Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Publicistika

Envirorezort podporí projekty samospráv v najmenej rozvinutých okresov

Na snímke minister životného prostredia László Sólymos. Foto: TASR - Martin Baumann

Oznámil to dnes v Rožňave minister životného prostredia László Sólymos (Most-Híd) a splnomocnenec vlády pre podporu najmenej rozvinutých okresoch Anton Marcinčin.


Rožňava 8. júna (TASR) – Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR podporí projekty samospráv v najmenej rozvinutých okresoch. Oznámil to dnes v Rožňave minister životného prostredia László Sólymos (Most-Híd) a splnomocnenec vlády pre podporu najmenej rozvinutých okresoch Anton Marcinčin. Rožňava je jedným z 12 regiónov s vysokou mierou nezamestnanosti.

"MŽP pripravilo prvé projekty alebo prvé výzvy, ktoré budú len pre tieto najmenej rozvinuté okresy a pracujeme na ďalších. Jednak sú to výzvy z európskych fondov z Operačného programu Kvalita životného prostredia, ktorý bude na odpadové hospodárstvo. Pripravujeme takisto konkrétne výzvy v rámci envirofondu od budúceho roka na podporu obcí z týchto regiónov na kanalizácie, vodovody, vodné hospodárstvo, takže sme predstavili prvé konkrétne kroky," uviedol minister Sólymos.

Z európskych peňazí má ísť 25.000.000 eur na projekty, ktoré sú zamerané na zlepšenie triedeného zberu komunálnych odpadov či zhodnocovanie biologicky rozložiteľných komunálnych odpadov. "V týchto projektoch nevidíme len zlepšenie životného štandardu obyvateľov či životného prostredia. Rozbehnutie odpadového hospodárstva prirodzene vytvorí pracovné miesta," doplnil šéf envirorezortu.

V rámci podpory z Environmentálneho fondu bude dominovať podpora projektov na ochranu vôd a vodných zdrojov, budovanie kanalizácií, ale aj vegetačných čistiarní odpadových vôd v menších obciach alebo vodovodov.

Čistiarne odpadových vôd (ČOV) sú podľa Marcinčina reálnym problémom, ktorý bol identifikovaný v akčných plánoch ôsmich z 12 okresov. V obciach do 500 obyvateľov žije viac ako 300.000 ľudí. Z nich len jedna pätina je podľa jeho slov napojená na kanalizáciu a ešte menej na systémy čistenia odpadových vôd.

"Preto sme sa inšpirovali Rakúskom, kde od roku 2000 zo ČOV s kapacitou do 500 obyvateľov je do 40 percent vegetačných ČOV. Práve tie môžu byť alternatívou pre menšie obce," ozrejmil Marcinčin s tým, že prevádzkové náklady vegetačných ČOV sú podstatne nižšie počas celej ich životnosti a ich údržba je jednoduchšia.

V súčasnosti medzi najmenej rozvinuté regióny patria Kežmarok, Lučenec, Rimavská Sobota, Sabinov, Sobrance, Trebišov, Vranov nad Topľou, Svidník, Poltár, Veľký Krtíš, Revúca a Rožňava.

Marcinčin na margo plnenia akčných plánov uviedol, že rozvojové centrum musí byť aktívnejšie. "Na druhej strane je pravda aj to, že sme veľmi pomalí, pokiaľ ide o financovanie týchto centier. Nejaké žiadosti už máme, informujeme ich o možnostiach čerpania z európskych štrukturálnych a investičných fondov (EŠIF), lebo to je hlavný zdroj financovania," dodal Marcinčin.

Podľa akčného plánu rozvoja okresu, ktorý minulý rok v septembri v Rožňave schválila vláda, by tam malo do roku 2020 pribudnúť 1345 nových pracovných miest. Vláda zároveň schválila regionálny príspevok pre okres do roku 2020 vo výške 4.665.000 eur. Celková odhadovaná finančná investícia je 109.000.000 eur, z toho 65.000.000 eur predstavujú verejné zdroje.