Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Publicistika

REMIŠOVÁ: Na pomoc pri dôsledkoch koronakrízy sme našli miliardu

Veronika Remišová v Tablet.tv Foto: TABLET.TV

Strana Za ľudí presadila podľa V. Remišovej do Programového vyhlásenia vlády všetky svoje protikorupčné opatrenia, vrátane zásadnej reformy justície. Povedala to v TABLET.TV.

Bratislava 22. apríla (Teraz.sk) – Podpredsedníčka vlády pre investície a informatizáciu Veronika Remišová (Za ľudí) predloží vládnemu kabinetu materiál, podľa ktorého sa na riešenie následkov koronavírusovej krízy podarilo alokovať miliardu eur. Povedala to v diskusii na Tablet.tv.

Pozitívne výsledky podľa nej priniesli aj rokovania s Európskou komisiou, ktorá súhlasila s flexibilnejším využitím eurofondov tak, aby pomohli sanovať koronavírusové škody. „Druhá dobrá správa je, že predkladáme do vlády materiál, podľa ktorého sme na najurgentnejšie opatrenia, teda pomoc živnostníkom, SZČO, firmám, zdravotníkom a na krízové opatrenia, našli miliardu eur,“ povedala Remišová. Tieto prostriedky podľa nej bude možné použiť aj na riešenie výdavkov, ktoré v súvislosti s koronakrízou vznikli doteraz.

Celkové množstvo nezazmluvnených prostriedkov z eurofondov, ktoré by mohli byť využité na riešenie koronakrízy, odhaduje na štyri miliardy. „Máme nejaké nezazmluvnené prostriedky, konkrétne vo výške štyroch miliárd, ale tie musíme nájsť v rezortoch, zobrať a použiť na riešenie koronakrízy. Keď som prišla na úrad, rokovania s ostatnými rezortami o eurofondoch neboli vôbec rozbehnuté,“ konštatovala Remišová. „A musíme mať na to súhlas, bolo treba začať rokovať s Európskou komisiou, aby tieto pravidlá uvoľnila,“ pripomenula.



Aktuálne eurofondové programové obdobie sa vzťahuje k rokom 2014-2020. V tom nasledujúcom, v rokoch 2021-27, chce Remišová znížiť počet operačných programov na jeden, zvýšiť transparentnosť hodnotenia europrojektov aj čerpania eurofondov.


Vládny kabinet


Aktuálna vláda podľa nej priebežne rieši nahromadené problémy. „Nemali sme komfort sto dní na to, aby sa každý mohol oboznámiť so svojim rezortom. Predtým vláda rokovala vždy v stredu, my máme rokovanie dva krát do týždňa, aj častejšie,“ poznamenala.

Na Úrade podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu rozbehla audit verejných obstarávaní a dve z nich už zrušila. Podľa bývalého šéfa úradu Richarda Rašiho (Smer-SD) zrušením tendra na optimalizáciu nákupov softvérov a hardvérov verejnou správou Remišová znemožní budúce miliónové úspory, ktoré mal projekt priniesť. „Zrušili sme to, ja si za tým stojím. Úrad hodnoty za peniaze na ministerstve financií toto rozhodnutie privítal, privítala ho aj odborná verejnosť a takto budem pokračovať,“ reagovala Remišová.

Počas vlád Smeru-SD išla podľa nej do informatizácie miliarda eur, výsledky tomu však nezodpovedajú. „Keď tú informatizáciu najviac potrebujeme, tak jednoducho nefunguje. Sociálna poisťovňa nevie urobiť obyčajný dotazník, kde by sa naťahali údaje zo štátnych registrov. Keď zvýšime kapacitu dát posielaných cez slovensko.sk, hrozí, že systém skolabuje,“ tvrdí podpredsedníčka vlády.

Programové vyhlásenie vlády, aj koaličná dohoda počítajú s transformáciou Remišovej úradu na nové Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR. „Tak pri eurofondoch, ako aj pri regionálnom rozvoji bol problém v tom, že to bolo rozhádzané na jednotlivých rezortoch. Regionálny rozvoj bol na pôdohospodárstve, hospodárstve, na doprave a nemal jedného pána. Cieľom je zjednotiť agendu pod jednu strechu, nastaviť jasné pravidlá a znížiť byrokraciu,“ povedala.


Rezort spravodlivosti


Veľké ambície má strana Za ľudí aj v rezorte spravodlivosti, ktorý vedie Mária Kolíková. „Do Programového vyhlásenia vlády sa dostali všetky protikorupčné opatrenia strany Za ľudí. Máme tam úplne novú koncepciu zákona o preukazovaní pôvodu majetku, zavedenie hmotnej zodpovednosti verejných funkcionárov, reguláciu lobingu a princíp otvoreného vládnutia,“ uviedla Remišová. „V oblasti spravodlivosti sa nám podarilo presadiť veľmi dôslednú a hĺbkovú reformu justície. Chceme zaviesť previerky sudcov, dôsledne kontrolovať majetkové priznania,“ dodala.

Významnou plánovanou zmenou je vytvorenie Najvyššieho správneho súdu SR, ktorý by mal plniť aj funkciu disciplinárneho súdu pre sudcov, prokurátorov, exekútorov, notárov, správcov, prípadne aj pre iné právnické profesie. „Vyvodzovanie zodpovednosti nie iba u sudcov, ale aj ďalších právnických profesií nefunguje. Vidíme, že profesné organizácie zlyhávajú a preto je potrebné vytvorenie Najvyššieho správneho súdu,“ vysvetlila Remišová.

Predseda strany Andrej Kiska sa zo zdravotných dôvodov vzdal poslaneckého mandátu a neprijal ani žiadnu exekutívnu funkciu. Strana Za ľudí sa podľa Remišovej po voľbách musela skôr ako na vlastné problémy orientovať na problémy štátu a otázka predsedu by sa podľa nej mala doriešiť do leta.