Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Publicistika

ŠIMEČKA: Predlžovanie chaosu a politickej agónie Slovensku škodí

M. Šimečka v TASR TV Foto: TASR TV

Za MIG-y, do ktorých už aj tak slovenský letec nikdy nesadne, môžeme od EÚ dostať peniaze, ktoré pokryjú na jeden rok obedy zadarmo, povedal v TASR TV predseda PS M. Šimečka. (správa, PODCAST, VIDEO)

Bratislava 2. marca (Teraz.sk) – Predlžovanie chaosu a politickej agónie Slovensku škodí a neskorší, septembrový termín predčasných volieb môže spôsobiť vážne ekonomické a politické škody. V TASR TV to povedal predseda Progresívneho Slovenska (PS) Michal Šimečka.

Slovensko sa podľa neho nachádza v hlbokej ústavnej a politickej kríze, možno najväčšej od vzniku Slovenska. „Máme vládu, ktorá nemá dôveru, ktorá reálne nevládne, skôr sa dianiu prizerá, parlament sa vymkol z kĺbov, opraty nedržia v rukách už ani poslanecké kluby,“ tvrdí Šimečka. „Je to úplný chaos, môže prejsť čokoľvek s ďalekosiahlymi následkami na verejné financie, možno aj na ľudské práva,“ upozorňuje.



Jeho strana je rozhodnutá odolať lákaniu populizmu a do parlamentu pôjde len s pragmatickými iniciatívami, ktoré budú mať jasne definované dopady na štátny rozpočet. To sa však podľa Šimečku od niektorých iných parlamentných subjektov očakávať nedá. „Keďže už nefunguje koaličná rada, nefunguje ani koalícia, tak aj posledné zábrany padli a nikto nevie, čo môže získať 76 hlasov,“ zdôrazňuje.

Pokračujúci chaos môže podľa neho stále viac demotivovať demokraticky zmýšľajúcich voličov od toho, aby vôbec išli k volebným urnám. „Čím dlhšie bude tento stav pokračovať, tým väčšia šanca bude, že budúce voľby ovládne Robert Fico a extrémisti,“ tvrdí Šimečka.



Uznáva, že viac času pred voľbami môže pomôcť etablovať sa novým politickým subjektom, ktoré by ešte mohli zasiahnuť do volebnej súťaže. „Osobne držím palce novým zoskupeniam, v budúcnosti to môžu byť naši partneri. Ale rozhodovať sa musíme podľa toho, čo je v záujme Slovenska ako celku,“ konštatuje.

Progresívne Slovensko podľa neho stále podporuje júnový termín predčasných volieb, aj keď šanca na jeho schválenie v parlamente je každým dňom nižšia. „Teraz je posledných pár dní, kedy si to strany v parlamente ešte môžu rozmyslieť a chcel by som veriť, že to ešte urobia,“ uviedol Šimečka.

PS podľa neho pôsobilo v tomto volebnom období ako konštruktívna opozícia. Poslanec a podpredseda PS Tomáš Valášek podľa neho podporil v parlamente viaceré reformy, jeho hlas bol dôležitý napríklad pri schvaľovaní reformy národných parkov. „Ale bolo veľa vecí, kde sme vládu nepodporili, hlasovali sme ako opozičná strana proti nej a napokon sme hlasovali za pád tejto vlády,“ pripomenul Šimečka.

Do aktuálnych volieb chce PS ponúknuť ekonomickú kompetenciu a víziu prekonania chaosu. Aj preto na poste lídra ekonomického tímu PS angažovali bývalého riaditeľa odboru hodnoty za peniaze na rezorte financií Štefana Kišša. „Jedným z cieľov Progresívneho Slovenska po voľbách, je priniesť normálnosť, odbornosť, slušnosť a kompetentnosť do správy vecí verejných,“ tvrdí Šimečka.

Strana chce stavať na svojej stabilite a politickej konzistentnosti, o priazeň voličov sa chce uchádzať samostatne. Zoznamy politických subjektov, s ktorými by po voľbách v žiadnom prípade nešli do volebnej spolupráce, PS vypracované nemá a ani ich vypracovávať nebude. „Asi každý, kto pozná mňa alebo Progresívne Slovensko vie, že akákoľvek spolupráca s fašistami alebo Smerom-SD vôbec neprichádza do úvahy,“ konštatuje Šimečka. „Ako normálna funkčná politická strana budeme mať na predsedníctve pred voľbami strategickú debatu, kde presne vytýčime parametre toho, s kým si vieme predstaviť spoluprácu, kto sú naši preferovaní partneri a potom to ohlásime,“ uzatvára.

Otázka pre M. Šimečku
Aký je postoj PS k dodaniu slovenských MIGov na Ukrajinu a účasti ruských a ukrajinských športovcov na olympiáde v Paríži?

- Z principiálneho hľadiska je Progresívne Slovensko presvedčené, že by sme Ukrajincom mali tie Migy poskytnúť. Máme ich dnes v hangári, do tých Migov už žiadny slovenský letec nikdy nesadne. Môžeme za to dostať od Európskej únie peniaze, ktoré pokryjú na jeden rok obedy zadarmo. Okrem toho, obrana ukrajinského vzdušného priestoru je zároveň aj obranou našich záujmov. Čím ďalej bude ruský agresor od našej hranice, tým lepšie pre nás. Ukrajinci vedia Migy obsluhovať, sú to bývalé sovietske lietadlá.-

-Rozumiem, prečo je to citlivé. Ale ruský režim športovcov propagandisticky využíva a bude to robiť aj na olympiáde. Je to propaganda teroristickým činom, ktoré Rusko na Ukrajine pácha. To je podľa mňa veľmi silný argument. Okrem toho, ani mnohí ukrajinskí športovci sa nebudú môcť zúčastniť hier, lebo bojujú na fronte, alebo dokonca už padli. To, čo Rusko pácha na Ukrajine je tak vážnym porušením všetkých noriem, aj noriem vedenia vojny, že by ruskí športovci nemali byť účastní na olympiáde.-