Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Publicistika

ŠIMEČKA: PS podporí vyslovenie nedôvery Igorovi Matovičovi

Michal Šimečka v TASR TV Foto: TASR TV

Koalícia a SaS sú natoľko rozhádaní a parlament je natoľko chaotický, že si nie som istý, či by vôbec nejaké dohody platili, povedal líder Progresívneho Slovenska M. Šimečka. (správa, PODCAST, VIDEO)

Bratislava 24. septembra (Teraz.sk) – Podpredseda Progresívneho Slovenska (PS) Tomáš Valášek bude v parlamente hlasovať za vyslovenie nedôvery ministrovi financií Igorovi Matovičovi (OĽANO) a na podporu PS sa automaticky nemôže spoliehať ani vláda ako taká. V TASR TV to povedal predseda PS a podpredseda Európskeho parlamentu Michal Šimečka.

Ak by bol do parlamentu podaný návrh na vyslovenie nedôvery predsedovi vlády a tým aj celému kabinetu, PS by zvažovalo konkrétne okolnosti toho, kto a z akých dôvodov takýto návrh podal. „Ale nebudeme dávať vláde bianko šek a garantovať, že by sme ju podporili určite,“ upozornil Šimečka.

Na otázku, či neuvažujú o rokovaniach s predstaviteľmi menšinového kabinetu o rámcoch nejakej systematickejšej podpory, povedal, že takéto úvahy síce boli, ale je otázne, či by to malo zmysel. „Koalícia a SaS sú natoľko rozhádaní a parlament je natoľko chaotický, že si nie som istý, či by vôbec nejaké dohody platili. Skúšali sme to v minulosti a ukázalo sa, že sa tomu nedá veľmi dôverovať,“ tvrdí Šimečka.



V Progresívnom Slovensku chcú pokračovať v príprave návrhov zákonov, ktoré budú prostredníctvom Tomáša Valáška ponúkať parlamentu a sú pripravení ad hoc podporiť iniciatívy iných strán, ktoré budú pokladať za prospešné. „Ak bude napríklad zmysluplný návrh na pomoc ľuďom v ťažkých časoch vysokých cien energií, náš poslanec to podporí,“ povedal Šimečka.

Napríklad prorodinný balík z dielne ministerstva financií však podľa neho nebol adresný a podporu by získali aj ľudia, ktorí ju nepotrebujú. „Ak bude tento rodinný balík súčasťou štátneho rozpočtu, to je jedna miliarda, tak to bude obrovský problém. Aj problém pre nás to podporiť,“ upozornil.



Prekonanie vysokej inflácie, vrátane cien energií, si podľa neho bude vyžadovať kombináciu opatrení prijímaných na európskej, aj slovenskej úrovni. „Musíme skrotiť ceny elektrickej energie na burze, podľa mňa neodrážajú realitu. Kľúčové je oddeliť ceny plynu od výsledných cien elektriny. Zastropovanie cien, dokonca aj v európskom meradle znamená zásah do trhu, ale situácia si to vyžaduje,“ naznačil Šimečka.

Slovenské riešenie by podľa neho okrem stropovania cien malo obsahovať aj adresnú podporu ohrozeným skupinám obyvateľstva a kompenzácie pre firmy, domácnosti a verejné inštitúcie. „My navrhujeme aj výrazné zníženie poplatkov v oblasti elektriny a zníženie DPH na elektrinu,“ povedal.


Mobilizácia v Rusku


Na európskej úrovni sa podľa neho ako odpoveď na čiastočnú mobilizáciu v Rusku a referendá prebiehajúce na okupovaných územiach pripravuje nový balík sankcií. „Som presvedčený, že sa netreba nechať zastrašiť a treba pokračovať v pomoci Ukrajine, finančnej, politickej, ale aj vojenskej. Priznanie zo strany Ruska, že je potrebná mobilizácia, je ďalším dôkazom, že Ukrajine sa darí získavať územia späť,“ tvrdí Šimečka.

Po úspešnej ukrajinskej ofenzíve je podľa neho Vladimír Putin zahnaný do úzkych. „Je v politicky v defenzíve dokonca aj doma. Je to zrážka s realitou. Rusi donedávna žili v zajatí svojej vlastnej propagandy, že špeciálna operácia je úspešná. V skutočnosti svoje strategické ciele nedosahujú,“ dodáva. Oznámenie o čiastočnej mobilizácii je podľa neho dôkazom toho, že Vladimírovi Putinovi nevychádzajú veci tak, ako si ich naplánoval. „Zároveň, referendá sú ďalšiu eskaláciou, keďže ich cieľom je pripojiť územia k Rusku, aby akákoľvek snaha Ukrajiny získať ich späť mohla byť Ruskom vykresľovaná ako útok na ich územie,“ upozornil Šimečka.


Otázka pre Michala Šimečku
Ako PS pristupuje k blížiacim sa spojeným komunálnym a regionálnym voľbám?

-Veľmi dúfam, že spojené komunálne a regionálne voľby prinesú vyššiu voličskú účasť. Máme množstvo kandidátov po celom Slovensku. A je množstvo kandidátov na primátorov, ktorí nie sú našimi členmi, ale vyznávajú rovnaké hodnoty.

V Bratislave, na úrovni kraja aj mesta sme uzavreli koalíciu so stranou Team Bratislava Matúša Valla a SaS. Podporujeme na post primátora Matúša Valla, spolupráca funguje veľmi dobre. Vynikajúci kandidát je v Poprade Fero Majerský, Diana Javorčíková v Banskej Bystrici, v Michalovciach podporujeme na post primátora pána Milana Kaplana.

Ide nám o to, aby tieto voľby priniesli novú generáciu kvalitných komunálnych lídrov.-