Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Publicistika

Viete, ktorá bytosť si prehadzovala obrovské prsia cez ramená?

Ilustračné foto. Foto: TASR - Alexandra Moštková

Prinášame sériu slovenských rozprávok a povestí, ktoré vás brutálne prebudia. Teraz.sk sa im bude venovať v sérii článkov každú nedeľu.

Bratislava 16. októbra (Teraz.sk) - Slovensko je vraj krajina s najväčším počtom hradov na svete. A čo by to bolo za hrady, keby tam nemali nejaké tie strašidlá a, samozrejme, svojich mocných hradných pánov. Lenže život neodohrával sa len v útrobách kamenných strážcov, ale aj v podhradí, v odľahlých osadách či v prírode. Slovensko je žriedlom množstva fantastických rozprávok, povestí a historických príbehov, ktorým sa bude Teraz.sk venovať v sérii článkov každú nedeľu.

Dozviete sa, prečo sú niektoré hradné panie biele a iné zase čierne, kde žili permoníci a že grgalica si prehadzovala obrovské prsia cez ramená. Venovať sa budeme aj reálnym historickým osobnostiam a tomu, či sú príbehy o nich skutočné. Zistíme, v čom spočívala sila Jánošíka, ale aj ktorí ďalší zbojníci by mu mohli konkurovať. A vydáme sa aj po ich stopách, aby sme mohli pohľadať nejaké tie stratené poklady. Pomedzi to narazíme na množstvo slovenských poverových bytostí, ktoré tvoria súčasť regiónov Slovenska. Zistíme, prečo bola cesta okolo Strečna nebezpečná, ale i ktorým hradom sa ľudia radšej vyhýbali.

Ak čakáte, že zazvonil zvonec a rozprávky je koniec, tak sa mýlite. Ako povedal slávny slovenský básnik Milan Rúfus: "Rozprávky nevznikali ako uspávanky, aby deti skôr zaspali, prichádzali na svet ako výpoveď, aby sa dospelí zobudili." A verte či nie, niektoré slovenské rozprávky sú naozaj brutálne.

Na ilustračnej foto slovanská bytosť známa ako Kikimora.
Foto: giantbomb.com


Démonická Kikimora, nebezpečná zvlášť pre mužov a malé deti, ktoré unášala. Táto strašná potvora spôsobovala nielen nočné mory, ale v noci dospelých na prsiach gniavila, či cucala. Práve jej sa budeme venovať v článku v nedeľu 23. októbra, kde sa dozviete, akým bizarným spôsobom usmrcovala dospelých.