má bez toho, aby bolo treba meniť rozpočet,“ tvrdí Pellegrini.

Pripomenul, že zákon o 14. dôchodku, ale aj zákon o mimoriadnej situácii v oblasti energetiky Hlas-SD v parlamente podporil. Ak chce vládny kabinet ďalšie prostriedky napríklad na pomoc podnikateľom, mal by podľa neho opäť predložiť návrh zodpovedajúceho zákona, aby bolo transparentné, ako konkrétne sa pomoc použije.

Pellegrini nevylučuje, že za požiadavkou na navýšenie tohoročného rozpočtu je snaha získať viac prostriedkov na budúci rok, ak by zákon o štátnom rozpočte v parlamente neuspel. V rozpočtovom provizóriu totiž podľa neho ministerstvo financií rozdeľuje každý mesiac sumu vo výške jednej dvanástiny z rozpočtu predchádzajúceho roka.

„Rozpočet by sme boli schopní podporiť na základe dohody o predčasných voľbách. Ale najprv si musíme pozrieť samotný návrh rozpočtu. Je možné, že bude z odborného hľadiska taký nie dobrý, že sa nebude dať podporiť ani keby boli splnené akékoľvek podmienky,“ povedal Pellegrini.


Komunálne voľby


V komunálnych a regionálnych voľbách ľudia podľa neho zvyknú voliť skôr konkrétne osobnosti, ktoré zo svojho okolia poznajú a vplyv celoštátnej politickej situácie býva nižší. Vzhľadom na vysokú polarizáciu spoločnosti sa podľa Pellegriniho nedá vylúčiť, že tentokrát voliči zohľadnia celoštátne faktory viac. "Ľuďom bolo zatiaľ dvakrát zobraté právo vyjadriť sa v referende. Preto môžu s čistým svedomím uchopiť tieto voľby aj politicky," poznamenal.

Pre Hlas-SD sú nadchádzajúce regionálne a komunálne voľby historicky prvými. "Sú veľkou výzvou pre naše štruktúry. Po dvoch rokoch je strana Hlas plne organizovaná s krajskými a okresnými štruktúrami v každom jednom okrese na Slovensku," konštatoval Pellegrini.


Podpora v Bratislave


Hlas-SD podporí v kandidatúre na primátora Bratislavy súčasného starostu bratislavského Nového Mesta Rudolfa Kusého. Kusému už skôr vyjadrili podporu strany Dobrá voľba a Umiernení, Za ľudí a hnutia KDH a Sme rodina.

S prácou súčasného primátora Matúša Valla (Team Bratislava, PS, SaS) Pellegrini spokojný nie je. "Nebudeme podporovať progresívnu kaviareň a Valla. Ja tu pracujem už veľa rokov a okrem kvietkov a novej dlažby nevidím žiadne zásadné posuny," povedal Pellegrini.

Zmeny hlavného mesta za posledné roky považuje skôr za "kozmetické a estetické", na druhej strane kritizuje nedokončený projekt električkovej trate v Petržalke, ktorý podľa neho dnes už mal byť v takom štádiu realizácie, aby mohol byť preplatený z eurofondov. "To sú obrovské projekty, ktoré zlyhávajú," tvrdí Pellegrini.

"Určite nepodporíme Valla a chcem na tomto mieste oficiálne prvýkrát oznámiť, že budeme podporovať Kusého," konštatoval Pellegrini.

Na otázku, kto definitívne získa podporu Hlasu-SD pri voľbe predsedu Bratislavského samosprávneho kraja (BSK), Pellegrini odpovedal, že rozhodnutie zverejnia v najbližšom čase. "Ešte sme definitívne nerozhodli. Budeme rokovať s politickými stranami v iných krajoch, kde budeme pred voľbami zvažovať vzájomnú podporu. To otvára priestor aj v Bratislave," povedal predseda Hlasu-SD.

"Ak bude Smer-SD ochotný podporiť nášho kandidáta v inom kraji, kde si myslíme, že máme šancu, môžeme rokovať, či podporíme alebo nepodporíme Jána Mažgúta (kandidát na predsedu BSK, poznámka TASR)," dodal s tým, že zatiaľ nevie predpovedať, či sa takúto dohodu podarí dosiahnuť.

O post primátora Bratislavy bude súperiť osem kandidátov. Okrem Kusého aj Martin Jakubec, Miroslav Heredoš, Martin Mlýnek, Peter Poláček, Andrej Trnovec, Matúš Vallo a Miroslav Vetrík. Spojené samosprávne voľby do orgánov miest a obcí a orgánov samosprávnych krajov sa uskutočnia v sobotu 29. októbra.