Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Publicistika

RYBNÍČEK: Uvoľňovať sa tak skoro nebude, britský vírus všetko mení

Richard Rybníček v TASR TV Foto: TASR TV

Vďaka predvianočnému testovaniu v Trenčíne získali vedci presnejšiu predstavu o rozšírení britskej mutácie vírusu na Slovensku, dobrá správa to však nie je, hovorí v TASR TV R. Rybníček.

Bratislava 20. januára (Teraz.sk) - Najnovšie výsledky analýz vzoriek z predvianočného testovania občanov v Trenčíne naznačujú, že predstava o uvoľňovaní protipandemických opatrení už od 1. februára s cieľom čo najskôr otvoriť školy, zrejme nebude reálna. V diskusii na TASR TV to povedal predseda Únie miest Slovenska (ÚMS) a primátor Trenčína Richard Rybníček.

„Úrad verejného zdravotníctva dnes oficiálne potvrdil, že 57 percent pozitívnych ľudí v Trenčíne malo britský, nebezpečnejší variant koronavírusu,“ konštatoval Rybníček.

V Trenčíne totiž všetkých občanov, ktorým antigénový test počas predvianočného skríningu ukázal pozitívny výsledok, ešte raz pretestovali PCR testami. Výsledkom je zistenie, podľa ktorého môže byť britská mutácia vírusu na Slovensku rozšírená oveľa viac, ako sme si doteraz mysleli.

Tento variant vírusu je podľa britských zdrojov až o 70 percent nákazlivejší, ako pôvodná mutácia. „Ukázalo sa, že ten anglický variant vírusu tu už máme od novembra a je prítomný na celom Slovensku. Aj preto sa podľa mňa ukazuje, že pokles počtu pozitívne testovaných v dôsledku lockdownu nie je taký výrazný, ako sa sme si mysleli. Preto celé Slovensko klesá pomalšie. Vírus sa šíri rýchlejšie a agresívnejšie a aj preto je pokles menší,“ odhaduje trenčiansky primátor.



Z tohto uhla pohľadu nepokladá za realistické výrazné uvoľňovanie opatrení na zníženie mobility obyvateľov v priebehu februára. „Po dnešnej informácii o britskom koronavíruse na Slovensku by som nebol až taký optimista v tom, že by sa vo februári mohlo začať uvoľňovať, podľa mňa je čas uvoľňovania ešte vzdialený. Myslím si, že minimálne do konca februára bude trvať lockdown,“ poznamenal Rybníček.

Hoci bolo predvianočné testovanie antigénovými testami v Trenčíne dobrovoľné, zúčastnilo sa ho viac ako 21 000 ľudí. „Ukazuje sa, že keby sme nekonali, Trenčín na tom mohol byť ešte výrazne horšie, ako bola nedávno Nitra,“ tvrdí Rybníček.

Aktuálny celoslovenský skríning antigénovými testami prebieha podľa Rybníčka podľa lepšie pripravených pravidiel, ako celoslovenské testovanie na jeseň 2020. Starostovia aj primátori majú k dispozícii podrobný manuál ako postupovať, vypracovaný v spolupráci s ÚMS a Združením miest a obcí Slovenska. Podrobný manuál má aj miestna štátna správa a jednoznačne je definované aj financovanie, samosprávy dostanú päť eur za každý realizovaný test.

Rybníček o predvianočnom testovaní v Trenčíne
-Začalo to tým, že mi volali lekári a zdravotné sestry z nemocnice, že je to tam už je naozaj zle a keď niečo neurobíme, môže dôjsť ku kolapsu nemocnice ešte pred Vianocami. A prosili, aby sme niečo urobili. Spojil som sa s regionálnym úradom verejného zdravotníctva, s ktorým som vo veľmi úzkom kontakte, a pani riaditeľka už vtedy sprísňovala podmienky, zatvárala kostoly a podobne. Dohodli sme sa, že skúsime kombináciu tvrdšieho lockdownu s testovaním v Trenčíne a okolitých obciach. A že to urobíme dobrovoľne, teda poprosíme Trenčanov, aby prišli.

-Zatelefonoval som na vládu, zdvihol pán štátny tajomník ministerstva vnútra, ktorý mi dodal testy a pán generál Zmeko z armády, dodali nám testy a certifikáty. Ostatné sme si museli organizovať sami. A zvládli sme to.

-Poprosili sme ľudí, aby prišli a oni prišli. Prišlo ich 21 600, to nie je málo. Využili sme niekoľko okolností. Využili sme sprísnenie podmienok lockdownu a dali sme ľuďom možnosť zistiť si pred Vianocami, že sú zdraví. K útlmu mobility prichádzalo aj prirodzene, lebo ľudia sú na Vianoce so svojimi blízkymi, ale toľko nemigrujú.

-Nám veľmi pomohol pán Čekan, ktorý nám priniesol PCR testy na pretestovanie. Pán Smatana, pán profesor Krčméry. Tým, že sme urobili aj PCR testy, sa ukázala aj veľká spoľahlivosť antigénových testov, pokiaľ ukazujú pozitivitu. U nás bola až 98,2 percenta.

-Máme aktuálnu informáciu z Úradu verejného zdravotníctva, ktorý dnes oficiálne potvrdil, že 57 percent pozitívnych ľudí v Trenčíne, my sme vtedy všetkých pozitívnych z antigénového testovania ešte pretestovali PCR testami, malo britský, nebezpečnejší variant koronavírusu. Ukazuje sa, že keby sme nekonali, Trenčín na tom mohol byť ešte výrazne horšie, ako bola nedávno Nitra.


-Tým, že sme využili aj PCR testy a pozitívne testovaných ľudí sme izolovali, sme podľa môjho názoru zachránili v Trenčíne množstvo životov a zároveň sme pomohli aj vede, pretože vďaka tomu majú vedci informácie, že už tu britský vírus je.


V budúcnosti sa podľa neho celoslovenské testovanie zrejme už opakovať nebude, spolupráca samospráv s vládou pri regionálnych testovaniach však podľa Rybníčka perspektívu má a nový impulz dostane aj spustením COVID automatu.

Dodáva, že samosprávy by podľa neho mohli vláde pomôcť s očkovaním. „Krajské mestá môžu zriadiť vakcinačné centrá aj mimo nemocníc, už v priebehu februára, a tým zrýchliť očkovanie. Samozrejme, alfou a omegou je to, ako budú na Slovensko chodiť vakcíny. Ale sme súčasťou Európskej únie, myslím si, že vakcín bude chodiť stále viac. Hovoril som s krajskými primátormi, urobiť to chceme,“ povedal Rybníček.

Veľkou príležitosťou pre samosprávy by podľa neho mohol byť Plán obnovy, ak by doň vláda zahrnula aj otázky decentralizácie. Cieľom plánu je totiž obnova ekonomiky po koronavírusovej kríze a podľa Rybníčka by samosprávy vedeli pomoc postihnutým podnikateľským odvetviam smerovať efektívnejšie, ako sa to môže diať z centrálnej úrovne.