Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Publicistika

ŠELIGA: Vláda nepadne, dohodneme sa. Ale je to tŕnistá cesta

Juraj Šeliga v TASR TV Foto: TASR TV

Tvrdenia Roberta Fica, že sa do vojny na Ukrajine nemáme starať, sú návratom pred rok 1989, povedal v TASR TV Juraj Šeliga (Za ľudí).

Bratislava 10. mája (Teraz.sk) – Aj keď sú rokovania koaličných strán o pomoci občanom postihnutým vysokou infláciou mimoriadne ťažké a zdĺhavé, nakoniec dôjde k dohode a vláda nepadne. V diskusii v TASR TV to vyhlásil podpredseda strany Za ľudí, poslanec NR SR Juraj Šeliga.

Rokovania podľa neho zaťažuje balast z rôznych verejných vyhlásení politikov, na druhej strane si však všetci uvedomujú záväzok vyplývajúci z výsledkov volieb v roku 2020. „Ak nechceme vládnuť, nie je problém to vyriešiť. Ale naša úloha je vládnuť, na to nás ľudia volili. Na pomoci ľuďom sa ide rozsypať táto vláda? Spomeňme si na vládu Ivety Radičovej. Hovorím, že sa na tej pomoci dohodneme. Je pre ľudí potrebná. Dohodneme sa ešte na dvoch ďalších reformách,“ tvrdí Šeliga.



Akceptuje, že napríklad SaS má iný názor na výslednú formu pomoci, očakáva však od sulíkovcov, že budú spolu s ostatnými trpezlivo hľadať kompromis. „Teraz som bol na rokovaniach, po rozhovore idem opäť na rokovania. Boli aj včera. Ale ťažko sa vám rokuje s niekým, kto nechce sedieť za stolom,“ upozornil podpredseda hnutia Za ľudí.



„Nechcem rozhadzovať milióny hore – dole, ale faktom je, že potrebujeme dať pomoc ľuďom, lebo je katastrofálna inflácia. A potrebujeme zvýšiť prídavky na deti, lebo sú najnižšie v rámci nášho okolia. Daňový bonus je motivačná vec, počujem výhrady samospráv, aj Richarda Sulíka,“ povedal s tým, že kompromisným riešením by mohla byť napríklad funkcia upravujúca vyšší daňový bonus pre skupiny obyvateľov s nízkymi príjmami.

Vládna koalícia je podľa Šeligu dlhodobo úspešná a ak by svojimi spormi neprekrývala svoje reálne výsledky, bolo by to viac vidieť. "Zvládla pandémiu. Bolo to ťažké, ale spolu s ľuďmi sme to zvládli. Úplne správne sme sa postavili na stranu Ukrajiny. Zvládli sme už štvrtú reformu. Zvládneme aj toto,“ odhadol.


Nevydanie Fica na väzobné stíhanie a príhovor ukrajinského prezidenta


Rozhodnutie parlamentu nevydať lídra Smeru-SD Roberta Fica na väzobné stíhanie Šeligu sklamalo. „Neviem, ako by skončil ten súd, či by bol zobraný do väzby alebo nie, ale my sme mali jedinú úlohu, povedať: Nech sa páči, môžete rozhodovať,“ vyhlásil.

Vylúčenie Kataríny Hatrákovej a Romany Tabák z poslaneckého klubu OĽANO považuje Šeliga za vnútornú vec tohto hnutia. „Ale každý odchod poslancov z koalície znamená oslabenie koalície,“ poznamenal.

Dodal, že sa snažil právnymi argumentmi presvedčiť lídra hnutia Sme rodina Borisa Kollára, aby podporil vydanie Roberta Fica. „Zrejme som ho nepresvedčil. Rovnako som bol aj za pani Hatrákovou, aj za pani Tabák. Netlačil som na ne. Ale snažil som sa im dať právne argumenty, prečo si myslím, že parlament by ho mal vydať,“ podčiarkol Šeliga.

Na margo dnešného príhovoru ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského k Národnej rade SR Šeliga povedal, že ho sklamali poslanci, ktorí na čas prejavu opustili rokovaciu sálu. „Je to ukážka politickej kultúry a neschopnosti niektorých kolegov vnímať svet v širšom kontexte. Ak sedíte ako poslanec v rokovacej sále, nemusíte byť priateľ so Zelenským, ale rešpektujete, že k vám hovorí ukrajinský prezident. Vyjadrujete tým rešpekt k Ukrajine,“ povedal.

Ukrajinský prezident podľa neho rešpektuje, že sa Slovensko nemôže od ruských energií odstrihnúť okamžite. „A videl som tam aj poďakovanie za humanitárnu, aj vojenskú pomoc. Som presvedčený, že Ukrajinci bojujú aj za nás,“ konštatoval Šeliga. Naopak, líder Smeru-SD Robert Fico podľa neho vojnu na Ukrajine označuje za konflikt medzi USA a Ruskom a presviedča ľudí, „že sa do vojny na Ukrajine nemáme starať“. „To, čo predvádza Robert Fico a ďalší, to je návrat pred rok 1989,“ vyhlásil Šeliga.