Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Publicistika

PELLEGRINI: Zákaz referenda by vyvolal obrovskú vlnu nevôle

Peter Pellegrini v TASR TV Foto: Teraz.sk

Hlas-SD nikdy nebude robiť politiku tam, kde ide o zdravie a životy ľudí, povedal v TASR TV Peter Pellegrini (Hlas-SD). Podcast a video

Bratislava 29. júna (Teraz.sk) – Ak môžu slovenskí občania ľudovým hlasovaním skrátiť funkčné obdobie prezidenta či petíciou a referendom v obci odvolať starostu, nie je žiadny dôvod zakazovať im možnosť skrátenia volebného obdobia špeciálne v prípade poslancov Národnej rady (NR) SR. V diskusii na TASR TV to na margo očakávaného rozhodnutia Ústavného súdu (ÚS) SR ohľadom ústavnosti referenda o skrátení aktuálneho volebného obdobia povedal predseda Hlasu-SD Peter Pellegrini.

„Ak ústavný súd povie, že nie, podľa mňa to vyvolá medzi občanmi obrovskú vlnu nevôle. A my budeme musieť hľadať možnosti, ako z toho von,“ konštatoval. „Nemyslím si, že je mojim občianskym alebo ľudským právom sedieť štyri roky v parlamente. Som presvedčený, že otázka je plne v súlade s ústavou, deje sa to aj v iných štátoch úplne bežne,“ dodal Pellegrini.



Podľa Pellegriniho by zákaz referenda predĺžil obdobie aktuálnej vlády, „ktorá spôsobuje každým mesiacom fungovania ďalekosiahle škody tejto krajine“.



Za reálneho lídra vládnej koalície považuje naďalej Igora Matoviča (OĽaNO), ktorý však podľa neho nemá predpoklady na vykonávanie akejkoľvek vládnej funkcie. Aj z tohto dôvodu podľa Pellegriniho opoziční poslanci iniciovali mimoriadnu schôdzu s cieľom odvolať ministra financií z funkcie. „Nemyslím si, že Igor Matovič padne, ale minimálne sa podľa mňa nájdu aj poslanci vládnej koalície, ktorí hlasovaním vyjadria svoj názor na to, čo si o ňom myslia,“ odhadol Pellegrini.


Prezidentkin apel


Líder Hlasu-SD akceptuje apel prezidentky Zuzany Čaputovej, aby strany nerobili zo schopnosti Slovenska čeliť pandémii predmet politického súboja. „Hlas-SD nikdy nebude robiť politiku tam, kde ide o zdravie a životy ľudí. Poctivo podporujeme všetky vládne aj poslanecké návrhy, ktoré sa dotýkajú zdravia alebo pomoci ľuďom v covidovej situácii,“ zdôraznil.

Dodal, že jeho strana vždy podporovala očkovanie tých ľudí, ktorí sa takto rozhodnú chrániť svoje zdravie. „Sú pred nami ďalšie vlny a ani tá tretia nemusí byť posledná,“ konštatoval Pellegrini.

„Kto sa chce dať zaočkovať, pripomínam, že dobrovoľne, nech nečaká, vakcín je momentálne dosť. Ale neviem si predstaviť, že by sme ľudí nútili sa zaočkovať, to si v demokratickej krajine predstaviť neviem. A nesmieme dovoliť, aby sa nám tu vytvorili dve kategórie ľudí, zaočkovaní vs. nezaočkovaní,“ dodal.


Snem Hlasu-SD


Hlas-SD sa na sobotnom (26.6.) sneme zhodol na piatich programových pilieroch, ktorými sú „moderné, zdravé, sociálne spravodlivé, bezpečné a zelené Slovensko“. Pellegrini dodáva, že modernosť v jeho ponímaní znamená, že popri témach sociálnej spravodlivosti a medzigeneračnej solidarity strana rieši aj otázky digitalizácie či globálnych zmien klímy.

Podpredsedníčkou strany sa stala Zuzana Dolinková a predsedníctvo doplnil Karol Janas, Dušan Tittel a Branislav Becík. Všetci už v minulosti pôsobili v iných stranách. „Na jeseň môžeme očakávať príchod troch – štyroch nových tvárí, ktoré v politike nikdy neboli. Ale s týmito ľuďmi som v minulosti pracoval, ľudsky som ich spoznal, ja som im dal ponuku a som rád, že ju prijali,“ reagoval Pellegrini.

Za cieľ Hlasu-SD označil ambíciu stať sa hlavnou vyzývateľskou stranou aktuálnej vládnej koalície. "Nikdy v histórii sme nemali vládu s takouto nízkou dôveryhodnosťou. Hlavný odkaz snemu bol ten, že aj s kolegami urobíme všetko preto, aby sme si získali dôveru ľudí a v nasledujúcich voľbách, či už predčasných alebo riadnych, aj keď by som pre krajinu želal skôr predčasné, bol Hlas-SD tou hlavnou vyzývateľskou stranou tejto vládnej koalície," povedal Pellegrini.