Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Publicistika

PELLEGRINI: Slovensko si Plán obnovy napísalo samo a ušilo na seba bič

Peter Pellegrini v TASR TV Foto: Teraz.sk

Argumentom pre reformu má byť to, že ju ľudia chcú a potrebujú a nie, že bez nej nevieme čerpať peniaze z Bruselu, povedal v TASR TV Peter Pellegrini (Hlas-SD). PODCAST a VIDEO

Bratislava 22. októbra (Teraz.sk) – Slovenská republika do projektu Plánu obnovy zahrnula konkrétne stanovené reformné ciele, ktoré bude mať problém reálne naplniť. V diskusii na TASR TV to povedal bývalý premiér, aktuálne nezávislý poslanec a predseda Hlasu-SD Peter Pellegrini.

„Slovensko si Plán obnovy malo napísať, aj napísalo samo. A myslím si, že si na seba ušilo bič a iné krajiny tak nepostupovali,“ tvrdí Pellegrini.

„Tak v oblasti zdravotníctva, ako aj v oblasti súdnictva podmienilo čerpanie takými konkrétnymi krokmi, ktoré Slovensko musí spraviť, že mám vážnu obavu, či budeme schopní tieto prostriedky z Plánu obnovy čerpať,“ vyhlásil líder Hlasu-SD. Konkrétne ide podľa neho napríklad o prísľub dodať do konca tohto roka Európskej únii zoznam nemocníc, ktoré sa budú v dôsledku reformy transformovať. Tento zoznam ale má byť na Slovensku vytvorený až po budúcoročných komunálnych voľbách.



Pellegrini dodal, že ako predseda vlády presadzoval, aby sa k reforme zdravotníctva prvé dva roky iba zbierali dáta v regiónov. Tento čas sa mal podľa neho využiť na posilnenie ambulantného sektora a rekonštrukcie kľúčových nemocníc. „To sme chceli dať za dva roky na stôl a medzitým budovať Rázsochy, rekonštruovať Rooseveltovu nemocnicu. Bolo vyčlenených osemdesiat miliónov na rekonštrukcie bratislavskej nemocnice v Ružinove, boli pripravené peniaze pre Košice,“ tvrdí Pellegrini.

Dodáva, že ambiciózne plány na budovanie viacerých nových nemocníc sa dajú riešiť v dlhodobejšom časovom horizonte, zato rekonštrukcie existujúcich je možné spustiť omnoho rýchlejšie.



Aktuálny návrh zdravotníckej reformy podľa neho Hlas-SD nepodporí a to ani na základe argumentu o čerpaní prostriedkov z Plánu obnovy. „Slovensko si samo vytvorilo pascu a teraz sa v koalícii navzájom vydierajú. Čo je to za reforma, keď argumentom nie je, že ju ľudia chcú, ale že ak to neschválime, nebudeme mať peniaze z Plánu obnovy. Nech je reforma akákoľvek, častokrát aj zlá,“ povedal Pellegrini.


Súdnictvo, kríza a Brusel


Kriticky vníma aj reformu súdnictva, ktorá podľa neho nezískala podporu od samotných sudcov a súdnych úradníkov. „Treba si na reformu vždy najprv pripraviť pôdu. Keď chcete reformovať, musíte sa najprv dohodnúť s tými, ktorých sa to týka. Nie, že vám pred ministerstvom dva krát po sebe demonštrujú sudcovia a súdni úradníci a vy ich ani neprijmete,“ odkázal ministerke spravodlivosti Márii Kolíkovej (nom. SaS).

Súdnictvo by podľa neho v aktuálnom krízovom čase potrebovalo skôr personálne posilnenie stavov súdnych úradníkov, materiálno-technické posilnenie a rekonštrukcie priestorov, ako štrukturálnu reformu. „Ak sa za niekoľko rokov štandardizuje situácia na Slovensku, potom sa vráťme k reforme súdnictva a novej súdnej mape,“ navrhol Pellegrini.

Upozornil, že hrozia akútne problémy s rastúcimi cenami energií a mnohých komodít potrebných v priemysle. „Máme extrémnu infláciu, veľký rast cien potravín a iných výrobkov,“ tvrdí. Vládna koalícia podľa Pellegriniho tieto problémy podceňuje, čoho dôsledkom je aj program aktuálnej schôdze parlamentu. „Na programe schôdze máme veci, s ktorými prichádzajú vládni poslanci, ako sú interrupcie a zrušenie jedno a dvojcentových mincí. V skrátenom legislatívnom konaní potrebuje vláda vyriešiť pani Zuzanu a vyplatiť jej výhru z očkovacej lotérie,“ povedal.

Hlas-SD podľa Pellegriniho pripravil v minulosti vlastnú verziu Plánu obnovy. „Predstavitelia Hlasu vycestujú do Bruselu, aby sme preventívne boli pripravení na diskusiu s Európskou komisiou o tom, ako je možné meniť Plán obnovy a jeho podmienky. Aby v prípade, že Hlas dostane šancu byť súčasťou vlády, sme mohli okamžite akcelerovať použitie týchto prostriedkov,“ uzavrel Pellegrini.