Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Publicistika

ŠIPOŠ: Opozícia sa snaží využiť pandémiu na predčasné voľby

Michal Šipoš v TASR TV Foto: Teraz.sk

Očkovaciu kampaň vo verejnoprávnej televízii naposledy spochybnil Peter Pellegrini, upozornil v TASR TV predseda poslaneckého klubu OĽaNO Michal Šipoš.

Bratislava 3. februára (Teraz.sk) – Aj keď majú opoziční poslanci právo predkladať do Národnej rady (NR) SR návrhy zákonov, vrátane ústavného zákona o skrátení volebného obdobia, vládna koalícia podľa predsedu poslaneckého klubu OĽaNO Michala Šipoša dostala mandát na štyri roky a až potom by jej mali voliči vystavovať vysvedčenie. „Opozícia sa snaží, aby koalícia čo najskôr skončila. Situácia s pandémiou je veľmi vážna a veľa ľudí sa neteší z opatrení, ktoré vláda musí prijať, aby chránila obyvateľov. Podľa mňa sa snažia využiť pandémiu na to, aby vyvolali predčasné voľby,“ povedal Šipoš v diskusii na TASR TV.

Zároveň upozorňuje na vyjadrenia predstaviteľov Smeru-SD, ktorí nominantov bývalej vlády, aktuálne umiestnených vo vyšetrovacej väzbe, označujú za politických väzňov. „Pritom sa ich nominanti teraz navzájom udávajú, ako brali úplatky,“ tvrdí Šipoš.

„Pre mňa je to jednoznačná rovnica, predčasné voľby znamenajú predčasné prepustenia ľudí, ktorí sú momentálne vo väzbách,“ vyhlásil poslanec.

„My sme dostali mandát od ľudí na štyri roky. Za tie štyri roky by sme mali ukázať ľuďom na Slovensku, čoho sme schopní a po štyroch rokoch dostať od nich vysvedčenie,“ konštatoval predseda poslaneckého klubu OĽaNO.

Zároveň kritizoval predstaviteľov opozície, ktorí priamo alebo nepriamo podporili protivládne protesty z novembra minulého roka, kde sa podľa neho nakazilo množstvo ľudí.



Najmä predstavitelia ĽS NS podľa Šipoša v minulosti problematiku epidémie zľahčovali, odmietali nosiť rúška a podobne. „Teraz, keď druhá vlna zasiahla Slovensko, niektorí z nich boli nakazení a možno mali aj ťažší priebeh, už tie rúška nosia,“ pripomenul.

Ospravedlnenie Petra Pellegriniho (Hlas-SD) za niektoré svoje kritické vyjadrenia na adresu očkovacej kampane podľa Šipoša nemení nič na tom, že kampaň vo verejnoprávnej televízii spochybnil.

„Každý jeden krok, či testovanie, očkovanie, alebo lockdown má význam, aby sme bojovali s vírusom,“ zdôraznil Šipoš. „Niekto má pohľad, že sa s kampaňou mohlo začať už v minulom roku, iní, že sa ešte začať nemalo. Ale ministerstvo zdravotníctva má vypracovanú stratégiu, kedy začať s kampaňou. A vážim si, že sa do nej zapojilo množstvo známych osobností. Zatiaľ jediná zmysluplná cesta je očkovanie. Uvidíme do budúcnosti, či sa vyvinie nejaký liek,“ dodal.

Šipoš považuje za dôležité, aby boli poznatky z celoslosvenského skríningu antigénovými testami využité v ďalšej fáze boja s epidémiou, ktorá by mala prebiehať podľa pravidiel COVID automatu.

„Máme tu novú, britskú mutáciu koronavírusu. Vyskočili nám niektoré ohniská, o ktorých sme netušili pri PCR testovaní, napríklad Žarnovica alebo Dunajská Streda,“ zdôraznil.

Líder Hlasu-SD Peter Pellegrini v TASR TV uviedol, že podľa neho by v rámci preventívnych opatrení mala vláda seniorom zdarma distribuovať balíčky s vitamínmi a respirátormi FFP2.

„Kto by nechcel niečo zadarmo? Po prvé, nič nie je zadarmo, niekto to musí kúpiť a definovať, komu by sa to posielalo. Premiér už avizoval, že rokuje s obchodnými reťazcami, aby respirátory predávali bez prirážky. A zaregistroval som, že niektoré samosprávy už starším ľuďom, alebo ľuďom v prvej línii, respirátory distribuujú,“ reagoval Šipoš.


Schôdza Národnej rady SR


Za kľúčové body aktuálnej schôdze NR SR považuje výber nového špeciálneho prokurátora, prijatie novej Bezpečnostnej stratégie štátu, ale aj praktické zmeny, ako je napríklad možnosť prenášať svoju starú ŠPZ značku na nové auto. „Novelizovali sme zákon o vodárňach a kanalizáciách, schválili sme, aby na druhom stupni základných škôl mohlo prebiehať aj individuálne vzdelávanie,“ pripomenul Šipoš.

Na margo výberu nového prezidenta Policajného zboru, ktorým sa stal Peter Kovařík, Šipoš poznamenal, že v programovom vyhlásení vlády bol formulovaný zámer zmeniť spôsob výberu policajného prezidenta, pri ktorom musí kandidáta ministrovi vnútra najprv odporučiť parlamentný výbor. Napokon však k tejto zmene neprišlo.

„Ostáva len dúfať a veriť, že pán Kovařík ako policajný prezident dokáže svojimi činmi to, že sa na Slovensku bude vyšetrovať tak, ako sa má a nebudú sa zametať kauzy pod koberec,“ povedal Šipoš.

Aj keď je diskusia na híringoch pred voľbou kandidátov na ústavných sudcov, generálneho prokurátora, alebo aktuálnou voľbou špeciálneho prokurátora niekedy viac politická ako odborná, podľa Šipoša má zmysel. „Je pravda, že niektorí poslanci sa na tom snažia získať politické body. Ale na druhej strane sa takto voľba spropaguje a verejnosť sa viac dozvie o kandidátoch. Nenájdete nikoho, kto by bol bez chyby, ale ak je niečo v minulosti kandidáta nevyjasnené, tam to môže vysvetliť,“ povedal.

Na otázku, či už je koalícia dohodnutá na tom, ktorého zo štyroch kandidátov na post špeciálneho prokurátora, advokáta Daniela Lipšica a prokurátorov Petra Kysela, Jána Šantu alebo Vasila Špirka, by mohla podporiť, odpovedal Śipoš negatívne. „V koalícii sme si dohodli takýto postup aj pri voľbe kandidátov na ústavných sudcov a generálneho prokurátora. Najprv chceme vidieť híring,“ uzavrel.