Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Publicistika

PELLEGRINI: Slovensko sa stratilo, potrebuje zásadnú politickú zmenu

Peter Pellegrini v TASR TV Foto: TASR TV

Vláda, ktorá je dnes pri moci, už do volieb neurobí nič. Naopak, myslím si, že nastolenie úradníckej vlády by upokojilo situáciu, povedal v líder Hlasu-SD Peter Pellegrini (správa, PODCAST, VIDEO)

Bratislava 5. apríla (Teraz.sk) - Slovensko sa po tridsiatich rokoch existencie na svojej ceste stratilo a potrebuje zásadnú kvalitatívnu zmenu v riadení štátu. V TASR TV to povedal predseda Hlasu-SD Peter Pellegrini.

V približovaní sa životnej úrovni Európskej únie je podľa neho Slovensko na tom horšie, ako keď v roku 2020 odovzdával moc Igorovi Matovičovi (OĽANO). Vládny kabinet je podľa neho v pozícii, keď už do volieb s výnimkou predvolebných aktivít nič podstatné neurobí a v parlamente je chaos. „Neviem, či to budú teraz preteky o zmenu. Ale vo všeobecnosti hovorím, že Slovensko potrebuje zmenu. Nie iba vláda, aj samotná politika musí prejsť zmenou,“ vyhlásil Pellegrini.

Prvou zásadnou zmenou, na ktorej sa podľa neho väčšina ľudí zhodne, je podľa neho potreba mať opäť stabilnú, profesionálnu a dobre pripravenú vládu. „Ale druhá zmena je, že musíme zmeniť spôsob riadenia tohto štátu, modernizovať vládnutie,“ povedal Pellegrini. Tvrdí, že pandémia koronavírusu, aj ekonomická a energetická kríza ukázali nízku schopnosť štátu pomôcť v kritickej chvíli svojim občanom.

Štát má mať podľa neho vytvorené automatické mechanizmy na pomoc občanom v kríze. „Aj vtedy, keď bude mať napríklad slabšieho alebo neschopného premiéra,“ povedal.



Hlas-SD preto rozbehol Národnú petíciu za zmenu, ktorou zbiera podporu na posilnenie úlohy štátu vo vybraných segmentoch ekonomiky. „Sú oblasti, kde som presvedčený, že silná ruka štátu byť musí, alebo sa tam musí vrátiť, ak tam nie je. A to je energetika, potravinová bezpečnosť a je to napríklad aj oblasť zdravotníctva,“ konštatoval Pellegrini.

Na otázku, ako chce pozíciu štátu v týchto oblastiach posilniť, odpovedal, že v niektorých prípadoch stačí viac využívať inštitúty zakotvené v jestvujúcich privatizačných zmluvách, inde by bolo potrebné posilniť reguláciu alebo hľadať cesty na zvýšenie štátneho podielu vo vlastníctve strategických podnikov.



Uznáva, že tento typ zmeny nemusia všetky parlamentné strany akceptovať a tým sa môže znížiť koaličný potenciál Hlasu-SD. „Kto bude tvrdiť, že voľná ruka trhu všetko vyrieši a o ľudí sa netreba starať, tak si musí hľadať spoločnosť, kde s týmito názormi uspeje,“ reaguje Pellegrini.

Za dlhodobý problém Slovenska považuje prehnaný dôraz na kontrolu procesov a malý na dosiahnutie vytýčeného cieľa. „Úradníci sú najspokojnejší, keď im v spisoch pasujú všetky papiere a je im jedno, či dosiahli výsledok. Dôležité je, že sú krytí, keď príde kontrola. Ale to, že sa nič nepostavilo, úradníka netrápi,“ povedal. Príkladom podľa neho môže byť výstavba nemocnice Rázsochy, ktorá sa pôvodne mala stavať z Plánu obnovy, ale vzhľadom na stratený čas to už reálne nie je.

„Bol som na mieste Rázsoch osobne, je to tam presne v tom istom stave, v akom som to tejto vláde pred troma rokmi nechal. Nič sa tam nepohlo,“ tvrdí. „Povedal som, že z Plánu obnovy sa Rázsochy nikdy nedostavajú, lebo už teraz sú míľniky absolútne prekročené. Treba si to priznať. Treba 250 – 260 miliónov z Rázsoch presunúť na ostatné nemocnice na Slovensku, nech o ne neprídeme,“ navrhuje s tým, že Rázsochy by sa mohli začať stavať zo štátneho rozpočtu.

Sklon plošne rušiť rozbehnuté projekty predchádzajúcej vlády považuje za škodlivý a v prípade účasti v novej vláde chce Pelegrini v perspektívnych projektoch z Plánu obnovy pokračovať. „Táto vláda všetko zastavila, ale sama nedoručila ľuďom ani jeden projekt, ktorý by aj dokončila,“ povedal.

Nová vláda bude podľa neho konfrontovaná s potrebou konsolidácie verejných financií. „Pred nami je vysoký dlh a vysoký deficit. Vláda o tretinu zvýšila náš dlh, len za tieto tri roky. A tie peniaze nikde nevidíme,“ tvrdí. Konsolidácia by však podľa neho mala byť postupná a čo najviac postavená na raste ekonomiky, nie na rušení sociálnych opatrení.

Podľa Pellegriniho Hlas-SD čaká na rozhodnutie prezidentky ohľadom úradníckej vlády. „Nastolenie úradníckej vlády by upokojilo situáciu. Mala by dostať len dva mandáty. Prichádzať do parlamentu už iba so zákonmi, ktoré ľuďom na Slovensku, alebo slovenskej ekonomike pomôžu prežiť toto krízové obdobie. A druhý mandát úradníckej vlády by mala byť záchrana Plánu obnovy,“ uzavrel Pellegrini.