Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Publicistika

PELLEGRINI: Slovensko v ťažkých časoch riadi vláda amatérov

Peter Pellegrini v TASR TV Foto: Teraz.sk

Kríza, či epidemická alebo vojnová, dopadá na všetky krajiny, tu sa slovenská vláda nemôže vyhovárať, že nemôže vládnuť, povedal v TASR TV Peter Pellegrini. (správa, PODCAST, VIDEO)

Bratislava 2. apríla (Teraz.sk) – Dôsledkom experimentu s ponúkaním nových tvárí do politiky je, že Slovensko v ťažkých časoch riadia ľudia, ktorí často nemajú za sebou skúsenosti ani s menežovaním menšieho podniku, nieto ešte s politikou. V diskusii na tému prvých dvoch rokov vlády to v TASR TV povedal predseda Hlasu-SD Peter Pellegrini.

„Mnohí sa tým pred voľbami ešte pýšili. Že preto budú najlepší lídri tejto krajiny, lebo so štátom a riadením nemali nikdy nič spoločné,“ tvrdí Pellegrini.

S predsedom vlády Eduardom Hegerom (OĽANO) súhlasí v tom, že pandémia koronavírusu a následne vojna na Ukrajine sú bezprecedentné a Slovensko zažíva ťažké časy. „Ale práve v takýchto časoch sa ukazuje, či má človek alebo skupina ľudí schopnosť riadiť štát. Žiaľ, tu sa ukázalo v priamom prenose, že máme vládu, ktorá je naozaj veľmi amatérska, nepripravená a neodborná,“ vyhlásil predseda Hlasu-SD. Väčšina ministrov podľa neho svoje rezorty nezvláda. „A za dva roky sa ani neposunuli k lepšiemu,“ povedal Pellegrini.



Na otázku, či za prácou Matovičovej a Hegerovej vlády nevidí vôbec žiadne pozitíva, Pellegrini reagoval, že za pozitívum považuje pandemickú pomoc ministerstva práce a sociálnych vecí, ako aj to, že dotiahlo do konca vyriešenie nespravodlivosti pri dôchodkoch niektorých ročníkov žien.

„Ako Hlas-SD sme podporili veľké množstvo zákonov, ktoré vláda predkladala na boj s pandémiou. A podporíme ich aj teraz, keď ich bude predkladať na boj s migračnou krízou a veľkou ekonomickou krízou, ktorá sa na nás ešte len valí. Ale jedna lastovička leto nerobí a v zásadných otázkach vláda zlyhala,“ hodnotí Pellegrini. „Dnes nenájdete na Slovensku skupinu ľudí alebo časť obyvateľov, či už budeme hovoriť o mladých ľuďoch, matkách s deťmi, pracujúcich, senioroch, vysokoškolákoch, ktorí by prejavili spokojnosť. Spoločnosť je najrozdelenejšia v histórii, vláda má najnižšiu dôveru a najvyššiu nedôveru v histórii existencie Slovenskej republiky. Takže to nie je iba moje hodnotenie, ale aj väčšiny občanov tejto krajiny,“ dodáva.



Za veľkú hrozbu považuje Pellegrini rastúcu infláciu. Zastropovanie cien energie pre domácnosti na nasledujúce roky nepovažuje, vzhľadom na vážnosť situácie, za dostatočné opatrenie. Poliaci a Česi podľa neho znižovali DPH na vybrané komodity. „V Maďarsku sa zastropovali ceny pohonných hmôt, v Rakúsku poslali každej domácnosti energetický šek,“ pripomína.

„Ako Hlas-SD sme sa rozhodli, že tieto návrhy podáme my. Reálne sme na predchádzajúcej, aj tejto schôdzi podali kvantum návrhov. Na zníženie DPH na potraviny, na zníženie ceny pohonných hmôt cez zníženie spotrebnej dane, dali sme návrhy na valorizáciu dôchodkov, ďalšie opatrenia, napríklad nulovú DPH na predaj z dvora,“ tvrdí Pellegrini.


Ekonomická kríza


Obrovské hospodárske problémy by podľa neho Slovensku spôsobilo, ak by Ruská federácia zastavila predaj ropy a plynu do krajín Európskej únie. „Keď premiér Heger rozprával, že sa treba okamžite odpojiť, ja som mu na tlačových konferenciách odkazoval, nech teda povie, ako sme na to ako štát pripravení. Lebo sa nám môže stať, že nie my sa budeme teatrálne odpájať, ale v Moskve zavrú kohútiky,“ povedal na margo aktuálneho sporu Európy a Ruska o tom, v akej mene majú prebiehať platby za zakúpené suroviny.

Dodal, že Slovensko v ostatných rokoch budovalo prepojenia so susednými štátmi, avšak aj tie využívajú najmä suroviny z Ruska. „My sme na Slovensku urobili všetko preto, aby sme mali diverzifikované trasy. Teraz, keď dokončíme poľské pripojenie nášho plynovodu, bol som pri klepaní jeho základného kameňa, budeme pripojení okrem Poľska aj na Ukrajinu, Maďarsko a Čechy. Sme pripojení na všetky smery. Problém je, čo je v tých rúrach,“ priznal Pellegrini.

Preto apeluje na predsedu vlády Hegera, aby na európskej úrovni presadzoval riešenia zohľadňujúce hospodárske záujmy Slovenska. „Slovensko nemôže vetovať balík sankcií voči Ruskej federácii. Doteraz ho nevetovalo a neurobil by som to ani ja, ak by som bol predseda vlády. Ale na rokovaniach by som ako predseda vlády vždy upozorňoval, že konkrétny typ nejakej drastickej sankcie môže mať drastický dopad aj na moju vlastnú krajinu a ľudí, ktorí tu žijú,“ povedal.

V súvislosti s prípravou nového uznesenia Národnej rady SR, ktoré by odsúdilo spôsob vedenia vojny zo strany Ruskej federácie, Pellegrini povedal, že sa k nemu vyjadria po preskúmaní textu. Ale privítal by, keby politici vládnej koalície obrátili svoju pozornosť prioritne na domáce témy. „Na jeseň možno nebudeme mať čo jesť a títo prichádzajú s vyhláseniami o spôsobe vedenia vojny. Valí sa na nás taká kríza, akej sme neboli svedkami už dávno a státisíce našich občanov budú zažívať biedu, na akú posledných 10 – 20 rokov neboli zvyknutí,“ tvrdí.

Hlas-SD hlasoval za vytvorenie predsunutého postavenia vojsk NATO na východe Slovenska, doteraz však má kritický názor na obrannú zmluvu s USA. „Slovensko a jeho životný priestor patrí do Európskej únie a do Severoatlantickej aliancie. Slovensko sa musí správať ako zodpovedný partner v EÚ aj v NATO. Zmluva s USA nemá nič spoločné ani s jedným, ani s druhým, je to bilaterálna zmluva. Z môjho pohľadu nie je vyvážená,“ povedal Pellegrini, podľa ktorého napríklad Maďarsko dosiahlo pri podobnej zmluve výhodnejšie podmienky.

Hlas-SD podporil poskytnutie pomoci Ukrajine vrátane munície a paliva, ale lietadlá MIG-29 a protilietadlový systém S-300 podľa neho potrebujeme na vlastnú ochranu. „Slovensko podľa mňa vzhľadom na svoju veľkosť a silu ekonomiky urobilo v armádnej oblasti dosť a teraz by sme sa mali fokusovať na ľudí, ktorí odtiaľ utekajú,“ tvrdí Pellegrini.

Štát, vrátane ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO), však podľa neho zlyhal aj v otázke odídencov z Ukrajiny. „Chvalabohu, že máme na Slovensku takých obetavých ľudí, ktorí sa vedia zomknúť a takých starostov a primátorov, že to vôbec zvládli. Lebo ak by sme celú pomoc nechali od začiatku na štát, tak máme medzinárodnú hanbu,“ uzavrel Pellegrini.