Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Publicistika

ROZHOVOR s prof. SITÁROM: Ako zabrániť tretej vlne COVID-19?

Na archívnej snímke profesor Branislav Sitár. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Víťazstvo nad kovidom máme na dosah, hovorí v rozhovore s Pavlom Demešom dátový analytik a profesor fyziky Branislav Sitár.

Bratislava 6. apríla (Teraz.sk) - O tom, ako zabrániť tretej vlne koronavírusovej pandémie v Európe a čo by sme mali robiť pre definitívne víťazstvo nad vírusom, sa Pavol Demeš rozprával s profesorom Branislavom Sitárom. Ako fyzik a dátový analytik bol profesor Branislav Sitár pozvaný počas prvej vlny pandémie na jar 2020 Robertom Mistríkom do skupiny, ktorá koordinovala matematické simulácie Covid-19 na Slovensku.


-Už približne pred rokom ste na základe dátových analýz varovali pred predčasnou radosťou a poľavovaním protipandemických opatrení. Vaše mnohé predpovede sa naplnili. Ako hodnotíte dnešnú situáciu s pandémiou Covid-19?-

Moje varovania boli, žiaľ, opodstatnené. V lete mnohí u nás verili, že po prvej vlne dostaneme koronavírus pod kontrolu a vrátime sa do normálneho života. Opak bol však pravdou. Vláda na jeseň neurobila opatrenia včas a dôsledne, čo spôsobilo dlhotrvajúcu druhú vlnu s ťažkými dôsledkami, s počtom úmrtí, ktorý už presiahol 10 000.


-Pandémia Covid-19 vo svete neustupuje a vo väčšine európskych krajín majú druhú aj tretiu vlnu, ktoré sú oveľa horšie ako bola tá prvá. Pritom v juhovýchodnej Ázii a Austrálii žijú ľudia bez tvrdých obmedzení a z hľadiska výskytu Covid-19 sú už v situácii zdravej krajiny (výskyt registrovaných infekcií 5-10 za deň)...-

V Európe a Amerike sa mylne zakorenila téza, že sa musíme naučiť s kovidom žiť a ľudia tak vírusu pripravujú priam ideálne podmienky na jeho ďalšie šírenie. Dávame mu príležitosť a čas, aby mohol mutovať na agresívnejšie formy.


-V posledných dňoch začíname cítiť u nás optimizmus v zvládaní pandémie. Naopak v Českej republike je situácia kritická. V čom vidíte hlavné príčiny týchto rozdielov?-

Situácia sa na Slovensku badateľne zlepšila vo všetkých ukazovateľoch. Darí sa potláčať aj výrazne agresívnejšiu britskú mutáciu koronavírusu. Boli však na to potrebné tvrdšie opatrenia, ktoré vláda konečne od tretieho marca prijala. Našťastie, zodpovedná väčšina obyvateľov dôslednejšie dodržuje nariadenia. Nezodpovedných a niekedy až bezohľadných občanov policajti častejšie postihujú.
Príčinou zlého vývoja v Česku je používanie systému PES. Patria k najhorším na svete, majú už štvrtú vlnu, nakazilo sa už 14,5% populácie (v USA 9,5%, Brazílii 6,1%, SR 6,7%) a počet úmrtí na COVID-19 prekročil 27 tisíc. To je pre nás varovanie. Ak použijeme Covid automat, ktorý je veľmi podobný ako český PES, môžeme dopadnúť podobne ako oni.



-Vláda a konzílium odborníkov nabáda k ostražitosti a predĺžila núdzový stav. Koná správne? Čo by ste navrhovali robiť ináč?-

Núdzový stav je nevyhnutný. Ak sa nám darí, nemôžeme poľavovať v opatreniach, lebo pandémia sa rýchlo znovu vráti. Prísnejšia kontrola na hraniciach, ktorú schválila vláda, je krok správnym smerom, ale ju treba ešte výrazne zlepšiť. Čím skôr by sme mali začať používať mobilnú aplikáciu e-karanténa a ďalšie aplikácie na efektívne trasovanie nakazených.


-Už rok analyzujete krivky pandémie Covid-19 v rámci celého sveta. Nesklamala vás vaša metodika? Čo napovedajú vaše analýzy dnes?-

Analyzovali sme reálne priebehy prvých, druhých aj tretích vĺn pandémie v mnohých krajinách sveta. Ukazuje sa, že ich priebehy sa dajú popísať matematickými funkciami. Podľa intenzity opatrení vlád a dodržovania obyvateľmi ich možno rozdeliť na menej alebo viac úspešné. Za menej ako mesiac potlačili vlny pandémie v Írsku, Belgicku, ale aj v Austrálii, Novom Zélande, Južnej Kórei a inde. Tieto krajiny si môžeme zobrať za príklad.


-Čo nás čaká v ďalších mesiacoch?-

Čím dlhšie budeme žiť s kovidom, tým to bude horšie, pretože na prekonanie pandémie agresívnejších foriem koronavírusu budú potrebné tvrdšie a dlhšie trvajúce lockdowny. Na základe reálnych priebehov sme vytvorili pravdepodobný scenár, ktorý čaká Slovensko. Ak použijeme schválený Covid automat (obr.1), rozbehne sa tretia vlna so všetkými dôsledkami, ktoré poznáme z druhej vlny. Vakcinácia síce beží, ale v dôsledku nedostatočných výrobných kapacít, hlavne v Európe, môže trvať zabezpečenie vakcíny pre všetkých aj celý rok 2021.


-Do kresla premiéra nastúpil Eduard Heger, ktorý krátko viedol aj rezort zdravotníctva. Čo by podľa vás mal v oblasti boja s pandémiou urobiť?-

Novému premiérovi by som rád navrhol víťaznú stratégiu, ktorá môže na Slovensku potlačiť pandémiu Covid-19 v priebehu mesiaca na úroveň zdravej krajiny (obr. 2) dodržiavaním karanténnych opatrení, trasovaním, testovaním, vakcináciou, pri fungujúcej ekonomike a pri dobrovoľnej aktívnej účasti občanov, samospráv aj podnikateľov. Nástroje na dosiahnutie zdravej krajiny prakticky máme, len ich treba správne použiť. Môžeme dosiahnuť stav zdravej krajiny tak, ako to urobilo mnoho krajín v Ázii. Vydržme s opatreniami ešte chvíľu a môžeme sa vrátiť do normálneho života, ako sme ho poznali pred vypuknutím pandémie. Až potom môže prísť uvoľňovanie opatrení, aby sa zachoval stav, aký sme mali v máji a júni minulého roku.

Ideu nulového zamorenia v Európe začali propagovať už aj viacerí európski vedci, napr. prof. P. Drobac z Oxfordu, prof. S. Maschos z Newcastlu, prof. Ch. Drosten z Berlína a je preto nádej, že sa uchytí aj na úrovni EÚ, čo je veľmi dôležité. Naša republika by mal začať rokovania s Európskou komisiou o procese ozdravenia EU. Zároveň začať bilaterálne rokovania so susednými štátmi o spoločnom postupe s cieľom vytvorenia zdravej Európy. Slovensko by sa malo zapojiť do používania Covid-pasu v rámci jednotného štandardu EU.
Rozhodnutie o zdravej krajine je potrebné prijať rýchlo, kým nám v dôsledku predčasného zrušenia opatrení nezačnú počty infikovaných opäť stúpať. Zdravá krajina sa udržuje oveľa ľahšie a lacnejšie ako zamorená krajina. Príklady na to existujú. Záleží len na nás, či nad kovidom na Slovensku a v Európe zvíťazíme.



Grafy


Obr. 1 Aktuálny stav 7 dňového priemeru prírastku nájdených infikovaných SARS-CoV-2 pomocou PCR testov. Scenáre možných priebehov druhej a ďalších vĺn v SR pri použití COVID automatu.



Interpretácia scenárov

Priebeh druhej vlny a ďalších vĺn epidémie Covid-19 v SR závisí predovšetkým od toho, aké proti-epidemické karanténne opatrenia prijala vláda a ako ich obyvatelia dodržiavajú. Reálny priebeh 7 dňového priemeru pozitívnych PCR testov ukazuje modrá krivka, na ktorej dopĺňame údaje každý deň, čo umožňuje sledovať, či obyvatelia dostatočne rešpektujú proti-epidemické opatrenia. Dňa 24.10.2020 bol 7 dňový kĺzavý priemer na hodnote 2000. Scenár na obr.1 prezentovaný prvou zelenou čiarkovanou krivkou sme dostali pri zohľadnení karanténnych opatrení, ktoré vláda prijala v októbri.

Plošné testovanie pri vysokom zamorení, ale predovšetkým karanténa a zákaz vychádzania zlepšilo situáciu tak, že sa krivka reálneho priebehu dostala pod zelenú krivku a dlhšie sa s ňou zhodovala. Tento úspech sa však pokazil, keď sa v polovici novembra uvoľnili niektoré opatrenia a zamorenie začalo rásť. Nenaplnili sme potenciál čiarkovanej zelenej krivky, pri ktorom sa SR mohla dostať sa do konca roka 2020 na úroveň zdravej krajiny. Pri scenári ďalšieho vývoja ukázanom bodkovanou zelenou krivkou sme predpokladali, že vláda príjme účinné opatrenia na zníženie kontaktov a reprodukčného čísla R pod hodnotu 1, čo sa stalo 1.1.2021.

Od 22. januára 2021 sa začala prejavovať dominancia agresívnej britskej mutácie a zamorenosť začala rásť. Vláda 8-14 februára sprísnila karanténne opatrenia aj režim na hraniciach, čo však na britskú mutáciu nestačilo. Až ďalšie opatrenia od 3. marca priniesli obrat. Ak by sa dodržiavali opatrenia ako v Írsku prevalencia sa mohla znižovať podľa čiarkovanej zelenej krivky. Plná zelená krivka zodpovedá poklesu tretej vlny vo Veľkej Británii. Ukazuje sa, že v SR nevieme zabezpečiť ani takýto pokles. V každom prípade však treba opatrenia zachovať aby sme začiatkom mája mohli dosiahnuť úroveň zdravej krajiny (obr. 2). Ak by obyvatelia nedodržiavali opatrenia, môže sa priebeh ďalšej vlny priblížiť k červenej krivke, kde reálne hrozí nezvládnutie náporu infikovaných v mnohých nemocniciach.

Fialová krivka na obr.1 ukazuje, aký scenár môžeme očakávať v r. 2021 po spustení COVID automatu. Pri nižších hodnotách zamorenia okolo 500 sa budú opatrenia uvoľňovať. To spôsobí nárast počtu infikovaných. Keď 7d priemer PCR pozitívnych testov dosiahne 1500, bude potrebné znovu zaviesť prísne obmedzenia. Ak sa to neurobí pri tejto hodnote, bude vlna väčšia a môže veľkosťou prekonať aj druhú vlnu. COVID automat vytvorí cyklický rast a pokles zamorenia s ďalšími vlnami, ktoré spôsobia ďalšie ťažké dôsledky v zdravotníctve, školstve, gastronómii, ekonomike, kultúre, športe a spoločenskom živote. Finančné straty štátu sa budú rátať na stovky miliónov alebo až miliardy euro.

Na obr.1 sú ukázané aj scenáre možného priebehu druhej vlny pri skorom zavedení karanténnych opatrení v septembri 2020 pri 7 dňovom kĺzavom priemere na hodnote 100 (v SR dňa 6.9.2020) – hnedá krivka a na hodnote 500 (v SR dňa 2.10.2020) – fialová krivka.

Na tvorbu scenárov priebehu druhej a tretej vlny v SR sme použili dáta z priebehu prvej a druhej vlny v rôznych európskych štátoch. Dáta sme fitovali funkciou f(x)=a*(x^b)*exp(-c*x). Používa sa v matematickej štatistike na popis dejov s prudkým rastom a následným poklesom. Táto funkcia pri vhodne zvolených parametroch dobre popisuje reálny priebeh vĺn epidémie Covid-19 v mnohých krajinách Európy a sveta.


Obr. 2 Aktuálny stav 7 dňového priemeru prírastku nájdených infikovaných SARS-CoV-2 pomocou PCR testov. Prechod SR na zdravú krajinu.