Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Publicistika

PEŠKO: V bieloruskom národe nie je cítiť vôľu po násilí

Na snímke Marcel Peško. Foto: TABLET.TV

Hosťom Pavla Demeša v relácii SVET bol Marcel Peško, šéf oddelenia pre hybridné hrozby na MZV.

Bratislava 9. septembra (TABLET.TV) - U Bielorusov cítiť vysokú afinitu voči Rusom, tieto národy majú spoločnú históriu, veľa spoločného majú v ekonomike, kultúre, aj rodinné väzby - nehovoríme tu teda o geopolitickom napätí medzi oboma štátmi, ale o spontátnnej vôli po demokracii a slobodných voľbách v Bielorusku, tvrdí Marcel Peško, bývalý riaditeľ Strediska OBSE pre prevenciu konfliktov.



Ak však bieloruský režim bude pokračovať používaním sily, hrozí eskalácia napätia, myslí si slovenský diplomat.

Národy, ktoré žijú na územiach bývalého Sovietskeho zväzu, si hľadajú svoju identitu. Po 26 rokoch vlády bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka sa ukazuje, že Bielorusi si želajú lídrov, ktorých si demokraticky zvolia a chcú ísť cestou demokracie, slobodných volieb a slobodných médií, myslí si M. Peško

Bielorusko je podľa neho pokračovaním procesu rozpadu Sovietskeho zväzu. "Máme skúsenosti z priestoru bývalého Sovietskeho zväzu, že neraz sa toto želanie premenilo na konflikt. Pred piatimi rokmi sme boli svedkami konfliktu v Kyjeve," dopĺňa slovenský diplomat.

Hoci situácia v Bielorusku je veľmi dynamická, nikto z hlavných aktérov nechce konflikt a hľadá sa cesta, ako nastaviť proces, ktorý by viedol k demokratickej voľbe nového prezidenta, tvrdí M. Peško.

"OBSE s tým má skúsenosti a určite by mala mať aj úlohu pri podpore tohto procesu v Bielorusku," domnieva s M. Peško.

Pozrite si reláciu SVET s Pavlom Demešom.