Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Publicistika

Sadovská: Za rastom cien potravín v SR je vysoká závislosť na dovoze

Eva Sádovská v relácii EKONOMIKA Tu a teraz. Foto: Tablet.TV

Hosťom Richarda Kvasňovského v relácii EKONOMIKA Tu a teraz je analytička Slovenského farmárskeho družstva Eva Sadovská.

Bratislava 13. septembra (Tablet.TV) - Ceny potravín na Slovensku v tomto roku rastú najrýchlejšie zo všetkých krajín EÚ. Čo je v pozadí tohto vývoja? Odpovedala analytička Slovenského farmárskeho družstva Eva Sadovská.

Ceny potravín sa na Slovensku zvýšili v prvom polroku 2018 o 5,4%. V tomto ukazovateli sme prví v rámci EÚ. Podľa Sadovskej Slovensko dopláca na to, že o tretinu viac potravín dováža ako vyváža. "Akonáhle sa v zahraničí niečo udeje, reagujeme na to oveľa citlivejšie ako iní, rastom, či poklesom cien. Za drahšími vajcami stojí fipronilová kríza, za vyššími cenami masla a mliečnych výrobkov už toľko omieľaná maslová či mliečna kríza,“ vysvetlila Sadovská s tým, že na rast cien mal vplyv aj vývoj počasia. „To nebolo príliš prajné voči poľnohospodárom, keď na jar bolo dlhé suché obdobie s príliš skorými horúčavami,“ konštatovala Sadovská.



Naopak cukor je komoditou, pri ktorej cena klesla. Sadovská však pripustila, že napriek prebytku cukru na trhu v budúcnosti môže byť opäť drahší. „Skončenie kvóty na cukor v EÚ potiahlo cenu nadol. Do budúcna sa však nedá vylúčiť opäť rast cien, podobne ako to bolo pri mlieku a následnom rušení výrobných kapacít. To spôsobilo neskôr nedostatok ponuky mlieka a tým aj jeho rast cien. Preto pri cukre netreba hneď rušiť výrobné kapacity, no skôr počkať na vývoj trhu,“ upozornila Sadovská.

Ceny potravín by do konca roka mohli rásť menej ako v prvom polroku. Naznačuje to napríklad dobrá úroda ovocia. Na druhej strane stále nie je jasné, ako obchodníci a výrobcovia premietnu do cien vplyv vyšších príplatkov za prácu počas víkendov a štátnych sviatkov.