Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Publicistika

PELLEGRINI: Koronavírus frustruje celú Európu, u nás je to ešte horšie

Peter Pellegrini v TASR TV Foto: Teraz.sk

Nie je to petícia o tom, či si ľudia želajú Hlas, alebo nejakú inú konkrétnu stranu, ale petícia o tom, či si želajú referendum a referendum o tom, či si želajú voľby, povedal v TASR TV P. Pellegrini.

Bratislava 29. januára (Teraz.sk) – Frustráciu z nekončiacej epidémie nového koronavírusu je podľa lídra Hlasu-SD Petra Pellegriniho cítiť v celej Európskej únii (EÚ), na Slovensku je to však ešte horšie. „Aj tam sú ľudia nervózni, unavení a niektorí aj demonštrujú proti opatreniam, ale tak chaotické riadenie boja proti korone som nevidel v žiadnom štáte EÚ. Na Slovensku je to podstatne horšie ako v iných krajinách a to je vizitka tejto vlády,“ povedal Pellegrini v diskusii na TASR TV.

„Nemyslím si, že by napríklad Angela Merkelová urobila v pondelok tlačovku, v stredu ju tri krát zmenila a v piatok bola schopná vyhlásiť, že ten týždeň vlastne nič nepovedala. A Nemci by boli dezorientovaní a netušili by, čo o pár dní v krajine bude, či sa bude testovať, nebude testovať, či sa niečo otvorí alebo neotvorí,“ dodal.

Podľa Pellegriniho si mnohí európski lídri aj napriek koronakríze udržiavajú vysokú úroveň podpory voličov. „Matovič je jediný líder, ktorý počas krízy tak výrazne prepadol u občanov,“ tvrdí.

S prvou, jarnou vlnou epidémie sa pritom podľa Pellegriniho obidve vlády vyrovnali relatívne dobre. „Tri týždne som bojoval s COVID-om a riadil krajinu už po voľbách, keď som vedel, že v tom už nebudem pokračovať. Bolo to jedno z mojich najťažších období,“ pripomenul Pellegrini s tým, že museli prijímať aj tvrdé rozhodnutia, vrátane zatvorenia škôl a obchodov.

„Keď sme začínali, nevedeli sme o tom nič. A nevedeli o tom nič v celej Európe. Naozaj sme si na dennej báze telefonovali s českým a maďarským premiérom a radili sme sa. Do posledného dňa sme sa tomu s ministerkou vnútra Sakovou venovali naplno. Ja som ani nespával, či prídu ochranné prostriedky, kedy sa nám podarí niečo nakúpiť a doviezť,“ tvrdí Pellegrini.




Dodáva, že vláda Igora Matoviča (OĽaNO) vtedy dokázala na túto snahu nadviazať a rozvinúť ju. „Nehovorím, že jeho vláda spravila všetko zle. Aj rúška sú v poriadku, aj dodržiavanie odstupu a hygiena. Aj testovanie, pokiaľ sa robí cielene, tam, kde treba,“ povedal líder Hlasu-SD.

„Nebudem ad hoc všetko hejtovať. Bol som rád, že táto vláda nadviazala na mnohé z opatrení a pohli sme sa ďalej, ale nesúhlasím s vami, že veci nepodcenila,“ dodal.

Kabinet Igora Matoviča podľa neho nevyužil čas leta na to, aby krajinu pripravil na druhú vlnu koronakrízy a úplne zlyhal v novembri po prvom celoslovenskom testovaní antigénovými testami. „Až do Vianoc sa neuskutočnilo vôbec nič. Len sa čakalo, či minister hospodárstva nakúpi alebo nenakúpi testy,“ pripomenul Pellegrini.

Dodal, že samotný premiér Matovič priznal zodpovednosť svojej vlády za 4000 mŕtvych a miliardovú škodu, za ktorú podľa neho môže jeho minister hospodárstva Richard Sulík (SaS). „To som tiež ešte v inej krajine nevidel,“ poznamenal Pellegrini.


Celoslovenský skríning


Prvé kolo aktuálneho celoslovenského skríningu antigénovými testami podľa neho samosprávy zvládli dobre. Otázkou však podľa Pellegriniho stále ostáva, či sú antigénové testy na takúto aktivitu vhodné a či je tento spôsob testovania efektívny. Dodal, že skríning sa rozbehol v čase, keď sa už na Slovensku preukázateľne šíri nový, agresívnejší britský variant vírusu. „Nie som si istý, že v tejto fáze sú metódy použité správne,“ povedal.

„Nie sme presvedčení o kvalite a istote výsledkov antigénových testov. Pripomínam, že pán minister Naď mal ráno antigénový test negatívny a večer PCR test pozitívny. A mal ťažký priebeh choroby so zápalom pľúc,“ pripomenul Pellegrini.

„Mám obavu, či tieto dáta naozaj hovoria o tom, aká je miera choroby na Slovensku. Bojím sa, či sa nevyskytne skrytá nákaza, keď tu ľudia chodia s dvojtýždňovými antigénovými testami v domnení, že sú zdraví. Bojím sa, či sa nezníži počet PCR testov a prichádzame o cenné dáta. Nová mutácia vírusu je oveľa nákazlivejšia. A máme potvrdené, že sme ju tu mali už minulý rok,“ vyhlásil líder Hlasu-SD.

Podľa Pellegriniho na Slovensku absentuje silná ekonomická pomoc podnikateľom a zamestnancom. “Máme tu pár nástrojov, ako kurzarbeit, nájomné a podobne, ale tá pomoc je zahraničnými inštitúciami definovaná ako jedna z najslabších v Európskej únii,“ dodáva.

Hlas-SD podľa neho podporuje očkovanie na báze dobrovoľného rozhodnutia každého občana. „Každý by mal zvážiť, či bude potreba ochrany jeho zdravia pre neho významnejšia, ako riziko prípadných vedľajších účinkov. Mnohí sa podľa mňa zaočkovať dajú, len zatiaľ vyčkávajú, aké budú reakcie tých, ktorí už zaočkovaní sú,“ odhadol Pellegirni.

Dodal, že jeho strana je rozhodne proti tomu, aby sa v budúcnosti ľudia v EÚ kastovali podľa toho, či majú alebo nemajú očkovací preukaz.

„Vírus nezmizne a očkovanie bude trvať ešte veľa mesiacov. Chýba mi, že sme sa nezamerali na prevenciu. Štát možno odporúčal, aby si ľudia kúpili napríklad vitamín D a zinok. Ale choďte do lekární a pozrite sa, koľko stoja takéto preparáty,“ upozornil Pellegrini. Ak by bol aktuálne premiérom on, namiesto nakupovania miliónov antigénových testov by radšej investoval do preplatenia balíčkov s vitamínmi a respirátormi FFP2, ktoré by seniori dostávali zadarmo.


Pellegrini o proteste generálneho prokurátora Maroša Žilinku proti vyhláškam Úradu verejného zdravotníctva, ktoré umožnili hlasovať v NRSR pozitívne testovaným poslancom

- Musím oceniť prístup pána generálneho prokurátora. Že sa touto vecou zaoberal. Preukázal, že nie je slúžkou v rukách vlády a bude svoju prácu vykonávať podľa svojho najlepšieho vedomia a svedomia.

- Mnohí iní štátni úradníci sa dnes vlády boja a sú skôr akoby slúžkami toho, čo si vláda zaželá. Dnes bolo potvrdené, že tak konal aj pán hlavný hygienik Mikas. Hoci spočiatku vzbudzoval dôveru k svojej odbornosti a držal sa stále v odbornom priestore, časom akoby prešiel do politickej roviny.

-Vyhlásenie generálneho prokurátora potvrdzuje, že táto vláda, v záujme toho, aby dosiahla to, čo chce, je schopná lámať zákony a vyhlášky na kolene, nútiť štátne orgány prijímať nezákonné rozhodnutia len preto, aby napríklad donútila poslancov, aj chorých, prísť do parlamentu. Neviem, či budú voči niekomu vyvodené sankcie, ale potvrdilo sa to, čo Hlas-SD tvrdil od začiatku.



Kauza Lučanský a komunikácia vlády


Podľa Pellegriniho je vláda vnútorne rozhádaná a jej členovia používajú mimoriadne konfrontačný politický jazyk.

„V situácii, keď je spoločnosť stále veľmi rozdelená, vypätá, deprimovaná, používať tvrdý jazyk... Neviem, čo si chcú chlapci dokázať. Ľudia chcú mať naspäť slušnú politiku, kde sa rozpráva slušným jazykom, kde sa ľudia k sebe správajú slušne a argumentuje sa odbornými argumentami a nie nadávkami,“ povedal. „Takto sa politika robiť nedá. A nevidím žiaden posun. Tak, ako v marci nastúpili do vlády nepripravení, tak sú nepripravení aj po desiatich mesiacoch,“ tvrdí Pellegrini.

Pri vyšetrovaní smrti generála Milana Lučanského v prešovskej väznici je podľa neho dôležité postupovať poctivo s cieľom zistiť pravdu.

„Pán generálny prokurátor Žilinka koná správne v tom, že osobne inicioval trestné konania, dohliada na veci a koná správne aj v tom, že nechce informovať o priebehu toho vyšetrovania,“ povedal Pellegrini.

„Je dôležité, aby človek vypovedal to, čo si on osobne pamätá a nie to, čo si prečítal v médiách, že sa asi mohlo udiať. Dôležité je, aby sme sa dozvedeli pravdu, nech už bude akákoľvek. A našou povinnosťou, ak budú túto pravdu všetky fakty potvrdzovať, ju bez reptania rešpektovať,“ dodal.

Nie je však spokojný s komunikáciou zo strany ministerstva spravodlivosti. „Verím, že generálny prokurátor robí všetko preto, aby ľuďom povedal pravdu a chybu urobila ministerka, ktorá od začiatku informovala zvláštnym spôsobom o incidente zranenia. Otázok u ľudí vzniklo veľmi veľa,“ povedal Pellegrini.


Referendum o predčasných voľbách


Hlas-SD predložil do parlamentu návrh ústavného zákona o skrátení volebného obdobia a ak nebude úspešný, bude pokračovať v aktivitách s cieľom iniciovať referendum s touto otázkou.

Prvú výzvu Hlasu-SD na kreovanie petičného výboru však väčšina oslovených strán odmietla. „Ja som nikoho nepozýval na pôdu Hlasu, viem, že sú strany na to citlivé. V úvode listu som napísal, aby každý nominoval niekoho, kto nezastáva žiadnu politickú funkciu, aby to zbytočne nepolitizovalo celú aktivitu referenda. Ale viete, všetci majú plné ústa referenda, ale nikto sa ani nepohol. A samo osebe sa to nevytvorí,“ tvrdí Pellegrini.

Hlas-SD podľa neho bude akceptovať aj model, pri ktorom by v petičnom výbore straníci vôbec neboli. „Nie je to petícia o tom, či si ľudia želajú Hlas, alebo nejakú inú konkrétnu politickú stranu, ale petícia o tom, či si želajú referendum a referendum o tom, či si želajú voľby,“ povedal.

"My ako Hlas nedáme do petičného výboru žiadneho politika, možno sa budeme snažiť nájsť skôr právnika, aby sme mali istotu nad právnymi postupmi. Petičný výbor vznikne v najbližších dňoch a bude sa dať stiahnuť zo stránky referendum2021.sk už oddefinovaný hárok s otázkou, ktorý si ľudia budú môcť aj v pandémii vytlačiť a budú ho môcť poslať poštou," dodal Pellegrini.

Ľudia sa podľa neho v referende demokraticky vyjadria, či chcú v aktuálnej situácii nanovo rozdeliť svoju podporu stranám. Ak k referendu príde viac ako polovica oprávnených voličov, bude to podľa Pellegriniho jasný signál parlamentu o tom, aká je vôľa voličov.

„Bude to v rukách ľudí. A keď na referendum neprídu, aj to je reálny výsledok. Ale potom si ľudia ponesú aj zodpovednosť za to, že sa tak rozhodli,“ poznamenal Pellegrini.


Snem Hlasu-SD a vzťah k Smeru-SD


Pellegrini tvrdí, že pred voľbami nemá zmysel sa vymedzovať, s kým by po nich strana potenciálne chcela alebo nechcela ísť do vlády. „Nechcem komentovať žiadne povolebné delenie moci, k tomu treba pristupovať veľmi skromne. Ešte sme voľby nemali a nevieme, kto a ako dopadne. Ale platí jedna vec, vzhľadom na naše jednoznačné antifašistické ukotvenie nebudeme môcť rokovať so stranami, ktoré majú politiku ako dnešné ĽS NS,“ povedal.

Na otázku, či by mal pri takýchto rokovaniach preferovanú pozíciu Smer-SD, z ktorého pochádza množstvo dnešných zástupcov Hlasu-SD, Pellegrini odpovedal negatívne. „Smer-SD nebude mať žiadnu preferovanú pozíciu. Žiadna zo strán nebude mať preferované a výsostné postavenie,“ povedal. Na druhej strane, Smer-SD nepovažuje ani za súpera. „Pre nás nie je súperom opozičná strana, ale vládna koalícia,“ zdôraznil.

Na jar tohto roku by sa mal konať aj snem Hlasu-SD. „Veľmi by som chcel, aby sa snem konal už v normálnom priestore, kde sa môže stretnúť väčšia masa ľudí. Chceli by sme tam predstaviť náš program, naše videnie Slovenska na nasledujúcich desať alebo dvadsať rokov,“ uviedol Pellegrini.

„Bol by som rád, keby boli dovolení traja noví podpredsedovia strany a štyria noví členovia predsedníctva. Tie miesta rezervujeme pre nové tváre, ktoré by sme chceli predstaviť. Tváre, ktoré nikdy neboli v žiadnej politickej strane a chcú byť prínosom pre spoločnosť,“ uzavrel.